مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی خبرداد:
ثبت حریم ۲۰ اثر تاریخی از چهار استان کشور
30 دی 1393 ساعت 16:57
مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی گفت: در جلسه کمیته ثبت و حریم آثار غیرمنقول مورخ 24 دی ماه، ۲۰ اثر از استانهای اصفهان، کردستان، چهارمحال و بختیاری و آذربایجان شرقی توسط اعضای کمیتة ثبت و حریم آثار ملی غیرمنقول جهت ثبت در فهرست آثار ملّی تایید شد.
به گزارش هنرنیوز، فرهاد نظری، ثبت حریم ۲۰ آثار تاریخی را متعلق به استانهای اصفهان، کردستان، چهارمحال و بختیاری و آذربایجان شرقی دانست که در کمیتهی ثبت حریم آثار غیرمنقول و با تائید کارشناسان این دفتر به ثبت رسیدهاند.
او دربارهی عنوان این آثار و شاخصههای آنها توضیح داد:
بافت و منظر فرهنگی اورامان تخت
روستای اورامان که در دامنه رشته کوههای زاگرس و در ابتدای حوزه آبریز رودخانه سیروان واقع شده با توجه به معماری خاص و ویژگیهای مختلف یکی از روستاهای مهم و ارزشمند کشور است.
خانههاى این روستا با سنگ و اغلب به صورت خشکه و به صورت پلکانى و از سنگ ساخته شده است. در این روستایی بام هر خانه، حیاط خانه دیگر محسوب میشود و تا پشت روستا ادامه مییابد. نوع معماری به کار رفته در این روستا نیز چشم هر بینندهای را به سوی خود جلب میکند. قدمت این روستا به قبل از اسلام برمیگردد و زنگی تا کنون در آن جریان داشته است.
روستای پالنگان و منظر فرهنگی آن
یکی از روستاهای دهستان ژاورود از توابع شهرستان کامیاران در استان کردستان است و در ۴۷ کیلومتری شمالغرب این شهر و در دره تنگی ور قرار دارد. این روستا در دامنه کوه و در دو طرف دره قرار گرفته و خانههای آن با سنگ و عموماً به حالت پلکانی ساخته شده و پشت بام منزل پایین حیاط منزل بالا محسوب میشود.
این روستا علاوه بر داشتن معماری زیبا، دارای چشمهها، آبشارها و طبیعتی سرشار از زیبایی منحصر به فرد در استان کردستان است و در کنار رودخانه تنگی ور قرار گرفته که به رودخانه سیروان میپیوندد. رودخانه خروشان تنگی ور که از میان آبادی میگذرد آن را به دو قسمت تقسیم کرده است و خانههای روستا با سنگ و بیشترشان به صورت خشکه چینی ساخته شده است.
روستای تاریخی ژیوار
روستای ژیوار در منطقه هورامان استان کردستان، شهرستان سروآباد در جنوب کوههای کوسالان و در کنار رودخانه سیروان واقع شده است. ژیوار در گویش کردی به معنی زنده است.
این روستا با توجه به شیب کوه و محیط در درهای تنگ به صورت پلکانی ساخته شده و بناهای آن را باغهای انار، انگور و انجیر فرا گرفته است. پیشینه روستا به دوره صفوی برمیگردد و تا کنون نیز زندگی در آن جریان دارد و از روستاهای ارزشمند و زیبای کشورمان است.
حمام پنج شنبه دین
حمام پنج شنبه دین ۵/۲ × ۱۴ × ۲۱ متر وسعت دارد و شامل بخشهای هشتی، سربینه، گرمخانه، میاندر و خزینه است. پس از هشتی راهرویی کوتاه ارتباط با سربینه چهر گوش حمام را میسر میکند. سقف گنبدی سربینه بر چهار ستون سنگی با سرستون پلکانی استوار است. میاندر حمام در ضلع جنوبی سربینه و با چرخش ۹۰ درجه به گرمخانه متصل میشود.
