نوازنده و مدرس سنتور:
ملودی در موسیقی ایرانی با دانستن ردیف ساخته نمیشود
خبرگزاری فارس , 28 فروردين 1391 ساعت 10:22
محسن غلامی گفت: ملودی در موسیقی ایرانی با دانستن ردیف رقم نمیخورد بلکه یک شور و دوم شعور آهنگسازی است که به یک ملودی و قطعه جلوه میدهد.
«محسن غلامی» نوازنده و مدرس سنتور در خصوص حفظ ردیف موسیقی دستگاهی اظهار داشت: علاوه بر اینکه ردیف برای موسیقی ایرانی به ویژه هنرآموزان این رشته لازم است، اما برای موسیقیدان شدن تنها آموزش ردیف، کفایت نمیکند.
صاحب کتاب «هفت شهر عشق» در ادامه افزود: ردیف موسیقی تنها بخشی از موسیقی ایرانی است. دانستن تمام و کمال آن به هیچ روی برای فردی که میخواهد آهنگساز شود، ضرورتی ندارد. تنها آموزش کلیات آن کفایت میکند.
محسن غلامی ضرورت دانستن ردیف را تنها برای یک رشته تخصی ردیفشناسی الزامی دانست و یادآور شد: دانستن جزئیات ردیف دستگاهی تنها برای کسی که بخواهد فقط در رشته ردیفشناسی تحقیق نماید کفایت میکند. این که آموزش تمامی جزئیات ردیف را برای هنرآموزان ضروری کردهاند، کار نادرستی است. دانستن جزئیات ردیف فقط برای پژوهشگران رشته ردیفشناسی الزامی است.
* جای یک متد آموزشی در موسیقی ایرانی خالی است
صاحب آلبوم «آوای برگریزان» تاکید کرد: مطمئنا در شرایط کنونی موسیقی ما، افراد بیشتر به سمت نوازندگی و فراگیری سازهای مورد نظر خود میروند و آنچه که ما در کلاسهای موسیقی میبینیم بیزاری اکثریت از فراگیری متدی است که صرفا وقت آنها را گرفته و از فراگیری ساز آنها را دور خواهد کرد.
وی در ادامه برای برون شدن از فضای ردیفزدگی و عنایت به اصل موسیقی را توجه به تکنیکهای سازی و ایجاد یک دستور آموزشی فشرده برای هنرآموزان دانست و گفت: اول از هر چیز باید یک دستور آموزشی فشرده و تاثیرگذار برای هر ساز، ایجاد کرد. سپس برای هر ساز تکنیکهای خاص آن ساز را به هنرجو آموزش داد. مسئله اصلی در حال حاضر ایجاد یک متد آموزشی است که متأسفانه در فضای موسیقی ایرانی جایش خالی است.
غلامی یادآور شد: کتاب «شعر بیواژه» مجموعهای از نواختههای آوازی مرحوم مشکاتیان با اهتمام نگارنده، هم یک راه حل مشخص و البته شخصی از نظر این جانب، برای این موضوع در ساز سنتور بوده است. اما با گذشت زمان به این امر رسیدم که باید به یک منبع خوب و مدون فکر کنم که کتاب «هفت شهر عشق» را تدوین کردم.
* اینکه استعدادهای پویا را به سمت تکرار مکررات پیش ببریم جز اتلاف وقت و انرژی چیزی ندارد
وی در ادامه نفس موسیقی را ساخت قطعات و لذت بردن از ملودیهای متنوع خواند و گفت: اینکه گفته میشود: «خلق ملودی زیبا با دانستن ردیف، امکانپذیر هست» باز شاید به نوعی از آن تفکرات سنتی ریشه میگیرد. ملودی در موسیقی ایرانی با دانستن ردیف رقم نمیخورد بلکه یک شور و دوم شعور آهنگسازی است که به یک ملودی و قطعه جلوه میدهد. این نوازنده سنتور تصریح کرد: اینکه استعدادهای خوب و پویا را به سمت تکرار مکررات پیش ببریم، جز تلف نمودن وقت، هزینه و انرژی چیز خاصی در بر نخواهد داشت. لازمه نوازندگی و آهنگسازی موثر، دانستن یک ردیف، کاملا ضروری است. اما در مراحل بعدی وظیفه سختتر میشود و منابع آموزشی باید از نظر مفهوم و محتوا بسیار غنی باشد.
* شیوه آموزشی نادرست کیفیت ملودیها را پایین میآورد
غلامی در خاتمه به یکنواختی موسیقی ایرانی در سالهای اخیر اشاره و اظهار کرد: در سالهای اخیر علت پایینآمدن کیفیت ملودیها و یکنواختی اکثر کارها، مربوط به شیوه آموزشی و تربیت نادرست است که سالها در تربیت هنرجویان موسیقی لحاظ داشتهاند.
محسن غلامی ۳۳ ساله، متولد شهرستان آمل است. سنتور را در نزد اساتیدی همچون رامین صفایی و پرویز مشکاتیان آموخت و آهنگسازی را از علی تجویدی و میلاد کیایی فرا گرفت.
کد خبر: 39447
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgut9w.ak9yt4prra.html