نگاهی به فیلم «همبازی»؛

تنهایی کودکان و نوجوانان در جوامع شهری و مدرن

9 آبان 1391 ساعت 11:31

فیلم سینمایی«همبازی» می خواهد به نوعی تنهایی کودکان و نوجوانان در جوامع شهری و مدرن را نشان دهد که چگونه این قشر در تنهایی و بدون حضور پدر و مادر باید روز را به شب برسانند.


غلامرضا رمضانی فعاليت سينمايی خود را با دستياری كارگردانی برای «امير نادری» در فيلم «دونده» شروه کرد و تا کنون فیلم های سینمایی :«عبور از تله» ،«چرخ»،«حيات»،« بازی»،« قفل ساز» ،«سبز كوچک» و« همبازی » ساخته است. اولین نکته ای که در پرونده کار این کارگردان مطرح سینما جلب توجه می کند ساخت آثاری است که صرافا برای کودک و نوجوان و یا درباره این قشر ساخته است .رمضانی به گفته خوداش همیشه به ساخت فیلم در ژانر کودک و نوجوان علاقه داشته است و با وجود ظلمی که همیشه در خصوص سینمای کودک و نوجوان می شود واین کارگردان فیلم ساختن در این ژانر را ادامه داده است.
این روزها فیلم سینمایی «همبازی» آخرین ساخته این کارگردان سینمای کودک ونوجوان در حال اکران عمومی در سینماهای تهران وشهرستانهاست و درآن حميد فرخ نژاد ، نيكی كريمی، رضا فياضی، مهران رجبی ، خاطره حاتمی ، جواد عزتی بازی دارند و داستان این فیلم درباره یک خانواده آپارتمان نشین است. کودک این خانواده که تنها فرزند آن هاست از تنهایی و نداشتن همبازی و هم صحبت در خانه ناراحت است. اما والدین وی مدام در حال قانع کردن او هستند که نیازی به خواهر و برادر دیگری ندارد و با وسایل بازی و سایر دوستان مهد و آمادگی اش می تواند خود را سرگرم کند. در نهایت پدر و مادر کودک پس از بحث و صحبت فراوان با او، به وی پیشنهاد می دهند که هرخواسته دیگری غیر از داشتن خواهر و برادر جدید دارد مطرح کند تا آن ها برایش فراهم کنند. کودک نیز پس از کمی فکر کردن تصمیم می گیرد که الاغ کوچکی داشته باشد. او زیر بار دلایل والدینش مبنی بر امکان نداشتن نگهداری از الاغ در آپارتمان نمی رود. در نهایت پدر و مادر وی مجبور می شوند یک الاغ را به خانه آپارتمانی خویش بیاورند و این سرآغاز بروز مشکلاتی در زندگی آن ها می شود و تا اینکه اتفاقات جالبی می افتد.
سینمای کودک در کشورها هر سال فراز و نشیب های فراوانی داشته است و به همین جهت نتوانسته به روند رو به رشد خود در سال های اخیر ادامه دهد. این به دلایل مختلف اتفاق افتاده و نمی توان کتمان کرد که یک سری از دلایل باعث کم رونق شدن سینما کودک و نوجوان شده است . به نحوی که کمتر شاهد فیلمی مناسب و درست وحسابی در سینمای کودک و نوجوان کشورمان بودیم. این امر دلایل مختلفی از جمله : علاقه نداشتن کارگردانان به ساخت فیلم کودک و نوجوان ، نبود سوژه های مناسب و متفاوت ، اکران نشدن فیلم ها و هدم سرمایه گذاری بخش خصوصی داشته است. به نحوی که در طول این سال ها کمتر کسی ریسک سرمایه گذاری در سینمای کودک و نوجوان را پذیرفته است. چون می دانسته که در زمان اکران عمومی اثراش وبه دلیل نبود حمایت ورشکسته خواهد شد. ازطرفی سینمای امروز کشورمان به دلایل مختلف از جمله نبود فیلم متفاوت وجذاب ، مسائل اقتصادی و ... نتوانسته با مخاطبان ارتباط برقرار کند و به همین دلیل است که امروزهمه جا صحبت از ریزش مخاطب و عدم استقبال مردم ار فیلم ها می شود و که این ریزش مخاطب می تواند در آینده ای نزدیک منجر به نابودی سینمای ایران منتهی شود . ازطرفی بسیاری از صاحب نظران سینما معتقدند که دیگرمشکل سینمای ایران نداشتن تهيه‌کننده خصوصی است که بتواند در سینما سرمایه گذاری کند و امیدوار به بازگشت سرمایه خود باشد. به هرحال هر سال انبوهی فیلم در سینمای کشورمان ما ساخته می شود و برخی از آنها اکران می شنوند وبرخی هم هرگز رنگ پرده را نمی بینند . به هرحال در چنین شرایطی فیلم غلامرضا رمضانی اکران شده است و فیلم می خواهد به نوعی تنهایی کودکان ونوجوانان در جوامع شهری و مدرن را نشان دهد که چگونه این قشر در تنهایی و بدون حضور پدر و مادر باید روز را به شب برسانند و در این میان اکثر این گونه کودکان و نوجوانان به دلایل مختلف از جمله نداشتن برادر و خواهر ، و محصور شدن در چهار دیواری و زندانی به نام آپارتمان وعدم دسترسی به هم بازی مجبورند در تنهایی زندگی کنند و در چنین شرایطی نداشتن یک هم صحبت و رفیق باعث خواهد شد که کودک احساس یاس کند. با چنین شرایطی شخصیت خردسال و نوجوان دست به انجام کارهایی اقدام می کنند که خلاف جریان حاکم است و وی این حرکت را خلاف وضعیت موجود و با استفاده از خلاقیت ناب کودکانه خویش و نیز به واسطه شجاعتش انجام می دهد. چرا که به دنبال روش های نویی برای بازی و خارج کردن خویش از تنهایی است.
در فیلم «همبازی» نیز مانند بسیاری دیگر از آثار سینمایی و حتی جهانی کودک فیلم به دلیل نداشتن یک هم سخن و دلسوز دست به بهانه گیری می زند به همین دلیل است که دوست دارد یک برادر یا خواهر داشت باشد و چون پدر و مادر اش در زندگی شهرنشینی با تمام مشکلات اقتصادی و عاطفی درگیر کار هستند و این بهانه گیری ها ادامه پیدا می کند. در واقع رفتار پدر و مادر امین به گونه ای است که او را از همه چیز کلافه می کند . با تمام این تفاصیل فیلم سینمایی «همبازی» فيلم شاد و لذت بخشی برای مخاطب کودک و نوجوان است. اما با توجه به اکران عمومی سه فیلم دیگر در ژانر کودک ونوجوان یعنی «اختاپوس» (آهوی پیشونی سفید)،«سلام برفرشتگان» و«کلاه قرمزی و بچه ننه» به شکل همزمان امکان دارد این فیلم ها نتوانند مخاطب داشته باشند. در پایان باید گفت که فیلم همبازی هشداری به خانواده های ایرانی است که در جوامع شهری زندگی می کنند است که نباید اجازه دهند فرزندانشان در تنهایی و زندگی در آپارتمان خود به لحاظ روحی و روانی از بین بروند .


کد خبر: 48771

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgqu9t.ak97u4prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com