فضای گرمخانه به نسبت فضای کوچکتری است و با شکل چلیپایی دارای ستونهایی مانند سربینه است. خزینه مسدود شده حمام در منتهی الیه ضلع قرار دارد. این بنا از آثار ارزشمند دوره قاجار در محله جوباره اصفهان است.
حمام ساحل زرین شهر
حمام ساحل در شهر زرین شهر، شهرستان لنجان، استان اصفهان قرار دارد. حمام مساحتی در حدود ۴۰۰ متر مربع دارد. حمام دارای دو بخشی قدیمی و نوساز است که بعدها به آن اضافه شده است.
بخش قدیمی شامل و شامل بخشهای سربینه، گرمخانه، خزینه است. سقف حمام با استفاده از گنبهایی پوشیده شده که در بخشهایی بر روی ستونهایی قرار گرفته است.
سرجه دشت فین
بنای تاریخی سرجه احتمالا در اواخر دوره صفوی و اوایل قاجار جهت اتراق سرجه پیما (مقسم آب) به همراه آب انباری (هوت) در عمق تقریباً ۳ متر ساخته شده است.
این بنا حدود ۴۰ متر مربع وسعت دارد و از بناهای مهم کاشان در ارتباط با نظام آبیاری است.
آبانبار دروازه قدیم
آبانبار دروازه قدیم سفید شهر از مخزن، سردر و پاشیر تشکیل شده است. بنا از آجر ساخته شده گنبد مخزن به شکل نیم دایره است و از سطح زمینهای اطراف پنج متر ارتفاع دارد وسطح خارجی آن کاملا ازآجر پوشیده شده است.
این بنای ارزشمند از ساختههای دوره قاجار است.
خانه جلالی
خانه جلالی در هسته اولیه بافت قدیم تودشک از توابع بخش کوهپایه شهرستان اصفهان قرار دارد.
بنا به صورت حیاط مرکزی بنا شده و فضاهای خانه در چهار جبهه حیاط مستطیلی آن شکل گرفته اند و از بناهای مهم دوره قاجاریه بافت تاریخی تودشک است.
خانه بابا نورعلی
خانه بابا نوعلی مربوط به دوره پهلوی در روستای مزرعه شور بخش کوهپایه اصفهان است. این بنا حدود ۱۷۰ متر مربع وسعت دارد و در دو طبقه ساخته شده است. طرح خانه به صورت حیاط مرکزی است و اتاقهایی در دو ضلع آن ساخته شده است. در شرق بنا سه اتاق با کاربری مطبخ، مهمانخانه و انبار به اصطلاح بالاچی وجود دارد.
ضلع غربی شامل دو اتاق با کاربری انبار و نشیمن است که اتاق نشیمن از یک ایوان کوچک دارد و دسترسی به پشت بام و دستشویی زیر پله از این بخش است. ضلع جنوبی شامل دو ایوان تابستانهٔ کوچک است.
خانه رضوانیان
خانه رضوانیان در بافت تاریخی شهر کاشان قرار گرفته و از بناهای ارزشمند آن محسوب میشود. این خانه تاریخی در زمینی به مساحت ۳۲۰ متر مربع و در دو طبقه ساخته شده است.
فضاهای خانه در اطراف حیاط مرکزی به صورت گودال باغچه استقرار دارند.
کلیسای مریم مقدس ریحانآباد
یکی از کلیساهای تاریخی باقیمانده ارامنه در استان آذربایجان غربی و در شهرستان ارومیه است که هنوز فرایض دینی و آئین و مراسمات در آن انجام میشود.
کلیسا دارای محور شرقی و غربی با پلانی متقارن با محور محراب است. این کلیسا مربوط به قرن ۱۷ میلادی است.
عمارت شیر و خورشید تکاب
عمارت شیر و خورشید در مرکز بافت تاریخی شهر تکاب واقع شده و شامل ۳ ساختمان است که با هم در بخشی متصل هستند و با مصالح سنگ لاشه، چوب و آجر بصورت منظم و متقارن در دو طبقه ساخته شده است.
بنا حدود ۱۲۰۰ متر مربع مساحت دارد و مربوط به اواخر دوره قاجار و پهلوی است.
