«سيد محمد مشكوة» فراتر از ابزار علم حركت كرد

19 مرداد 1389 ساعت 11:46


رييس انجمن آثار و مفاخر فرهنگي در مراسم سي‌امين سالگرد رحلت استاد «سيد محمد مشكوه» گفت: اين استاد دانشگاه و فقيه عالي‌قدر در طول زندگي خود فراتر از ابزار علم حركت كرد.
به گزارش هنرنيوز به نقل ازايبنا، مراسم بزرگداشت استاد «سيد محمد مشكوه» عصر ديروز، هفدهم مردادماه با حضور حجت‌الاسلام والمسلمين دكتر محمدجواد ادبي، رييس انجمن آثار و مفاخر فرهنگي، مهدي محقق، رييس هيات مديره انجمن آثار و مفاخر فرهنگي، استادان دانشگاه و خانواده استاد «مشكوه» در تالار اجتماعات انجمن آثار و مفاخر فرهنگي برگزار شد.
نخست، محمدجواد ادبي با اشاره به شايستگي استاد «مشكوه» در انتقال ميراث گذشتگان، عنوان كرد: «سيد محمد مشكوه»، نخستين اهدا كننده نسخه‌هاي خطي به كتابخانه مركزي دانشگاه تهران، فقيه و مدرسي ارجمند بود.
وي با بيان اين كه استاد مشكوه رنج بسياري در تهيه و فرآهم‌آوري نسخه‌ها كشيد، اظهار داشت: وي شاگرد مكتب امام صادق(ع) بود و خود نيز شاگردان بسياري را در فضاي علم و معرفت تربيت كرد. كتابخانه مركزي دانشگاه تهران با اهداي نسخه‌هاي خطي «مشكوه» كه با هزينه شخصي‌اش خريداري شده بود، رونق گرفت.
ادبي فقدان وابستگي به ابزار علم را يكي از ويژگي‌هاي مثبت و از نمونه رفتار حسنه و معرفتي استاد مشكوه برشمرد و افزود: توليت آستان مقدس حضرت معصومه(ص) نيز در طول حيات استاد مشكوه به ايشان سپرده شده بود. اميدواريم مسير «سيد محمد مشكوه» در علم‌اندوزي و انتقال آن به آيندگان از سوي دانشجويان و شاگردانش دنبال شود.
در ادامه مراسم مهدي محقق با وجود كسالت و بيماري طي سخناني «سيد محمد مشكوه» را انساني والا و معلمي نمونه به شمار آورد و يادآور شد: مشكوه شب‌هاي جمعه در منزلش مجلس روضه‌اي برپا مي‌كرد و در اين مجلس شاگردانش نيز حضور مي‌يافتند. اين مجلس هفتگي عاملي براي تقرب شاگردان با استادشان و طرح مباحث و مشكلاتشان مي‌شد.
محقق با اشاره به تسلط «مشكوه» بر تفسير قرآن كريم مطابق مكاتب شيعه اثني‌عشري، زيدي، اسماعيلي، معتزلي و ساير اقوام، تشريح كرد: با وجود تنگناي مالي اين استاد برجسته دانشگاه در دوران حياتش، بخش اعظم درآمدش به خريد نسخه‌هاي خطي اختصاص داشت.
سپس پروفسور سيدحسن امين، حقوقدان و تاريخ‌دان با اشاره به طرح مبحث طبقات در علم رجال، شخصيت‌شناسي، درايت و روايت و وجود طبقاتي از حكما، مفسرا و صوفيان ميان استادان، اظهار داشت: بخشي از استادان دانشگاه در دهه چهل مجتهد و معمم بودند كه يكي از مطرح‌ترين اين استادان، «سيد محمد مشكوه» بود.
وي با اشاره به اهميت روضه‌هاي شب‌هاي جمعه استاد مشكوة و ادامه آن‌ها در لندن، اظهار داشت: صحبت‌هاي معمولي استاد مشكوة به فارسي قابل فهم بود اما در حوزه مباحث علمي، لغات و اصطلاحات ويژه نيازمند مترجم بود.
دكتر سيدعلي مشكوة، فرزند استاد مشكوة نيز در سخناني از راه‌اندازي پايگاه اطلاع‌رساني استاد مشكوة خبر داد و گفت: ‌اين پايگاه اطلاع‌رساني با نام مشكوة با محتوايي نظير ارايه افتخارات استاد، كتاب‌ها و آثارش راه‌اندازي شده است.
سپس دكتر محمدحسين ساكت، پژوهشگر انديشه و حقوق اسلامي با ابراز اميدواري از برگزاري جلساتي اين چنيني براي بزرگداشت علما و فضلا، اظهار داشت: «سيد محمد مشكوة» از جمله موسسان و پايه‌گذاران دانشكده حقوق و رشته حقوق اسلامي در دانشگاه تهران بود.
وي در پايان سخنانش اظهار داشت: استاد مشكوة با زندگي ساده خود، ارتباط بسيار نزديكي با مردم به ويژه دانشجويان برقرار كرده بود و رفتار و اخلاق نيكوي او همگان را به طرفش جذب مي‌كرد.
مراسم بزرگداشت سيد محمد مشكوة عصر ديروز، 17 مرداد ماه در ساختمان انجمن آثار و مفاخر فرهنگي با حضور استادان برجسته برگزار شد.


کد خبر: 15047

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcguz9q.ak9nt4prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com