در تپه‌های شمالی و جنوبی کُمیشانی چه می‌گذرد؛

پژوهشکده: برای تپه‌های کُمیشان مجوزی صادر نکردیم/ میراث مازندران: تخریبی صورت نگرفته است

4 شهريور 1394 ساعت 14:20

در حالی که چند روز پیش معاون میراث مازندران مدعی ارسال نامه جهت صدور مجوز برای ادامه کار اداره‌ی راه در تپه‌«کمیشانی» شد که پژوهشکده باستان‌شناسی این موضوع را رد می‌کند.



به گزارش هنرنیوز؛ چند روز پیش خبری مبنی بر تخریب ماه گذشته‌ی تپه «کمیشانی» شمالی توسط مالک شخصی و تپه «کمیشانی» جنوبی توسط اداره راه که هر دو متعلق به دوره نوسنگی بودند، منتشر شد. پس از انتشار این خبر بود که مهدی ایزدی معاون میراث فرهنگی استان مازندارن در گفت و گو با رسانه‌ها اعلام کرد:«با کمک فرمانداری کار را متوقف کردیم. اکنون در نامه‌ای که به پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی داده‌ایم درخواست مجوز بررسی و مطالعه در این محوطه‌ی تاریخی را کرده‌ایم تا با هزینه‌ی اداره‌ی راه کار را انجام دهیم، اگر آثاری نبود اداره‌ی راه با مجوز میراث فرهنگی می‌تواند پروژه‌ی خود را ادامه دهد، اما اگر آثار در محوطه وجود داشت،‌ فعلا کار متوقف می‌شود.»

در حالی این مقام مسوول مدعی ارسال نامه به پژوهشکده باستان‌شناسی است که حمیده چوبک ، رییس پژوهشکده باستان‌شناسی، ضمن رد ارسال نامه جهت صدور مجوز در گفت و گو با هنرنیوز، می‌گوید:« پس از اطلاع از این موضوع امروز ۴ شهریور ماه از سوی پژوهشکده نامه‌ای به میراث استان مازندران ارسال شده و خواستار بررسی صحت و سقم ماجرا شده‌ایم و تأکید دارم که تا کنون هیچ گونه مجوزی از سوی پژوهشکده در این مورد صادر نشده است.»



تصویر ۱: محوطه مجاور غار کمیشان (تپه کمیشانی شمالی) که برخی فعالان و کارشناسان میراث فرهنگی معتقدند توسط لودر های اداره راه نکا تخریب شده است

معاون میراث فرهنگی استان مازندران همچنین اعلام کرده بود :«ورود هر لودری به محوطه‌ی «کُمیشانی» متوقف شده است و باستان‌شناسان این محوطه‌ی آغاز زندگی روستانشینی را بررسی و مطالعه می‌کنند.» اما اخبار ارسالی تأکید بر ادامه کار تعریض جاده نکا-بهشهر با وجود اعلام مسوولان میراث فرهنگی مازندران دارد که منجر به نابودی کامل لایه های باستانی تپه مجاور غار کمیشان شده است.

عبد المطلب شریفی،مسئول بخش پژوهشی میراث فرهنگی مازندران، در گفت و گو با هنرنیوز در مورد این که آیا هیچ طرح پژوهشی جهت نجات بخشی این محوطه‌ها به پژوهشکده ارسال شده یا خیر؟ همچنین صحت و سقم این اخبار اظهار می‌کند:« اگر ما کارشناس هستیم، می‌گوییم که از این محدوده‌ها بازرسی شده و هیچ خبری نیست. من شخصاً بازدید کردم. اداره راه در یک پیچ برای برداشتن گیاهان خودرو دست به یک اقداماتی زد . اصلاً تخریبی هم انجام نشد. من مشغول کاوش یک گورستان اشکانی در کیاسر بودم که به دلیل رسانه‌ای شدن این موضوع تا نکا رفتم آن هم به همراه مسوولان ذی ربط، هیچ اتفاقی در این محدوده نیفتاده است.»



