«بهترين مقالات درباره‌ي دهخدا» منتشر مي‌شود

6 بهمن 1389 ساعت 16:53


بهترين مقالات درباره‌ي دهخدا در قالب يك كتاب به چاپ مي‌رسد.
به گزارش هنر نیوز به نقل از ايسنا، ولي‌الله دروديان مي‌گويد، بهترين مقاله‌هايي را كه در 40 - 50 سال اخير درباره‌ي علامه دهخدا نوشته شده، در كتاب «بهترين مقالات درباره‌ي دهخدا» گردآوري كرده است كه به زودي از سوي نشر آيدين تبريز منتشر خواهد شد.
علي‌اكبر دهخدا ـ داستان‌نويس، شاعر، طنزپرداز، روزنامه‌نگار و مبارز سياسي ـ كه نامش در تاريخ يك‌صدساله‌ي ايران جايگاه ويژه‌اي دارد، در سال ‌1258 هجري شمسي در محله‌ي‌ سنگلج به دنيا آمد. در سال ‌1271 مطالعه و آموزش صرف و نحو عربي و اصول و فقه اسلامي را آغاز كرد. يك سال بعد به تحصيل در مدرسه علوم اسلامي مشغول شد و در سال ‌1280 به عنوان دستيار محمدحسين فروغي به تدريس ادبيات فارسي در مدرسه علوم سياسي پرداخت.
دهخدا در سال ‌1282 براي مأموريت از طرف سفارت ايران، به وين، رم، بخارست و پاريس سفر كرد و دو سال بعد به ايران بازگشت. در سال ‌1285 در امور راه‌داري و راه شوسه در خراسان به كار مشغول شد و در عين حال به فعاليت‌هاي سياسي علاقه‌مند بود.
مجله‌ي معروف «صوراسرافيل» را در سال ‌1286 منتشر كرد تا اين‌كه يك سال بعد و پس از انتشار ‌32 شماره، مجله بسته شد. بسياري از انقلابيون و مشروطه‌خواهان، محاكمه، تبعيد و يا اعدام شدند. ميرزا جهانگيرخان شيرازي در باغ شاه كشته شد و دهخدا به سوييس گريخت و آن‌جا هم چند شماره‌اي از مجله را منتشر كرد.
او شعر معروف «ياد آر ز شمع مرده ياد آر» را شبي، پس از به‌خواب ديدن جهانگيرخان سرود.
دهخدا هم‌زمان با آغاز جنگ جهاني اول مخفيانه به ايران بازگشت و تا پايان جنگ نزد خوانين چهارمحال و بختياري ماند. آن‌جا با استفاده از كتابخانه‌ي خطي و سنگي يكي از خوانين، كار تأليف و گردآوري «امثال و حكم» و «لغت‌نامه» را شروع كرد.
در سال ‌1334 حاشيه‌اي بر ديوان ناصرخسرو نوشت و دو سال بعد هم حاشيه‌اي بر ديوان حافظ.
دهخدا در فاصله سال‌هاي ‌1308 تا ‌1311 چهار جلد «امثال و حكم» را از سوي وزارت فرهنگ وقت به چاپ رسانيد و اولين جلد لغت‌نامه‌اش نيز در سال ‌1318 منتشر شد. در سال ‌1320 از مدرسه‌ي عالي حقوق و علوم سياسي بازنشسته شد.
اين مبارز سياسي همچنين از مسؤولان كنگره نويسندگان، متشكل از چهره‌هايي چون صادق هدايت، نوشين، پرويز ناتل خانلري، علي‌اصغر حكمت، كشاورز، نيما يوشيج، پرتو علوي و احسان طبري بود.
اين چهره‌ي درخشان فرهنگ و ادبيات ايران در جريان كودتاي ‌28 مرداد و به‌خاطر دوستي با مصدق مورد بازجويي قرار مي‌گيرد. بازجويي‌ها از او در دادستاني ارتش تا نيمه‌شب ادامه مي‌يابد، تا اين‌كه او را در سرما رها مي‌كنند. دهخدا با ابتلا به سينه‌پهلوي شديد، سرانجام در هفتم اسفندماه سال ‌1334 زندگي را بدرود مي‌گويد.



کد خبر: 23084

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgtz9x.ak9w74prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com