مصطفی آل احمد در گفتگو با هنرنیوز:
نقد فیلم در ایران ضعیف است
17 آذر 1393 ساعت 10:26
یک کارگردان سینمای ایران با اشاره به نبود نقد علمی در کشور گفت: متاسفانه نقد فیلم در ایران بسیار ضعیف است و مطبوعات ما فاقد نقدهای زیباشناسانه و نقدهای ساختارشناسانه هستند. این درحالی است که تعداد منتقدین حرفهای ما کمتر از انگشتان دو دست است.
مصطفی آل احمد کارگردان سینما که هم اینک فیلم سینمایی «پوسته» او بر روی اکران است در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد تاثیرگذاری مطبوعات در حوزه سینما افزود: مطبوعات تخصصی ما در حوزه سینما و حتی مطبوعات غیر تخصصی میتوانند بر روی سینما تاثیرگذار باشند. لذا معتقدم همه خبرنگاران، منتقدین و شاخههای مختلف مطبوعات باید به سینما بویژه به «سینمای فرهنگی» کشور کمک کنند.
وی با بیان اینکه مطبوعات نقش عمدهای در ارتقا و بالندگی سینما خواهند داشت اضافه کرد: باید بپذیریم که خبرنگاران و گزارش نویسان حوزه سینمایی مطبوعات و رسانههای مجازی با اطلاع رسانی که نسبت به حوزه سینما ارائه میدهند نقش بسیار حساسی را ایفا میکنند. سینمای ما سینمای مهم و تاثیرگذاری در دهههای قبل بوده است و باید برای اینکه به جایگاه خودش برسد حتما حمایت شود. یکی از جاهای مهمی که میتواند سینما را حمایت کند «بخش مطبوعات» است. باید این حمایتها همچنان با جدیت بیشتری انجام بگیرد.
آل احمد در مورد نقد علمی فیلم تصریح کرد: معتقدم «نقد» مهمترین نیاز جامعه سینمایی ما است. البته کشور نه تنها به نقدهای سینمایی بلکه به نقدهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و دیگر حوزهها نیاز دارد منتهی باید منتقد برای نگارش این نقد از قبل تربیت و آموزش دیده باشد. چرا که نقد یک کار علمی است و یک مساله سلیقهای و باری به هرجهت نیست. نقد نیازمند تخصص است و حتی در دنیا، رشتهای به نام «نقد فیلم» وجود دارد. لذا اینکه هر کسی به صرف اینکه فقط خبرنگار است یا دانشجو یا هر شغل دیگری دارد حتما باید فیلمی را نقد کند و سپس آن را در سایتی یا روزنامهای مکتوب کند. واقعا کار اشتباهی است.
کارگردان فیلم سینمایی «پوسته» با بیان اینکه نقدهای غیرتخصصی نه تنها کمکی به سینما نمیکند بلکه آدرسهای اشتباه به مخاطب میدهد و میتواند مخرب باشد یاد آور شد: متاسفانه در نقدهای غیر تخصصی به مخاطب، ایدههای غلطی ارائه میشود و به اصل فیلم لطمه میزند. این درحالی است که منتقدین معمولا آگاهانه فیلمها را نقد میکنند.
مصطفی آل احمد گفت: اگر چه ما در کشور منتقدین متخصص و پرورش یافته در حوزه نقد فیلم خیلی زیاد نداریم اما معتقدم باید مطبوعات از این افراد برای نقد نویسی فیلمها استفاده کنند نه اینکه یک خبرنگار به دلیل اینکه فقط خبرنگار است یا اینکه چون یک دانشجو در حال حاضر مشغول تحصیل در رشته هنر است حتما باید در حوزه نقد نویسی هم قلم بزند. حضور این آدمها در کار نقد نویسی، کار غلطی است و بدور از رفتارهای حرفهای است.
این کارگردان سینمای ایران با تاکید بر اینکه متاسفانه نقد فیلم در ایران، بسیار ضعیف است ادامه داد: ما در مطبوعات کشور فاقد نقدهای زیباشناسانه و نقدهای ساختار شناسانهای هستیم و نقدهای مطبوعات ما بیشتر در باره قصه فیلم است و بعد منتقد – اگر بشود نام منتقد به آنان گفت - عنوان میکنند که این فیلم خوب بوده است یا بد بوده است!. درحالی که نقد فیلم یک کار بسیار علمی است و منتقد باید سره را از ناسره تشخیص دهد و با نگاه علمی و تخصصی، یک فیلم را ارزیابی و نقد کند تا هم مخاطب به زوایای عمیقتر فیلم آشنا شود و هم اینکه فیلمساز از این نقدها در جهت افزایش اطلاعاتش بهرهمند شود.
مصطفی آل احمد با بیان اینکه تعداد منتقدین حرفهای ما بیشتر از انگشتان دو دست نیست در مورد نقدهایی که معمولا به فیلم پوسته شده است یاد آور شد: من معمولا همه نقدهایی را که به فیلمم میشود را مطالعه میکنم و اگر نقدها علمی و حرفهای باشند حتما آنان را در کارهای بعدی خودم اعمال خواهم کرد.
فیلم «پوسته» که بعد از شش سال توقیف هم اکنون در سینماهای کشور بر روی پرده است در مورد دلایل توقیف این فیلم و اینکه چه بخشهایی از فیلم برای اکران کوتاه شده است گفت: ایرادها نسبت به این فیلم زیاد بود که از جزئیترین تا مسائل کلی را میتوان ذکر کرد. اما بیشتر ایرادها بر روی سکانس پایانی فیلم بود که ارشاد معتقد بود باید این صحنه حذف شود که ما هم مجبور شدیم آن را دوباره فیلمبرداری کنیم.
وی اظهار داشت: ایراد دیگری که به فیلم گرفتند این بود که چرا کلوزآبهای فیلم زیاد است! و چرا تصویر تخته نرد را در فیلم نشان دادید. یا اینکه چرا شخصیت اصلی فیلم شما در انتها میمیرد که از من خواسته بودند که وی باید زنده بماند.
کد خبر: 77229
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgyx9u.ak9ux4prra.html