پاسخ به نياز مبرم خلاصه‌سازي فلسفه ويتگنشتاين

29 تير 1389 ساعت 16:34


كتاب «ويتگنشتاين» محور اصلي انديشه اين فيلسوف اتريشي را براي خواننده غيرمتخصص روشن ساخته، جايگاه انديشه او را در فلسفه تحليلي قرن بيستم شرح مي‌دهد. نويسنده كتاب برخلاف پيروان ويتگنشتاين، معتقد است انديشه او به خلاصه‌سازي نياز مبرم دارد، زيرا آثار متعدد منتشره پس از مرگ وي، هم‌پوشاني‌ها و تكرارهاي بسياري دارند.
به گزارش هنر نيوز به نقل از ايبنا، به اعتقاد پيروان ويتگنشتاين، او انديشه‌هايش را به حدي فشرده است كه فشرده‌سازي بيشتر آنها ناممكن مي‌نمايد. بنابراين بايد انديشه‌هاي وي را باز و ارتباط ميان آنها را پيگيري كرد. آنان معتقدند كه طرح مختصر ديدگاه‌هاي اين فيلسوف نه تنها محتوا، كه نيت آنها را نيز نادرست نشان مي‌دهد.
اما «اي. سي كريلينگ» نويسنده اين كتاب با پيروان ويتگنشتاين هم‌عقيده نيست و در مقدمه كتابش مي‌نويسد: «به نظر من آثار ويتگنشتاين نه تنها قابل خلاصه كردن است، بلكه به خلاصه‌سازي نياز مبرم دارد، به‌ويژه اكنون كه آثار منتشر شده پس از مرگ وي بسيارند و حاوي هم‌پوشاني‌ها و تكرارهاي زيادي هم هستند. اين نظر هم درست نيست كه نوشته‌هاي ويتگنشتاين حاوي هيچ نظريه‌اي نيستند كه به طور دستگاه‌مند قابل بيان باشند، زيرا در واقع هستند.»
وي فلسفه ويتگنشتاين را در بخش‌هاي زندگي و شخصيت، فلسفه متقدم و متأخر و ويتگنشتاين و فلسفه جديد بررسي كرده است.
لودويك ويتگنشتاين فيلسوف بود. فلسفه در قرن بيستم به مشغله‌اي براي متخصصان تبديل شده است و از اين رو، اغلب فيلسوفاني كه اخيرا نامي كسب كرده‌اند، تنها در ميان همكاران‌شان شهرت دارند.
اما ويتگنشتاين بسيار فراتر از مرزهاي فلسفه مشهور است، تا اندازه‌اي كه بسياري وي را نماينده قرن بيستم مي‌دانند. اين تعبير بدان دليل است كه وي نه تنها در آثار، بلكه در رد شخصيت خود نيز تمثل آن چيزي است كه فلسفه بدان مشهور است؛ دشوار و عميق.
اين فيلسوف اتريشي در خانواده‌اي بسيار ثروتمند و اهل فرهنگ متولد شد. مادر او «لئوپولدين» كاتوليك رومي بود و ويتگنشتاين در چنين سنتي پرورش يافت. دين در تمام عمر وي‌ موضوعي قدرتمند باقي ماند، به گونه‌اي كه در چند مقطع از زندگي‌اش تصميم جدي براي راهب شدن گرفت، اما احساسات و دريافت‌هاي او از دين، غيرسنتي بود. ويتگنشتاين در برخي نوشته‌هايش اشاراتي به اين احساسات داشته است.
وي با آغاز جنگ در سال 1914 پس از مدتي پرداختن به تحصيل و تحقيق در حوزه فيزيك و مكانيك و همچنين فلسفه، در ارتش امپراتوري ثبت‌نام كرد. پس از مدتي خدمت در توپخانه، به اسارت درآمد و تا اواخر سال 1919 در نزديكي مونته كاسينو در اسارت ماند.
جنگ تأثيرات عميقي بر ويتگنشتاين به جا نهاد كه يكي از آنها تجديد نظر درباره شيوه زندگي ودارايي‌هايش بود. او با ثروت عظيمي كه در اختيار داشت، زندگي شاهانه‌اي را مي‌گذراند، اما پس از جنگ به يك‌باره از ثروت هنگفتش چشم پوشيد و آن را به خوهران و بردارانش بخشيد.
نوشته شدن تراكتاتوس يا همان «رساله منطقي ـ فلسفي» اثر مشهور ويتگنشتاين نيز يكي ديگر از دستاوردهاي جنگ براي اين فيلسوف اتريشي بود. او هنگامي كه به اسارت گرفته شد، دست‌نويس اين كتاب را در كوله پشتي خود به همراه داشت و تمام سال‌هاي جنگ را روي آن كار مي‌كرد.
هدف او در اين رساله كه تنها اثر منتشر شده‌ وي در سال‌هاي زندگي‌اش به شمار مي‌آيد، نشان دادن آن است كه مسايل فلسفه را مي‌توان با رسيدن به فهمي درست از اين كه زبان چگونه كار مي‌كند، حل كرد. اين موضوع در واقع تفكر غالب در تمام فلسفه ويتگنشتاين است و آن‌چه را ميان مراحل متقدم و متأخر پيوسته است را تبيين مي‌كند.
كتاب «ويتگنشتاين» از مجموعه «دانش‌نامه» انتشارات بصيرت با ترجمه ابوالفضل حقيري در شمارگان 1000 نسخه، 197 صفحه و بهاي 40000 ريال در قطع پالتويي منتشر شد.


کد خبر: 13544

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgtn9q.ak9wt4prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com