«حسن کسائی» نوازنده پیشکسوت نی درگذشت
حکایت دل ما با نی کسائی كن
26 خرداد 1391 ساعت 10:51
استاد حسن کسایی نوازنده شهیر نی؛ پس از طی یک دوره بیماری در سن ۸۴ سالگی با جهان وداع جسمانی کرد.
به گزارش هنرنیوز، استاد حسن کسائی پنجشنبه ۲۵ خرداد در حالی درگذشت که نوای نی او همیشه در گوش اهالی فرهنگ جاودانه خواهد ماند.
در گزارش فارس در مورد این هنرمند آمده است: وی در سن ۲۰ سالگی نخستین اجرای تکنوازی نی خود را در دستگاه همایون در تئاتر اصفهان به صحنه برد و یک سال بعد قطعه معروف «سلام» را در دستگاه چهارگاه ساخت که از معروفترین قطعات موسیقی ایرانی به شمار میرود. هنر این استاد موسیقی ایرانی در دهه ۶۰ به اوج شکوفایی رسید و با اجراهای مختلف در کشورهای آلمان، انگلستان، فرانسه و هلند جهانی شد. این موفقیتها ادامه داشت تا آنجا که تندیس کسائی در سال ۶۹ در گالری مفاخر هنری جهان در لندن نصب شد. این هنرمند خستگیناپذیر در حالی که ۷ دهه از عمرش میگذشت در سال ۷۸ موفق به دریافت نشان درجه یک فرهنگ و هنر شد. او در سال ۸۱ نیز به عنوان چهره ماندگار موسیقی انتخاب و تقدیر شد.
در گزارش ایسنا هم در مورد این هنرمند فقید آمده: اين هنرمند از صدايي خوش برخوردار بود كه ابتدا نزد استاداني چون، تاج و اديب به فراگيري آواز ميپردازد ولي از دوازده سالگي بنا به توصيه و راهنمايي پدر، به فراگرفتن ني نزد استاد مهدي نوايي ميپردازد و چند ماهي كه از محضر استاد برخوردار ميشود بقيه را براثر استعداد و كوششهاي پيگير خود ميآموزد تا به مقامي شامخ در نواختن ني ميرسد.
كسايي، سبك نواختن ني را به شيوه استادانه و سنجيده و دلنشين اعتلاء بخشيد كه مكمل مكتب اصيل نايب اسداله ميباشد. او از محضر استاد بزرگ موسيقي ايران، ابوالحسن خان صبا استفاده سرشار برد. استاد حسن كسايي به جز ني، سه تار، سنتور و فلوت نيز مي نواخت، ولي ساز تخصصي او همان ني است.
وي يكي از هنرمنداني بود كه دائماً با برنامه «گلهاي راديو» و «تكنوازي»، سالها همكاري داشت و نواي ني او، شور و حال مخصوصي به برنامهها ميداد.
استاد كسايي شاگردان زيادي به جامعة هنري كشور، معرفي كرده و در اوج شكوفايي گوشهگيري اختيار كرد و در اواخر عمر در كنج عزلت به سر برد و ميگفت: «اين بود عاقبت ثمر باغبانيم.»
حبيبالله نصيريفر ميگويد: « در سفري كه مهرماه ۱۳۶۷ به اصفهان داشتم و با استاد كسايي در منزل ايشان صحبت مي كردم، نظرش را درباره موسيقي سنتي ايران جويا شدم. ايشان پاسخ دادند: «موسيقي سنتي و اصيل ايران، هنري است بس ارزنده كه اگر توسط استاد نواخته شود با تار و پود هر انسان عارف و هنرشناسي بازي ميكند و آدمي را به جهان ناشناخته ميبرد ولي افسوس كه در بسياري از مواقع همين موسيقي مورد سوء استفاده اشخاص ناباب قرار گرفت.»
ساسان سپنتا ـ موسیقی شناس ـ احراز تُن شفاف و مطلوب در محدودههای بَم و زیر نِی را از ویژگیهای بارز نوازندگی کسائی میداند و مطرح ميكند:« تن صدای نی استاد کسائی در محدوده بم، گرم و دارای هارمونیکهای مطلوب و غنی است.»
حسين عمومي ـ موسیقیدان و نی نواز ـ کسائی را «پایه گذار مکتب نی» به شمار میآورد. مکتبی که نوازندگان بعد از او چه مستقیم و چه غیر مستقیم از آن متاثر شدهاند.
حسين دهلوي ـ موسیقیدان و آهنگسازـ میگوید: «آن چه مولوی درباره « نی» سروده، در نی کسائی به واقعیت پیوسته است.»
زندهياد پرويز ياحقي ـ آهنگساز و ویولن نوازـ ستایش را به آن حد رساند که کسائی را «استاد فرزانه تاریخ موسیقی جهان» نام نهاد.
هوشنگ ابتهاج درباره كسايي سروده است: « شکایت شب هجران که میتواند گفت / حکایت دل ما با نی کسائی كن». فريدون توللي نيز گفته است: « در نغمه اگر جلوه کند راز خدائی / هم ساز عبادی خوش و هم نای کسائی»
کد خبر: 42245
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgnx9t.ak9xt4prra.html