در برنامه راه سوم مطرح شد؛

نخبگان کشور باید مورد حمایت قرار گیرند

3 بهمن 1391 ساعت 13:43

برنامه راه سوم شب گذشته با حضور دکتر نسرین سلطانخواه، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان برگزار و در این برنامه به بررسی موضوع جهاد علمی و تولید علم پرداخته شد .


به گزارش هنرنیوز؛ برنامه راه سوم شب گذشته با حضور دکتر نسرین سلطانخواه، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان برگزار و در این برنامه به بررسی موضوع جهاد علمی و تولید علم پرداخته شد .
سلطانخواه در ابتدا به دلایل تاسیس موسسه نخبگان اشاره کرد و گفت: حدود ۶ سال از تاسیس این موسسه می گذرد و مهمترین دلیل تاسیس این موسسه ساماندهی نخبگان کشور بوده است .
وی ادامه داد: این اقدام یکی از فلسفه های معاونت ریاست جمهوری است که در روند توسعه تکاملی کشور بسیار موثر بوده و مقام معظم رهبری نیز بر این امر تاکید بسیاری داشته است . این ستاد زیرنظر ریاست جمهوری با توجه به نیازهای جامعه به تحقق دانش و صنعت می پردازد .
رئیس بنیاد ملی نخبگان بیان کرد: این موسسه در سال ۸۵ شکل گرفت و از ماموریت های این دستگاه توجه به تمام نظام های علم و نوآوری است که باید از طرح ایده ها تا محصول این روند طی و تکمیل شود .
وی با اشاره به نحوه تاسیس این موسسه و راهکارهای آن عنوان کرد: به تعداد زیادی از اهداف خود در این موسسه دست یافته ایم چرا که در مسیر صحیح حرکت کرده ایم و همه سیاست ها و برنامه های این موسسه در راستای تحقق اهداف است .
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در ادامه مطلب فوق اظهار کرد: برای رسیدن هر چه سریعتر به اهداف، تمامی همکاران از هیچ تلاشی دریغ نکرده و تا به حال دستاوردهای خوبی حاصل شده که در حال تکمیل کردن آنها هستیم .
سلطانخواه در پاسخ به این سوال که بنیاد نخبگان در مقابل ارائه پروژه های نخبگان به این موسسه چه اقداماتی انجام داده است تصریح کرد: بنیاد نخبگان سال ۸۵ در دولت نهم تشکیل شد و مهم ترین سیاستگذاری و برنامه ریزی آن پشتیبانی و جذب افراد (نخبگان) است چرا که این امر در مسائل کشوری تاثیرگذاری خواهد بود است .
این مسوول افزود: در شرایط فعلی که در تحریم به سر می بریم برای توجه به نخبگان (پروژه ها و جلوگیری از فرار مغزها )فعالیت های زیادی صورت گرفته است .
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی که در تحریم به سر می بریم چه اقداماتی برای محافظت از نخبگان در نظر گرفته شده است یادآور شد: نخبگان باید هدف و ایده های مناسبی داشته باشند و از آنها به درستی استفاده کنند و این موسسه برنامه هایی را جلوی راه آنها قرار می دهد تا برای نقش آفرینی علم و فناوری ، اثرگذاری بر روی رفاه مردم ، اقتصاد و اشتغال کشور حرفی برای گفتن داشته باشند .
سلطانخواه گفت: فناوری های نانو زیستی، سلول های بنیادی ، هوا و فضا و بهداشتی و ... از اولویت های کاری این موسسه است .
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور به موانع نخبه پروری در کشور اشاره و اظهار کرد: نخبه پروری مراحل متعددی را باید پشت سر بگذارد که این امر نیازمند ساز و کار و ابزارهای لازم است .
این مسوول یادآور شد: در سال ۹۰طرح نخبه پروری تصویب شد و در این مصوبه تمام شرکت ها، دانشگاه ها و... برای توجه به نخبه و نخبه پروری مسوول هستند و باید موقعیت های رشد استعدادهای آنها را فراهم کنند و همه محیط های لازم برای رشد استعدادها شناخته شود.
رئیس بنیاد ملی نخبگان در ادامه این برنامه افزود: در علوم انسانی گروه هایی مانند دانش آموزان در المپیاد علوم انسانی ،۱۰۰ نفر اول کنکور، جشنواره های فارابی و ... وجود دارد که در رشته های مختلف به شناسایی دانش آموختگان کمک می کند .
