نگاهی به مجموعه تلویزیونی سیروس مقدم؛

چالش پایتخت‌نشینی در مجموعه تلویزیونی «پایتخت»

15 فروردين 1390 ساعت 11:10


از جمله برنامه‌هایی که در نوروز 90 از شبکه یک پخش شد، مجموعه تلویزیونی «پایتخت» به کارگردانی «سیروس مقدم» بود که زیربنای مفهومی کار، به چالش کشیدن پایتخت نشینی در تهران معاصر بود.
مخاطبان تلویزیون سال‌هاست که به دیدن برنامه‌های مناسبتی عادت کرده‌اند، این مجموعه تلویزیونی هم در دسته اینگونه برنامه‌ها قرار می‌گیرد، اما نمی‌توان گفت صرف اینکه زمان وقوع حوادث داستان به ایام عید باز می‌گردد این سریال مناسب این دوران است.
اگر با نگاهی مخاطب‌محور به این برنامه نگاه کنیم، نمی‌توان گفت وجود درون‌مایه طنز، قصه غم‌انگیز زندگی قشر پرولتاریا که خانواده «معمولی» نماینده آن است را پنهان می‌کند. و نامی که برای فامیلی این خانواده انتخاب شده نشانگر طبقه و هویت این قشر است.
سریال، مفهومی غنی با درون‌مایه‌ای طنز دارد اما تناسب چندانی با عوالم این ایام نداشت.
به دلیل محدودیت‌های زمانی که در کارهای تلویزیونی وجود دارد، سازندگان اینگونه برنامه‌ها برای تنظیم زمانی قسمت‌های سریال گاهی ریتم آن را کند می‌کنند و داستان را کش می‌دهند و باعث لوس شدن آن می‌شوند. اما این مجموعه با ترکیبی متداول از حوادث، ریتمی تند را در پیش گرفته تا جایی که می‌توان گفت علی‌رغم پیش‌روی داستان به صورت کاملاً رئال اغراق صورت گرفته، البته اغراق در تکرار حوادث، نه در پایه‌های استدلالی آن.
دکوپاژ این کار سیروس مقدم مانند مجموعه‌های تلویزیونی قبلی او تعبیه شده، مجموعه هایی مانند «زیر هشت» (1389) و «رستگاران» (1388)؛ این مجموعه تلویزیونی در سبک، ریتم و فیلمبرداری شباهت زیادی به این دو مجموعه او دارد.
پرداخت داستان با بازی قدرتمند بازیگرانی چون احمد مهرانفر، محسن تنابنده، علیرضا خمسه و ریما رامینفر به خوبی انجام شده، همچنین اضافه شدن بازیگران مطرح سینما، مانند پژمان بازغی و پوریا پورسرخ در بین سریال جذابیت مخاطب‌پسندی به مجموعه داده‌است.
از جمله نکات قابل توجه این مجموعه تلویزیونی به کارگیری لهجه و گویش مردم منطقه علی‌آباد کتول است که بدون ‌حالت هجو و تمسخر و با طنزی نهفته به خوبی در کار جا افتاده است. همچنین موسیقی سریال توسط آریا عظیمی نژاد مختص منطقه علی‌آباد کتول است که در آن از سازهای بومی همانند کمانچه و دوتار و سازهای کوبه‌ای استفاده شده‌است که برای نواختن این سازها از نوازندگان محلی استفاده شده‌است.
دیگر عوامل مجموعه عبارتند از: دستیار اول و مدیر برنامه‌ریزی: برزو نیک‌نژاد، مدیر تصویربرداری: امیر معقولی، صدابردار: سعید احمدی، طراح گریم: مجید اسکندری، طراح صحنه و لباس: آرزو غفوری، برنامه‌ریز: فهیمه کمالی، دستیار دوم کارگردان: داود رادق‌آبادی، منشی‌ صحنه: لیدا مقری، جانشین تولید: محمود اتحادی، مدیر تدارکات: آرش دیلم‌صالحی، عکاس: پریسا افخمی و… .

امیرحسین مکاریانی


کد خبر: 25145

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgnq9x.ak9nt4prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com