گفتگوی هنرنیوز با بهزاد فراهانی؛
شکوه تئاترهای «لاله زار» به افول «تئاتر آزاد» رسید
6 خرداد 1391 ساعت 11:02
بهزاد فراهانی گفت: تئاترهای لالهزار گذشته با آن همه شکوه تبدیل به تئاتر های آزاد امروزه شود که در سینماها در حال اجرا هستند و کمتر رنگ و شکل تئاترهای لاله زار قدیم را دارند.
بهزاد فراهانی در گفتگو با هنرنیوز از اجرای تئاتر در سالن های سینما گفت: زمانی که برنامه ریزان فرهنگی کشور، به هنر توجه لازم را ندارند طبیعی است این اتفاق برای هنر بیافتد. لالهزار بزرگترین مرکز رشد هنر ایران بوده و تئاترهایی در آنجا اجرا شده که حتی جهان به آنها رشک برده است، متاسفانه تئاترهای لالهزار تعطیل شدند و سالن های لاله زار به پاساژ فروش وسایل الکتریکی تبدیل شدند. یادم می آید که تعطیل شدن تئاترهای لاله زار برای بسیاری خوشحال کننده بود.
وی افزود: تبدیل هنر به تجارت از سه دهه گذشته به وجود آمد و طبعاً وقتی تئاترها و سالن های تئاتر تخریب شدند و تبدیل به مراکز تجارتی شدند؛ نباید از نمایشهای امروز که در سالن های سینما اجرا می روند انتظار دیگری داشت، مخاطب تئاتر بعد از یک ماه به ندرت به ده هزار نفر می رسد. اگر ده هزار نفر به مفاهیم نجیب فرهنگی برسند هیچ اتفاقی در این مملکت نمیافتد. تئاترهای لالهزار گذشته با آن همه شکوه تبدیل به تئاتر های آزاد امروزه شود که در سینماها در حال اجرا هستند و کمتر رنگ و شکل تئاترهای لاله زار قدیم را دارند.
فراهانی ادامه داد: تئاترهای آزادی که گاهی در آنها کارهای سخیفی دیده می شود که در شان تئاتر نیست اما با حضور مجید جعفری به عنوان رئیس انجمن صنف تئاتر آزاد، این نوع تئاتر کمی به سر و سامان رسیده است اما منافع او هم در این زمینه تامین می شود؛ اما با درام های مناسبی که برای گروه های تئاتر آزاد می نویسد سعی دارد تا سطح کیفیت این نوع از تئاتر را افزایش دهد.
بازیگر نمایش «خدا در آلتونا حرف می زند» اضافه کرد: تئاتر آزادی که امروزه در سالن های سینمایی اجرا می روند نمودار تئاتر حرفهای کشور است، اگرچه امروز وضعیت این نوع تئاتر به جایی رسیده که افرادی از تماشای آن لذت نمی برند و این امری طبیعی است که با وجود امکانات امروز این نوع تئاتر چندان مورد توجه جوانان قرار نگیرد. تئاتر مقدس و مرکز آموزش شریف است. تئاتر جز فرهنگ چیز دیگری نیست حتی اگر به شکل سخیفش هم باشد باز به سوی فرهنگ حرکت می کند اما متأسفانه از طرف سیاستمداران سانسور به آن القا شده است.
وی خاطرنشان کرد: نگاه من به تئاتر آزاد و نمایش هایی که در سالن های سینما اجرا می شود، نقدی کالبد شکافانه است، بله مردم ما به تماشای این نوع تئاتر ها می نشینند به دلیل اینکه میخندند و گریه نمیکنند، چرا که در این نمایش ها ذره ای بوی شادمانی حس می کنند و اتفاقا تئاترهایی که در سالن های سینمایی اجرا می روند کمتر دستخوش تغییر و تحول می شوند چرا که مرکز، نظارتش بر این نمایش ها کمتر است.
این کارگردان در ادامه از شکل نظارت بر نمایش هایی که در سالن های سینمایی اجرا می شود گفت: متأسفانه افرادی که ناظر بر نمایش های ما هستند بسیار کم سواد هستند حتی اگر لقب دکتر هم روی خود بگذارند؛ چرا که اگر سواد میداشتند درست و به جا نظارت می کردند و تصور نمی کردند که تئاتر شهر مکانی است که روی روشنفکران تاثیر می گذارد و این روشنفکران جریان ساز اتفاقات جدیدی می شود. در حالی که اتفاقا افرادی جریان ساز می شوند که از توده مردم هستند و به تماشای نمایش های می نشینند که در سینماهادر حال اجرا است و اتفاقا به این نمایش ها هم می خندند در صورتی که هر دو شکل نظارت بر دو نوع نمایش اشتباه است، نه در نمایش های تئاترشهر نظارت درستی صورت می گیرد که معمولا شاهد کارهایی هستیم که مقداری از متن حذف شده و نه نظارت بر این تئاترهایی که در سالن های سینمایی اجرا می شود درست است چرا که معمولا در اغلب آنها از حرکات و الفاظی استفاده می شود که در شان تئاتر این مملکت نیست.
بهزاد فراهانی افزود: متاسفانه درام نویسی و ادبیات نمایشی ما نمی تواند مانند گذشته شکوه و رشد خود را داشته باشد همین اتفاق افتاده که زمانی که برای تماشای نمایش به میدان شهدا می روی تا در سینمای ژاله سابق تئاتر ببینی با کاری رو به رو می شوی که شو هم نیست و هزار بار پائین تر از شو است، روی صحنه می رقصند و می کوبند و این اثر به همه چیز شباهت دارد جز تئاتر و نمایش و همین مسائل باعث می شود تا گروه هایی که در سالن های سینمایی نمایش اجرا می کنند با کمال تاسف نمی توانند وظایف تاریخی خود را آنگونه که باید به انجام دهند.
کد خبر: 41327
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcguw9t.ak9qx4prra.html