وی در پاسخ به این سوال که آیا در حوزه علمیه نخبه شناسی صورت میگیرد یا خیر گفت: در حوزه علمیه این اقدام در دست کار است و تا کنون آیین نامه ای در این زمینه تهیه نشده تا نخبگان حوزوی شناسایی و این اقدام نهایی شود .
سلطانخواه با تاکید بر اینکه سود اصلی شناسایی نخبگان نصیب کمپانی ها می شود تاکید کرد: این مساله که این موسسه تا چه میزان به سرنوشت نخبگان اهمیت می دهد و آیا می داند نفر اول کنکور در چه حالی است برای مخاطبان سوالات متعددی را ایجاد کرده است و باید گفت در این موسسه بانک اطلاعاتی با تهیه شناسنامه برای نخبگان و تکمیل فرم مربوطه توسط بنیاد در نظر گرفته شده که هر ۶ ماه الی یکسال این اطلاعات به روزرسانی می شود .
وی یادآور شد: در ۲۰ امین جشنواره زیستی که اخیرا برگزار شد ایران در سال ۸۴ در تولید مقاله رتبه ۳۶ را کسب کرد در حالی که در سال ۹۰ به رتبه ۱۳ صعود و هم اکنون در جایگاه رتبه نخست در این زمینه هستیم ؛ در سال ۸۴، ۴۰ دانش پژوه در این جشنواره شرکت کرده بودند که در سال ۹۰ به ۲۱۸ نفر رسید و این روند جای خوشحالی دارد.
این مسوول با اشاره به سایر فعالیت های این بنیاد توضیح داد: ایجاد ارتباط با تمام دانشگاه ها ، مراکز علمی ، استعدادهای برتر و آموزش و پرورش نخبگان معرفی و توسط این موسسه مورد حمایت قرار می گیرند .
وی ادامه داد: پروژه های ارائه شده توسط نخبگان مورد توجه موسسات و شرکت ها قرار نمی گیرد و از آنها هیچگونه حمایتی نمی شود چرا که این مراکز تنها به دنبال اهداف و منافع خود هستند .
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه این موسسه در برابر نخبگان اقدامات مناسبی انجام داده است بیان کرد: بعضی از پروژه ها در دانشگاه نمونه بوده که توسط یک موسسه یا شرکت به ثبت می رسد و سپس آن را تولید و وارد مرحله تجاری- اقتصادی می کنند سپس یک نسخه آن وارد بازار خواهد شد چرا که تمام پروژه ها قابلیت حمایت ندارند .
سلطانخواه ادامه داد: در حوزه فناوری و راهبردی فعالیت های خاصی انجام می شود که روند سیستماتیکی از ایده تا محصول صورت میگیرد و محققانی که در زمینه فناوری نانو ، سلول های بنیادی و ... برنامه های مهمی جهت ارائه دارند را شناسایی و ثبت کرده و از این محققان حمایت می شود .
این مسوول یادآور شد: ایده ها در این بنیاد به مرحله صنعتی می رسد و سپس آنها را وارد بازار می کنیم؛ برخی از دانش ها باید برای ارتقای دانش استفاده و برخی دیگر باید به نفع اقتصاد کشور باشند مانند حوزه کشاورزی .
بنیاد ملی نخبگان تاکنون با کمک های بلاعوض و وام از متخصصان داوطلب برای تولید داروهای وارداتی حمایت کرده و تاکنون، بیش از ۳۰ داروی نوترکیب تولید شده و ۱۰ داروی دیگر نیز آماده رونمایی است .
وی با اشاره به سامانه ثریا و قابلیت های آن خاطرنشان کرد: این موسسه با هماهنگی کانون دانش و صنعت برای بالا بردن رقابت ، کم کردن هزینه ها، به روز بودن دانش و محصولات همکاری می کند و ما صنایعی را که با فرهنگ، اقلیم و اقتصاد کشورمان هماهنگی داشته باشد را مورد حمایت قرار می دهیم مانند فرش، زعفران، پسته و گلاب که باید دانش در آن نفوذ کند .
وی در پایان در پاسخ به اینکه آیا این موسسه برای بازگشت نخبگان به کشور اقداماتی انجام داده است یا خیر توضیح داد: در طرح آیین نامه پسا دکترا استعدادهای برتر کشور هر زمان که بخواهند می توانند به کشور برگشته و تحقیقات خود را آغاز کنند و تا ۲ سال حقوق پایه استادیاری دریافت کنند .
برنامه گفتگو محور راه سوم که پیگیری مطالبات رهبر معظم انقلاب در حوزه های فرهنگی و اجتماعی را بر عهده دارد هرهفته دوشنبه ها ساعت ۱۹ از شبکه دو به صورت زنده پخش میشود.


کد خبر: 53180

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgzq9n.ak9w74prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com