مدیرکل اداره طبیعت گردی کل کشور:

مدیریت منابع انسانی اصلی ترین زیرساخت روستاهای هدف گردشگری است

11 مرداد 1391 ساعت 15:23

مدیرکل اداره طبیعت گردی کل کشور گفت:برای نخستین بار استاندارد تورهای داخلی طبیعت گردی پس از بیست و چند جلسله کارشناسی در اداره حقوقی مرحله پایانی‌اش را می‌گذراند.


با محمدعلی فیاضی مدیر کل اداره طبیعت‌گردی کل کشور درباره تدوین بسته‌های آموزشی ویژه روستاهای هدف گردشگری و روستاگردی به عنوان بخشی از ارکان طبیعت‌گردی به گفت و گو نشستیم.

چرا می‌خواهید تعداد این روستاها را افزایش دهید؟
انگیزه‌مان این است که اگر می‌خواهیم تعداد گردشگران را در حوزه‌های طبیعت‌گردی افزایش دهیم. باید ساماندهی مناسبی صورت بگیرد. روستاها اکنون آمادگی پذیرش گردشگر دارند اما مدیریت نمی‌شوند. ما وقتی به سمتی حرکت کردیم که آنها را به عنوان روستاهای هدف معرفی می‌کنیم، در واقع نگاه‌های مسوولان را به این سمت جلب می‌کنیم که این روستای هدف است پس باید صیانت هم بشود. یک امکانی در این روستا وجود دارد مثل غار یا جاذبه طبیعی یا فرهنگی که توجه مردم را به آن جلب می‌کند. این یک منبعی است برای شما که هم می‌توانید از آن کسب درآمد کنید، هم موظف به صیانت برای نسل‌های آینده هستید. پس خود آن روستا وقتی به عنوان هدف تعیین می‌شود هم برای مسوولان و هم برای مردم یک مسولیت ایجاد می‌کند. و مدیران باید یک نظارت و حمایت ویژه‌ای از آن روستا انجام بدهند. در واقع بستر مناسبی برای جذب گردشگر مهیا می‌شود بدون آن که از سازه‌ای سخت برای اقامت و پذیرایی گردشگر استفاده کنیم. چرا که همان سازه‌هایی که خانه‌های روستایی دارند می‌توانند مدیریت و بهره‌برداری شوند. از این رو پیش از افزایش این تعداد روستاها زیرساخت مناسبی را باید در مدیریت منابع انسانی دید.

درباره تدوین بسته‌های آموزشی ویژه روستاهای هدف گردشگری توضیح دهید؟
در شورای برنامه‌ریزی آموزشی یکی از بحثهایی که دنبال کردیم طراحی بسته‌های آموزشی بود. این شورا متشکل از مدیر کل آموزش سازمان حفاظت محیط زیست، مدیرکل آموزش سازمان مراتع و جنگل‌ها و آبخیزی داری و سازمان میراث فرهنگی است. همچنین آموزشگاه‌هایی که در حوزه طبیعت‌گردی فعالند و صاحبنظران اجرایی عملیاتی و دانشگاهی در این گروه حضور دارند.

این آموزش‌ها برای چه گروهی طراحی شده است؟
در سطوح مختلفی طراحی شده است. یکی برای کسانی که در همان روستا زندگی می‌کنند و می‌خواهند خدمتی به گردشگر ارائه دهند مثلاً مهمانداری، واحدهای پذیرایی، غذاهای سنتی. 

یک بحث مهم دیگر بلدهای روستایی هستند که بتوانند جاذبه‌های روستا را به خوبی به گردشگران معرفی کنند. بحث آموزش رانندگانی که در این روستاها تردد می‌کنند هم مطرح است. صرفاً آموزش کوتاه مدت نیست. نوعی فرهنگسازی نیز هست. یکی از کارهایی که در سازمان محیط زیست ، حفاظت جنگل‌ها، وزارت کشاورزی و یا سازمان میراث فرهنگی سالها انجام می‌شده بحث فرهنگسازی بوده است. از طرفی یکی از بندهای آیین‌نامه کمیته ملی تاکید دارد بر این که ما باید در راستای فرهنگ دوستی و طبیعت دوستی فرهنگسازی را نیز تقویت کنیم.
این فرهنگسازی از دو سو مد نظر است. نخست آن که گردشگری که می‌آید با ضوابطی که احترام می‌گذارد به جوامع محلی ،آداب و رسوم، روحیات، ذائقه‌ها و فرهنگ آنها آشنا شود، همچنین جوامع محلی هم متقابلاً در پذیرش گردشگر باید به گونه‌ای باشند که گردشگر را جذب کنند.

منظور از زیرساخت چیست؟
منظور مدیریت منابع انسانی است. آموزش و فرهنگسازی یکی از مهمترین بحث‌های زیر ساختی است. مهمترین بحثی که الان در اداره کل طبیعت‌گردی دنبال می‌شود بحث آموزش است. زمانی که از دو طرف یعنی گردشگر و جامعه محلی پذیرش نداشته باشی، کاری از پیش نمی‌رود.

در این راستا برای نخستین بار استاندارد تورهای داخلی پس از بیست و چند جلسله کارشناسی در اداره حقوقی مرحله پایانی‌اش را می‌گذراند. یکی از بندهای قرارداد عمومی تورهای طبیعت‌گردی تاکید به احترام به جوامع محلی است.

پس زیر ساخت شامل آموزش جوامع محلی و پس از آن آموزش تورگردانان طبیعتگردی است؟ آیا بودجه‌ای هم مصوب شده است یا در حد آیین نامه است؟
این بسته آموزشی که آماده می‌شود باید در برخی از روستاها به صورت پایلوت پیاده بشود. باید دید بازخوردش چگونه است. شاید این نوشته‌ها مشکلاتی در اجرا داشته باشد که قطعاً باید تغییرکند. پس از اجرای آنها در این پایلوت‌ها و پیدا کردن نقاط ضعف و قوت آن را به استان‌ها ابلاغ می‌کنیم. بنا داریم با حمایت استانداران از گردشگری این کار را انجام دهیم.این طرح ضربتی است و بسته‌ها در ماه مبارک رمضان آماده می‌شوند.

پس ویرایش نهایی بسته آموزشی آیا شورای برنامه ریزی آموزش آن را اجرا خواهد کرد؟
ما مجری نیستیم. وظیفه ذاتی دولت سیاستگذاری و نظارت است.مجری این کار موسسات آموزشی تحت نظارت ما هستند.

در بعضی استان‌ها که اصلاً آموزشگاه نداریم؟
وقتی نیازی در جایی احساس شود، تقاضا شکل می‌گیرد. یادم می‌آید قدیم‌ترها اصلاً دفتر خدمات مسافری در شهرستان‌ها نبود. اما اکنون این نیاز هست انگیزه ایجاد هم بوجود می‌آید. بسته‌ای را هم که برای روستاها آماده می‌کنیم زمان طولانی نمی‌طلبد و خیلی هم مفاد آن سخت نیست. در این فاصله دوستان متخصص گردشگری در شهرستان‌ها می‌توانند با توجه به ضرورت و نیاز این موسسات را ایجاد کنند. اما در گام نخست این موسسات در تهران ه آمادگی برگزاری را دارند.

رامین نوری، مریم اطیابی


کد خبر: 44414

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgtt9t.ak9tq4prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com