آیا جشنواره طب سنتی و گیاهان دارویی به کمک نطنز می آید؟
طبیعت گردی راهی به سوی توسعه گردشگری نطنز
21 اسفند 1392 ساعت 22:26
درحالی شهرستان نطنز در اردیبهشت ماه به استقبال جشنواره طب سنتی و گیاهان دارویی میرود که قرار است این جشنواره به برند گردشگری نطنز تبدیل شود.
به گزارش هنرنیوز،آویشن، بومادران، کاکوتی ، قدومه،گل ختمی، خاکشیر،نعنا، پونه، کاسنی، شاه تره، درمنه، چوبک،گون،شنبیلیه،شرخشت، کنگر، مَرغ، ترشک، خارشتر، علف شور، پیچک، میخک و... گیاهان دارویی هستند که در طب سنتی ایران جایگاه ویژهای دارند. گیاهانی که در طول تاریخ توسط مادران و طبیبان برای درمان استفاده میشده است. اما چقدر از این پتانسیل تا کنون استفاده بهینه شده است. آیا این امکان وجود دارد تا با توجه به بازگشت دوباره طب سنتی بعد از وقفه ایجاد شده پس از ورود مدرنیته به ایران، به گونه دیگری نیز به این نعمتهای خدادادی نگاه کرد و آیا این گیاهان میتوانند سهمی در گردشگری سلامت داشته باشند؟
قرار است ۲۳ الی ۲۶ اردیبهشت سال ۹۳ نخستین همایش و جشنواره ملی طبیعت گردی، طب سنتی و گیاهان دارویی در باغ شهر تاریخی نطنز، با حضور بسیاری از کارشناسان، پزشکان طب سنتی و فعالان گردشگری و طبیعت گردی برگزار میشود.
اما در ۱۵-۱۶ اسفندماه حسین کرمی و دوستانش با کاشت گل محمدی، یاسمن، یاس شاه عباسی در نقاط مختلف نطنز به پیشواز این جشن رفتند.
حسین کرمی میگوید:« هدف از این اقدام آن است که ۹۰ روزِ فروردین، اردیبهشت و خرداد، نطنز دارای گلهای معطر باشد و به شهر گلهای عطری تبدیل شود. به همین منظور هفت هزار و ۱۰۰ اصله نهال در نقاط مختلف شهر کاشته شد. همچنین در ۳۳ امامزاده هزار بوته گل محمدی با مصداق «هزار گل،هزار صلوات» کاشتیم که امسال چهارمین سال این گلکاری است. یاس شاه عباسی هم که اختصاص به منطقه نطنز دارد و به دلیل مصرف کم آب با طبیعت این منطقه سازگار است به کمک نیروی های بسیج در ارتفاعات کاشته شده تا فروردین ماه نطنز را مزین کند. از سویی یاسمن هم گل مقاومی با اسانس بالا است که گل اردیبهشت محسوب میشود.»
او ادامه می دهد: « برای تبدیل نطنز به برند شهر گلهای عطری سه تپه به عنوان نمادهایی در کل شهر شناسایی شده تا این گلها در آنجا کاشته شود.البته متولی گل محمدی امامزادهها ومسئولیت کاشت یاسمنها با شهرداری است . یاس شاه عباسی هم که به همت بسیج بذرهایش در ارتفاعات ریخته شد و بارندگی فصلی سرسبز می شود.
از سویی محمودرضا فقیهی - دبیر نخستین همایش و جشنواره ملی طبیعت گردی، طب سنتی و گیاهان دارویی- معتقد است این جشنواره میتواند به برند گردشگری نطنز تبدیل شود چرا که قرار است در سه محور طبیعت گردی، گیاهان دارویی و طب سنتی برگزار شود. از سویی با توجه به قرار گرفتن نطنز در بین ارتفاعات کرکس و تنوع اقلیمی هم پتانسیل کشت و تولید گیاهان دارویی وجود دارد و هم با توجه به وجود آثار طبیعی - تاریخی دیگر ظرفیت افزایش گردشگر منطقه میسر است.