او ادامه می‌دهد:« یک دانشجوی دوره دکتری چون درخواست گمانه‌زنی در این محدوده را دارد و ما هیچ ضرورتی برای این کار ندیدیم، دست به ارسال چنین خبرهایی زده است. حیف نیست ما غارکمیشان را به دست یک دانشجو بسپاریم! اگر قرار است کار انجام شود هیچ اشکالی ندارد. اما کدام تخریب؟ ما یک میلیون اثر در ایران داریم که باید برای آیندگان باقی بماند. قرار نیست وقتی هیچ اتفاقی در آنجا نیفتاده است،ما دست به جنجال رسانه‌ای بزنیم.»

وی تأکید می‌کند:« غار کمیشان در جاده نکا- بهشهر کامل روی عرصه قرار دارد و تا ۱۵۰ متری آن پراکندگی آثار وجود دارد. اگر زمانی لایه‌هایمان در خطر باشند، آن وقت کل داستان فرق می‌کند. اصلاً اتفاقی نیفتاده است. این آثار و لایه‌ها سر جای خود هستند و متعلق به یک نسل هم نیستند. الان شاید ضرورتی نباشد که بخواهیم در این محدوده کاری انجام بدهیم پس به صرف نپذیرفتن طرح یک دانشجو که نباید چنین کرد.»

شریفی درباره تخریب بخش شمالی تپه کمیشانی توسط مالک شخصی هم توضیح می‌دهد:« این فرد برای فروش آهن‌آلات در بخش شمالی تپه یک مغازه احداث کرده است که به محض اطلاع یگان حفاظت کار متوقف شده است.در قسمت جنوبی هم اداره راه بوته‌های سر پیچ را کامل با بولدوزر جمع کرد. یک تیر چراغ برق هم مانع کارشان بوده که آن قسمت را نگه داشتند. اما هیچ تخریبی در لایه‌های باستانی انجام نشده است.»



تصویر ۲: عرصه تپه کمیشانی جنوبی که توسط مالک خصوصی مورد ساخت و ساز  قرار گرفت

مسئول بخش پژوهشی میراث فرهنگی مازندران، با اشاره به حساسیت نسبت به غار کمیشان می‌گوید: «ما اندک غار‌هایی شبیه کمیشان داریم و از این منظر برای تمامی پژوهشگران و باستان‌شناسان این غار بسیار حائز اهمیت است و باید حفظ شود. من هیچ ضرورتی برای کاوش در آن احساس نمی‌کنم . هیچ تخریبی هم در این زمینه انجام نشده است.»

وی می‌افزاید:« ما وقتی با مسوول اداره راه صحبت می‌کنیم و از آنها می‌پرسیم چه کاری می‌خواهند انجام دهند؟ و آنها در پاسخ می‌گویند:« هیچ فقط همین علف‌ها را کنده‌ایم.» ما باید چه کار کنیم؟ باید برای کندن بوته هم محدودیت قائل شویم؟ اینها هیچ خاکبرداری انجام ندادند که ما بگوییم تخریب صورت گرفته است.»

او بار دیگر تأکید می‌کند:« جاده بهشهر- نکا از روی عرصه غار کمیشان رد شده است و شاید از این موضوع بیش از ۵۰ سال گذشته باشد. در حال حاضر هم هیچ تعریضی بابت جاده انجام نشده و تخریبی هم صورت نگرفته است و ما هیچ ضرورتی نمی‌بینیم بابت اتفاق نیفتاده از پژوهشکده استعلام بگیریم.»

به گزارش هنرنیوز،  اکنون از سوی برخی باستان شناسان عنوان می شود از تپه جنوبی تنها یک بخش از مرکز محوطه در حد یک گمانه ۲ متری دست نخورده باقی مانده آن هم به خاطر وجود تیر برق فشار قوی در بالای تپه است. و در حال حاضر اداره برق در صدد است تا تیر برق را از روی محوطه جمع آوری کند تا اداره راه مابقی تپه را تسطیح کند.


کد خبر: 82520

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgzn97.ak9xx4prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com