برگزاری نشست علمی موزه ملی ایران؛
کتیبههای اورارتویی موزه ملی ایران
5 اسفند 1393 ساعت 12:50
موزه ملی ایران در ادامهٔ سلسله نشستهای علمی سال جاری، بیست و سومین نشست سال ۱۳۹۳را با عنوان کتیبههای اورارتویی موزه ملی ایران در هفته جاری برگزار میکند.
به گزارش هنرنیوز، سخنران این نشست خانم دکتر مریم دارا استادیار پژوهشکدة زبانشناسی، متون و کتیبهها (پژوهشگاه میراث فرهنگی) و دانشآموختة فرهنگ و زبانهای باستانی از دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، است.
موضوع سخنرانی خانم دکتر مریم دارا بررسی کتیبههای اورارتویی موجود در موزهٔ ملی ایران است که در راستای انجام طرح پژوهشی وی با عنوان «قرائت و ترجمة جدیدی ازکلیة کتیبههای اورارتویی ایران از زبان و خط اورارتویی به فارسی (همراه با کلیه آراء و تفاسیر گوناگون قدیمی و جدید و همچنین نظرات پژوهشگر در خصوص هر کتیبه و قرائت و ترجمة آنها و بررسی تاریخی-فرهنگی کتیبهها)» انجام گرفته است. بخشی از مطالعات انجام شده در راستای اجرای طرح مزبور درموزه ملی ایران انجام گرفته است که چکیدهای از نتایج پژوهشهای وی در این سخنرانی ارائه میگردد.
اورارتوها از حدود قرن نهم تا هفتم ق. م. در محدودة سواحل میان سه دریاچة ارومیه ایران، سِوان ارمنستان و وان ترکیه حکومت میکردند. این پادشاهی با قدرت گرفتن به نواحی دیگر مانند شرق دریاچة ارومیه و شمال غرب دریاچةوان نیز گسترش یافت. آثاری که از این اقوام باقی مانده در ایران عمدتاً از استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی به دست آمده است. اورارتوها در طول حکومت خود از زبان آشوری و اورارتویی و همچنین خط میخی و هیروگلیف استفاده میکردند و زبانشان هم-خانوادۀ زبان حوری بود. حدود ۱۷۰۰ کتیبه تا کنون از اورارتوها شناسایی شده که بیش از ۷۰ کتیبه از ایران به دست آمده است. کتیبههای اورارتویی ایران شامل سنگنوشته، صخرهنوشته، فلزنوشته، لوح، سفالنوشته، اثر مهر و گوی هستند. از جمله موزههایی در جهان که کتیبههای اورارتویی در آنها نگهداری میشوند موزة ملی ایران است. دارا طی سخنان خود ضمن معرفی کوتاهی از تاریخ و فرهنگ اورارتوها دربارۀ سنگنوشتههای از بسطام، که یکی از آنها در تالار ایران باستان نمایش داده میشود، استل مرگه کاروان، سنگنوشتة قلاتگاه، سنگنوشتة سیاهچشمه، الواح کوچک بسطام و همچنین سفالنوشتهها، گویها و اثر مهرهای اورارتویی در ایران سخن می-گوید که در مجموعة موزة ملی ایران نگهداری میشوند.
دکتر دارا زبان و خط اورارتویی را نزد پروفسور میریو سالوینی در دانشگاه ساپینزا رم (ایتالیا) آموخته است. از ایشان تألیفاتی به زبان-های فارسی و انگلیسی در زمینة فرهنگ، اسطورهشناسی و زبانهای باستانی به چاپ رسیده است. از جمله تألیفات او دربارۀ مطالعات اورارتویی می-توان به مقالات «خالدی خدای آتش پیروزی اورارتوها»، «الگوهای نوشتاری کتیبههای سلطنتی اورارتویی»، «Was Haldi protecting the triumph fire in Urartu؟»، «دیسک مفرغی کتیبهدار افسار اسب اورارتویی در موزة باستانشناسی آذربایجان شرقی» اشاره کرد. دارا همچنین کارگاههایی در زمینۀ تاریخ، هنر، مذهب، زبان و خط اورارتویی برگزار و سخنرانیهایی نیز با مضمون «مقایسۀ خدای جنگ اورارتویی و ایزد بهرام» (۱۳۸۹)، «نفرینها در کتیبههای اورارتویی» (۱۳۹۲)، «کتیبههای اورارتویی آذربایجان شرقی» (۱۳۹۳) ایراد کرده است. او همچنین مدرس دانشگاههای آزاد اسلامی و دانشگاه جامع علمی-کاربردی است.
این نشست در روز چهارشنبه ۶ اسفند ماه، ساعت ۱۰ صبح در آمفی تئاتر موزه ملی ایران واقع در خیابان امام خمینی، نبش خیابان سی تیر برگزار میشود. شرکت در این نشست برای عموم علاقمندان آزاد است.
کد خبر: 79489
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgyt9u.ak9y74prra.html