نگاهی به حضور کاراکتر «آبراهام لینکلن» در سینما و تلویزیون؛
آبراهام اینجا، آبراهام اونجا، آبراهام همه جا
7 اسفند 1391 ساعت 10:05
آبراهام لینکلن یکی از سیاستمداران مورد توجه بسیاری از سینماگران و پژوهشگران عرصه های مختلف بوده است. فیلم «لینکلن» اثر استیون اسپیلبرگ که نامزد دریافت ۱۲ اسکار شده است بار دیگر این سیاستمدار محبوب را در کانون توجه قرار داده است.
اسپیلبرگ که ۱۲ سال در فکر ساخت لینکلن بود فیلم را با فیلمنامه «تونی کوشنر»- فیلمنامهنویس «مونیخ»- که او هم شش سال برای نوشتن فیلمنامه وقت گذاشته و با اقتباس از کتاب «تیم رقبا: نبوغ سیاسی آبرهام لینکلن» بهقلم «دوریس کِرنز گودوین» ساخته است.
فیلم اسپیلبرگ چند ماه آخر دومین دوره ریاست جمهوری آبراهام لینکلن را مد نظر قرار می دهد. جنگ میان شمالی ها و جنوبی هایی که حتی به خاطر صلح و آشتی، حاضر به سازش نیستند. این تقابل جامعه امریکا را به دو اردوگاه بزرگ تقسیم کرده است، طرفداران بردهداری در یکسو و مخالفان آن در سوی دیگر. لینکلن، که از قضا از رهبران حزب جمهوریخواه است، در کنار همسر و دو پسرش در اردوی آزادیخواهان قرار دارد. لینکلن سرسختانه مبارزه میکند تا اصل سیزدهم قانون اساسی را که هر نوع بردگی را در سرزمین امریکا منع میکند، به کرسی بنشاند.
اما این اولین فیلم از زندگی لینکلن نبوده و نخواهد بود.
سالها بعد از مرگ آبراهام لینکلن آن روزها که سینما در روزهای ابتدایی عمر خود به سر می برد این سیاستمدار محبوب از شخصیتی سیاسی به ستاره سینما تبدیل شد. از فیلم هایی که در آن دوره با محوریت زندگی لینکلن ساخته شد می توان به «زندگی آبراهام لینکلن» در ۱۹۰۸ ، «ترور آبراهام لینکلن» در ۱۹۰۹ و دوباره «زندگی آبراهام لینکلن» در ۱۹۱۵ اشاره کرد. عشق هالیوود به شانزدهمین رئیس جمهور آمریکا با «تولد یک ملت(۱۹۱۵)» ساخته «دی.دابلیو.گریفث» ادامه پیدا کرد و این شخصیت از آن سال تا به امروز که «دنیل دی لوئیس» در لباسش ظاهر شده هر چند سال یک بار در سینما مدام سر و کله اش پیدا می شود. لینکلن در سال های ۷۵-۱۹۷۴ در سریال تلویزیونی «لینکلن» با هنرمندی «هال هالبروک» که به خاطر بازی در این نقش برنده جایزه امی شد ظاهر می شود. جالب اینجاست که هال بروک در فیلم جدید اسپیلبرگ هم در نقش یک قانون گذار جمهوری خواه ظاهر شده است.
سال ۱۹۸۸ «سم واترسون» در نقش لینکلن ظاهر می شود آن هم در مینی سریالی به همین نام به کارگردانی «لامونت جانسون» که فیلمنامه اش بر اساس رمان پر فروش «گور ویدال» نوشته شده بود. سال ۱۹۸۹ لینکلن با بازی «رابرت بی.وارون» در کمدی کالت «ماجرای فوق العاده بیل و تد» دوباره ظاهر می شود. البته این اولین بازی نبود که شخصیت لینکلن در یک سریال کمدی ظاهر می شد پیش از این «رِکس همیلتون» در شش اپیزود از سریال «جوخه پلیس» که سال ۱۹۸۲ پخش می شد نقش لینکلن را بازی کرده بود.لینکلن به تلویزیون هم رفت، ۳ نوامبر ۲۰۱۲ «لوئیس.سی.کی» کمدین در برنامه «ساتردی نایت لایو» در نقش لینکلن ظاهر شد.
لینکلن در این سال ها حتی در فضاهای فرا طبیعی مانند فیلم های «آبراهام لینکلن در برابر زامبی ها» و «آبراهام لینکلن:شکارچی خون آشام» حضور داشته است. به نظر می رسد هر نسلی مناسب با زمان خود لینکلن جدیدی خلق می کند اما آیا هالیوود حقوق منجی خود را ادا کرده است؟ پروفسور «جوآن ویو» استاد دانشگاه یو.سی.ای.ال در این خصوص معتقد است «هالیوود یک داستان خوب می خواهد، آنها هرگز اجازه نمی دهند تاریخ مانع یک داستان خوب باشد.»
فیلم های دیگری هم وجود دارند که زندگی نخستین رئیس جمهور از حزب جمهوری خواه را به تصویر کشیده اند. فیلم صامت «زندگی دراماتیک آبراهام لینکلن (۱۹۲۴)» با بازی «جرج ای.بیلینگز» که آن سال ها هنوز اسکاری در کار نبود جایزه «photoplay» را برای این نقش برد. «تولد یک ملت(۱۹۱۵)» و «آبراهام لینکلن (۱۹۳۰)م اولین فیلم هایی بودند که زندگی لینکلن را با مد نظر قرار دادن جنگ های داخلی از دید متفقین به تصویر می کشیدند. نقطه دراماتیک فیلم گریفیث، ترور رئیس جمهور محبوب به دست «جان بوث» در «تئاتر فورد» است. ۱۵ سال بعد گریفیث «والتر هیستون» را در نقش لینکلن کارگردانی کرد. گریفیث به لینکلن احترام می گذاشت اما چیزی که او ساخته بود لینکلنِ خودش بود نه لینکلنِ تاریخ.
آقای «لینکلن جوان(۱۹۳۹)» و «ایب لینکلن در ایلینویز(۱۹۴۰)» دو فیلم معروف و محبوب از زندگی آبراهام لینکلن هستند. در اولی که ساخته «جان فورد» است، «هنری فوندا» سال های جوانی لینکلن را در حالی که عاشق «آن روتلیج» شده به تصویر می کشد. در دومی هم «جان کرامول»، «ریموند مسی» را کارگردانی کرده است این فیلم زندگی شخصی و عاطفی لینکلن و در ادامه برگزیده شدن او به عنوان نماینده کنگره و دست آخر برنده شدن او در انتخابات ریاست جمهوری را به تصویر می کشد. مسی هم ۲۲ سال بعد در فیلم «غرب چگونه تسخیر شد» دوباره نقش آقای رئیس جمهور را بازی کرد.
سینما هر روز رو به جلو حرکت می کند و بزرگتر و عجیبتر و زیباتر می شود، خود را تکرار می کند و به بازآفرینی تکرار های قبلی می پردازد. ساختن فیلم دیگری از کاراکتر لینکلن و حضور این شخصیت در برنامه های دیگر متوقف نخواهد شد، باید منتظر بمانیم و ببینیم نفر بعدی که به لباس لینکلن در می آید کیست.
یاسین پورعزیزی
کد خبر: 54981
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgqy9n.ak9t74prra.html