مسجد قره آغاج
مسجد قره آقاج با پلانی مربع دارای مسجد شبستانی است و از سنگ و آجر به عنوان مصاح در ساخت آن استفاده شده است.
این مسجد در کنار مسجد جامع و بازار تاریخی ارومیه در بافت قدیم قرار دارد ۵×۲۰×۲۰ با ملات آهک و گچ شکل گرفته و مربوط به دوره پهلوی است.
شاه تپه
تپه باستانی موسوم به شاه تپه به صورت برجستگی کم ارتفاعی در شرق و جنوب شرقی روستای اسلام تپه از توابع بخش مرکزی میاندواب واقع شده است.
این محوطه از آثار مهم دوره اورارتویی است و در جنوب آن ردیفی از پله درسطح صخره به طول بیش از ۴۰ متر ایجاد شده است.
کتیبه عین الروم
چشمه تاریخی عین الروم در جنوب روستای عین الروم، شهرستان اشنویه قرار گرفته است. دربالای این چشمه طاقچهای با طاق قوس وجود دارد و یکی از کتیبههای مهم اورارتویی در آن ایجاد شده است. این کتیبه آسیب زیادی دیده و امروزه تنها بخشهایی از آن شامل ۷ و ۴ سطر باقی مانده است.
متن کتیبه چنین است: «با قدرت گرفتن از خدای خالدی، من منوا هستم، پسر ایشپوینی، شاه بزرگ، شاه قدرتمند، شاه کشور بیائینیلی، سرور شهر توشپا، منوا این چشمه را ساخته است».
محوطه باستانی قلعه دمدم
محوطه باستانی قلعه دمدم در ۳ کیلومتری جنوب روستای بزرگ آباد از توابع بخش مرکزی ارومیه قرارگرفته و ۴۵۰×۲۵۰ متر وسعت دارد. این محوطه در ارتفاع حدود ۷۰ متری از سطح زمین-های برروی بستر صخرهای کوهستان قرار گرفته و از شمال و جنوب، به پرتگاه مرتفعی منتهی میشود.
ورود به به محوطه قلعه از اضلاع شرقی و غربی آن امکانپذیر است. آثار دیوارههای لاشه سنگی به ارتفاع باقیمانده یک متر در ضلع غربی برجای مانده است. این محوطه با توجه به یافته-های سفالی به دوره اورارتویی تاریخگذاری میشود.
محوطه باستانی سیسته
این محوطه مهم از سه تپه ۱، ۲ و ۳ تشکیل شده که با ارتفاع بیش از ۷ متر دارای استقراری از دوره نوسنگی، مس و سنگی، آغاز نگارش و هخامنشی است.
مدرسه فرخی بروجن
مدرسه فرخی در شهر بروجن استان چهار محال و بختیاری قرار دارد. این مدرسه قدیمیترین مدرسه بروجن است. مدرسه دارای حیاطی است که در سه طرف شمالی شرقی و غربی بنا شده است.
فضاهای ضلع شمالی شامل چهار کلاس که کاملا قرینه ساخته شده، است. سقف بنا بصورت تخت و از تیرهای چوب سپیدار و کبوده ساخته شده است.
خانه بهرامی
خانه بهرامی در بافت تاریخی خرمآباد واقع شده است. اثر دو بخش شمالی (زمستاننشین) و جنوبی (تابستاننشین) دارد.
بخش شمالی بنا در سه طبقه ساخته شده و بخش جنوبی آن شامل یک اتاق و ورودی اصلی و سرویس بهداشتی و انباری است. سقف بنا به وسیله تیرهای چوبی پوشیده شده است.
خانه رحیمی
خانه رحیمی در بافت تاریخی شهر خرمآباد و وسعتی در حدود ۵۵ متر مربع دارد. و مصالح به کار رفته شامل خشت، آجر، چوب، گچ و... است.
پلان بنا نامتقارن است و اتاقهایی از سه سمت حیاط را در برگرفتهاند و دارای پنجرههایی با قوس نیم دایرهای در دو طرف ورودی است. در دیگر سمت حیاط دارای طاق نماهای آجری است.
کد خبر: 78570
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgzn9u.ak97u4prra.html