مربی پژوهشگر کانون بیان کرد:
آموزش فلسفه ابزاری برای پرورش مهارت تفکر در کودکان
1 آذر 1394 ساعت 11:52
پژوهشگر و مربی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بر لزوم توجه بیشتر به آموزشهای لازم به کودکان برای درست اندیشیدن تاکید کرد.
به گزارش هنرنیوز، فاطمه روحیرحیم در سومین نشست علمیترویجی یافتههای پژوهشی ادارهکل آموزش و پژوهش ضمن ارایه گزارش یافتههای پژوهشی خود با عنوان «تاثیر آموزش فلسفه بر عزتنفس و سازگاری اجتماعی کودکان ۱۰ تا ۱۳ ساله» گفت: به اعتقاد من، برای پرورش قوهی تفکر در کودکان لازم است شیوهی درست اندیشیدن را به آنها بیاموزیم.
وی افزود: در دنیای پیچیدهی امروز، افراد برای برخورد منطقی با چالشها، به یادگیری مهارتهای تفکر نیازمندند و «فلسفه برای کودکان» به عنوان یکی از ابزارهای اصلی پرورش مهارتهای تفکر در کودکان شناخته شده است.
مربی پژوهشگر کانون ادامه داد خانوادهها، معلمان و جامعه باید تلاش کنند نگاهی جدید به آموزش محتوای درسی داشته باشند و به شیوههای تدریس علمی، اصولی، متنوع، متفاوت و موثرتری بیاندیشند تا بتوانند درست اندیشیدن را به کودکان بیاموزند و قوهی تفکر را در کودکان پرورش دهند.
روحیرحیم همچنین یادآور شد: میتوانیم بچهها را در سطح خودشان کنجکاو و پرسشگر بار بیاوریم و سعی کنیم تا آنها یاد بگیرند که با دلیل حرف بزنند و با دلیل بپذیرند، بنابراین اگر خانوادهها و معلمان آگاه بتوانند در جهت پاسخگویی به پرسشهایش به درستی او را هدایت کنند گام در حوزهی کار فلسفی با کودک نهادهاند چرا که فلسفه چیزی جز پرسش و پاسخ نیست و کودک، دارای غریزهی فلسفیدن، تفکر و استدلال است.
وی در ادامه گفت: زمانی که کودک، مورد احترام، تایید و تحسین بهجا قرار میگیرد احساس مهم و ارزشمند بودن میکند و تصویر مثبتی از خود خواهد داشت.
روحیرحیم در ادامه با اشاره به سازگاری اجتماعی به عنوان مهمترین نشانهی سلامت روان گفت: نیازهای فرد تا حد امکان باید با نیازهای گروه هماهنگی داشته باشد تا از بروز هر گونه تنش جلوگیری شود و این بستگی به افراد یک گروه یا اجتماع دارد که تا چه میزان خواستههای خود را با منافع گروه همساز کنند.
وی با بیان اینکه افزایش عزتنفس، احساس توانمندی و ارزشمندی در فرد به وجود میآورد، خاطرنشان کرد: تغییرات مثبتی مانند موفقیت، پیشرفت تحصیلی، تلاش برای موفقیت، داشتن اعتماد به نفس بالا، بلند همت بودن و... موجب سازگاری بهتر کودکان با محیط و رفع مسایل و مشکلات آنان میشود.
این مربی کانون اضافه کرد: در زمینهی آموزش فلسفه به کودکان متغیرهای متنوعی مانند: تفکر منطقی، مهارت استدلال و عملکرد رفتاری، عزتنفس، مهارتهای اجتماعی، تفکر کودکان، توانایی حل مساله، و... مورد بررسی قرار میگیرد.
این پژوهشگر و مربی کانون در پایان یادآور شد: برنامهی آموزش تفکر فلسفه به کودکان و نوجوانان با عنوان «گامبهگام تا اندیشه» در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با هدف پرورش تفکر (با تاکید بر تفکر فلسفی) برای اولین به صورت آزمایشی اجرا شد و گروهی از پژوهشگران، این طرح را مورد ارزیابی قرار داده و پس از استخراج نتایج و تعیین نقاط قوت و ضعف، یک بار دیگر در چهل و پنج مرکز کانون در استانهای مختلف کشور تحت پژوهش مجدد قرار گرفت و هماکنون به عنوان یکی از فعالیتهای علمی در مراکز کانون پرورش فکری در حال اجرا است.
در همین نشست دکتر سعید ناجی - که به عنوان سخنران این نشست دعوت شده بود - با اشاره به اجرای طرح «گامبهگام تا اندیشه» در کانون گفت: مبانی روانشناختی پیاژه در این طرح جای نقد دارد چرا که به عقیدهی پیاژه تا سن ۱۲ سالگی تفکر انتزاعی غیرممکن است و کودکان نمیتوانند تفکرات خودشان را بازنگری کنند.
وی در پایان، ضعف مبانی روانشناختی، توسل به آرایههای تعدیل و منسوخ شدهی پیاژه در بحث مبانی روانشناختی، توجه به فعالیتهای دیگر به جای تفکر، سهلگیری موضوع تفکر با طرح گام به گام تا اندیشه، نامشخص بودن معنای فلسفه، مطالعات و منابع درجه دوم و سوم و عدم توجه به موضوع اصلی را به عنوان نقدها و پیشنهادهای خود بر این طرح در نشست مطرح کرد.
فلسفه برای کودکان (فبک) از برنامههای آموزشی است که این امکان را فراهم میآورد تا کودکان و نوجوانان افکار پیچیدهی خود را شکل دهند، از این طریق، استدلال، تفکرات انتقادی و خلاقانه و نوعدوستی آنها نیز زیاد میشود. این برنامه، نظاممند و تدریجی است و بیشتر برای کار بر روی کودکان ۴ تا ۱۸ سال طراحی شده است.
سومین نشست علمی ترویجی ادارهکل آموزش و پژوهش کانون روز چهارشنبه ۲۷ آبان ۹۴ از ساعت ۱۵ تا ۱۷ در سالن کنفرانس شماره یک مرکز آفرینشهای فرهنگیهنری کانون به نشانی خیابان فاطمی، خیابان حجاب برگزار شد.
کد خبر: 85239
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgyx97.ak9nw4prra.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com