او با اشاره به این که زعفران گل محمدی و نعنا، نعنا فلفلی و شوید کشت میشود، توضیح میدهد: «میزان کشت زعفران که خود یکی از گیاهان دارویی و غذایی محسوب میشود در منطقه رو به افزایش است. امیدواریم با زیر کشت رفتن حدود ۴ هزار هکتار اراضی نطنز و استمرار این جشنواره از نظر اقتصادی تحول چشمگیری در منطقه نطنز رخ دهد.»
اما آیا نطنز ظرفیت پذیرش گردشگر را دارد؟غلامرضا علی رحیمی عضو شورای شهرستان نطنز در این باره اظهار میکند:» در باغ شهر نطنز چهار هتل و حداقل سه مرکز اقامتی بزرگ وجود دارد که در ایام خاص مانند اربعین و ماه محرم از ظرفیت زائرسراها و مدارس هم برای اسکان استفاده میشود. همچنین مکانهایی مانند پارکها نیز برای اسکان اضطراری پیشبینی شده است که در کنار این موارد اکو کمپ متین آباد نیز یکی از ظرفیتهای گردشگری نطنز محسوب میشود.»
از سوی همه میدانیم هلند به سرزمین گلها شهرت دارد. سرزمینی که میلیونها دلار درآمد از کاشت، برداشت و صادرات گل دارد. در این جشنواره « مجسمه گل» به عنوان نماد این جشن تهیه میشود. هر چند این جشنواره از سال ۱۹۳۶ در هلند رایج شده اما هر ساله با خلاقیت هنرمندان مجسمه ساز با شکوه و جذابیت بیشتر برگزار میشود.
حال قرار است برند این جشنواره چه باشد؟ محمد رضا رشیدی جزنی؛ مسئول اجرایی این همایش و جشنواره با اشاره به قدمت چند هزار ساله نطنز انتخاب انسان اولیه هلدآباد، یا گنبد باز، مسجد جامع، زعفران و گلابی را از نمادهای انتخابی عنوان میکند و میافزاید: طب سنتی ایران ۸هزار سال قدمت دارد و ما تا کنون از این ظرفیت به طور مناسب بهرهبرداری نکردیم. ما سعی کردیم در این جشنواره از ظرفیتهای تاریخی نیز بهره ببریم به همین منظور نمایشگاه اصلی با چهار محوریت طبیعتگردی، گیاهان دارویی، طب سنتی و صنایع دستی در شبستان و حجرههای کاروانسرای کوهآب برگزار میکنیم که هزینه ۴ روز اجاره این غرفهها بین ۵۰۰ تا ۲میلیون تومان است. علت این تفاوت قیمت هم مساحت متفاوت حجرههاست.»
هر چند تا تبدیل شدن این جشنواره به برند گردشگری نطنز فاصله بسیار است اما نباید از خاطر برد که اکنون کاشان شهری با فاصله ۸۰ کیلومتیر نطنز با جشنواره گلاب گیری مدتهاست گردشگران زیادی را از نقاط مختلف کشور به سمت خود گسیل میدهد.
اما نطنز چه پتانسیلهای گردشگری دارد؟ حسین یزدان مهر – مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نطنز از مسجد جامع هزار ساله نطنز، مقبره شیخ عبدالصمد نطنزی، گنبد باز، مجموعه مسجد و آب انبار روستای خفر، کاروانسرای شاه عباسی کوهآب ،روستای ۳ هزار ساله ابیانه، كاروانسرای بازار نطنز، منطقه تاریخی ۷ هزار ساله اریسمان، كارگاه گلابگیری تاج آباد مربوط به دوره صفوی و بقعه چهار بزرگوار آتشكده یكهزار و ۵۰۰ساله دوره ساسانیان، كارگاه سفال و سرامیک براداران عبادی، وجود قلعهها و کاریزهای فراوان به عنوان تنها بخشی از پتانسیلهای گردشگری فرهنگی این منطقه یاد میکند.
او خاطر نشان میکند: باغ شهر بودن نطنز و قرار گرفتن آن در کنار شاهراه اصلی مزیت های دیگر نطنز هستند. که سبب می شود ما امیدوار باشیم با برگزاری این جشن طی سالهای متمادی دیگر ظرفیتهای گردشگری این شهر تاریخی- طبیعی مورد استقبال گردشگران داخلی و خارجی قرار گیرد و چهره دیگری از نطنز را در اذهان ثبت کند.
کد خبر: 70073
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgwz9u.ak9zu4prra.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com