از سوی روابط عمومي کانون فکري پرورش کودکان:

تمثيل‌ها، ورودي خوبي براي پرداختن به قصه‌هاي قرآني هستند

3 اسفند 1389 ساعت 15:45


جمعي از کارشناسان ادبيات کودک و نوجوان از کشورهاي مختلف به تبادل اطلاعات پيرامون ضرورت و اهميت بيان قصه‌هاي ديني براي کودکان و نوجوانان پرداختند.
به گزارش هنر نیوز به نقل از روابط عمومي کانون فکري پرورش کودکان و نوجوانان، دکتر سيداحمد وکيليان در اين نشست تخصصي که در زمره نشست‌هاي تخصصي چهاردهمين جشنواره قصه‌گويي کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان بود گفت: "قصه‌گويي هنري است که اجراي آن نيازمند رعايت ظرايف و نکات ويژ ه‌اي است و قصه‌گويي ادبياتِ ديني، معيارهايي را مي‌طلبد که رعايت ا‌ين معيارها الزامي است؛ اين کارشناس ادبيات عاميانه تصريع کرد‌، معيارهاي انتخاب قصه‌هاي ديني براي کودکان و نوجوانان و آموزش مفاهيم اين مهم مقوله‌ايست که همچون نقشي بر سنگ‌ها براي هميشه در دل کودکان باقي مي‌ماند.
وي گفت آن چه در قصه‌گويي ديني حايز اهميت است، اين است که قصه‌گو يا قصه‌نويس بايد با زبان کودکان آشنا باشد چرا که کودکان موجوداتي بسيار حساسند.
وي قصه‌گويي ديني براي کودکان را حايز اهميت دانست و گفت: "برخي از قصه‌ها همچون قصه‌ي حضرت رقيّه داراي ويژگي‌هايست که در نقل آن بايد دقت کرد، کما اينکه قصه‌ي حضرت پيامبر(ص) داراي ويژگي‌هايي است که نقل داستان زندگي ايشان را از نقل‌هاي متداول متمايز مي‌کند. وکيليان افزود در انتخاب قصص قرآني و ديني براي کودکان بايد دقيق بود. متاسفانه وقتي در حوزه‌ي قصص ديني دقيق مي‌شويم مي‌بينيم که علي‌رغم اينکه اين قصص مورد توجه بوده است. بعضا با زياده‌گويي‌هاي ذهن قصه‌گو همراه هستند.
وي ظرفيت ادبيات کلاسيک و ادبيات عاميانه‌ي فرهنگ ايراني را براي جذابيت بخشي بيشتربه قصص قرآني حايز اهميت توصيف کرد و گفت: برخي از ضرب‌المثل‌هاي ما در زبان عاميانه داراي معادل‌هاي قرآني هستند که مي‌توان با استفاده از آنها شنيدن قصص قرآني را براي کودکان جذاب‌تر کرد همچنين اين ضرب المثل‌ها و تمثيل‌ها مي‌توانند ورودي خوبي براي پرداختن به قصص قرآني باشند کما اين که درميان چيستان‌ها نيز اين ظرفيت وجود دارد.
وي نسبت به ورود اسرائيلي‌يات در برخي از قصص قرآني هشدار داد و گفت: کساني که به قصص قرآني مي‌پردازند بايد مراقب خرافاتي که در دوره‌هايي از تاريخ توسط يهوديان به منظور صدمه زدن به مسلمانان نشر يافته است باشند. که از آن جمله مي‌توان به کُشتي گرفتن حضرت يعقوب با خدا اشاره کرد که به ظاهر در زمره قصص قرآني قرار نگرفته است در حالي که واقعا چنين نيست.
در ادامه‌ي اين نشست دکتر توسا از تايلند گفت: نقل قصه‌هاي مذهبي به آن سبب که موجب ترويج مفاهيم و ارزش‌هايي همچون مهرباني، درست‌کاري و زيستن توام با صلح و محبت با ديگران مي شود، حايز اهميت است.
اين قصه‌گوي تايلندي تاييد کرد‌، بيان قصه‌هاي مذهبي به کودکان بايد با کيفيتي به آنان منتقل شود که سبب انتقال قلبي اين ايده‌ها از اعماق وجود قصه گو بر دل مخاطب شود.
اين دکتراي ادبيات انگليسي تاکيد کرد که وقتي قصه‌هاي ديني را انتخاب مي‌کنيم بايد اين انتخاب به گونه‌اي درست انجام شود تا بتواند انديشه و اخلاق موجود در مفاهيم اين قصص را به بچه ها منتقل شود.
بنا به گفته‌ي اين کارشناس تايلندي بيان قصص مذهبي به کودکان بايد ضمن سادگي با حرکات فيزيکي قصه گو همراه باشد تا بتواند بر جذابيت چنين قصه هايي بيافزايد.
مايکل مالينوسکي از لهستان نيز در اين نشست تخصصي گفت: اساس زندگي هر فردي اعتقادات اوست اما متاسفانهدر بسياري از کشورهاي غربي مذهب درحال کمرنگ شدن است درحالي‌ که مذهب، انتقال دهنده‌ي ارزش‌هاست.
بنا برگفته‌ي اين قصه‌گوي لهستاني در فرهنگ‌هاي مختلف همچون اسلام و مسيحيت قصه‌گويي مي‌تواند بسياري از مفاهيم مذهبي را انتقال دهد‌، اما امروزه در کشورهايي همچون لهستان اين اقتدار بسيار کمرنگ شده است و بسياري از هنر پيشه‌ها و عناصر ديگر به عنوان الگو مطرح مي‌شوند درحالي که کشوري که هيچ الگويي براي خود نداشته باشد دچار سردرگمي است.
‌ مالينوسکي گفت: امروزه در بسياري از کشورهاي مسيحي مردم، متأثر از سلطه‌ي نظام سرمايه‌داري به دنبال داستان‌هايي هستند که به ترويج ثروت مي‌پردازند به عقيده‌ي من داستان‌هاي مذهبي از اين جهت حايز اهميت هستند و مي‌توانند الگوي چگونه زيستن را در اختيار ما قرار دهند. من به شخصه داستان‌هاي مذهبي به ويژه آن‌هايي که با شخصيت‌هاي مذهبي توام هستند را دوست دارم و معتقدم چنين داستان‌هايي به ما مي‌آموزند که در زندگي بايد دنبال چه ارزش‌هايي بود. اين قصه‌گوي لهستاني تأکيد کرد که هدف من از قصه‌گويي ايجاد پل ارتباطي بين فرهنگ‌هاست من در فرهنگ‌هاي مختلف مشترکات زيادي را به لحاظ اعتقادات ديني مي‌بينم همه‌ي مذاهب بر ارزش‌هايي همچون عشق، محبت و دوستي تأکيد دارند. اگر ما داستاني را مي‌گوييم که مذهبي است نبايد از مسلمانان هراس داشته باشيم داستان ابزاري براي شناخت فرهنگ و مذاهب ديگر و قبول آن‌هاست.
اين نشست تخصصي که نخستين نشست تخصصي چهاردهمين جشنواره بين‌الملل قصه‌گويي کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان بود، با پرسش و پاسخ حاضران به پايان رسيد.
جشنواره قصه‌گويي روز سوم اسفند به کار خود در بندرعباس پايان مي‌دهد.


کد خبر: 24100

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgzq9x.ak9tz4prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com