محمدتقي فهيم: جشنواره فيلم فجر هيچگاه جريان ساز نبوده است

28 دی 1387 ساعت 14:08


يك منتقد سينماي ايران گفت: برگزاري جشنواره بين المللي فيلم فجر بر سينماگران و مديران تأثير متقابلي داشته و زمينه سقوط، صعود و تغيير مديران فرهنگي را فراهم ساخته است.

محمدتقي فهيم در گفتگو با هنرنيوز افزود:‌ جشنواره فيلم فجر از جايگاه رفيعي برخوردار است و نه تنها براي فيلمسازان شوق و انگيزه اي براي حضور در اين جشنواره ايجاد كرده بلكه به علت همزماني اين جشنواره با جشن پيروزي انقلاب اسلامي، حال و هواي مضاعفي را به روزهاي دهه فجر بخشيده است.

وي در پاسخ به اين سئوال كه آيا جشنواره فيلم فجر تأثيري در جهت ارتقاء سطح كيفي سينما داشته است گفت: متأسفانه بعد از گذشت 26 دوره از جشنواره فيلم فجر ما امروز با سينمايي رو به رو هستيم كه اين سينما فاقد ويژگي هاي مردمي است و نتوانسته است مخاطبان انبوه سينما را به سالن ها جذب كند كه جاي افسوس دارد.

سردبير ماهنامه سينما و رسانه با بيان اينكه جشنواره فيلم فجر در مقاطع بسيار كوتاهي نيز تأثيرگذار بوده است اضافه كرد: طي 26 دوره برگزاري جشنواره فيلم فجر شايد بتوان تنها چهار دوره را مثال زد كه تأثير مثبت به لحاظ تغيير در بدنه سينما داشته است اما هنگامي كه كليت جشنواره را مورد تحليل قرار دهيم و به گذشته، انتخاب فيلم ها و خروجي ها نگاه كنيم متوجه خواهيم شد كه به نسبت ديگر جشنواره هاي دنيا كه جريان ساز بودند و سبب جهت دهي به فيلمسازان و مديران فرهنگي شده اند، جشنواره فيلم فجر فاقد اين ويژگي ها بوده است.

به اعتقاد فهيم يكي از دلايل عدم جريان سازي و تأثيرگذاري جشنواره فيلم فجر به بدنه سينما، ورود مديران فاقد آشنايي با مقوله فرهنگ و سينما به جشنواره بوده است كه اولويت اول آنها سينما و فرهنگ نبوده است.

اين منتقد با اشاره به مديريت دوره هاي نخست جشنواره فيلم فجر گفت: مديران كشور در سال هاي اول انقلاب بيشتر در فكر حفظ، تثبيت و تداوم نظام بودند و بخش فرهنگ چندان متولي نداشت بنابراين به تدريج جريان هايي در بخش فرهنگي فعال شدند و مديريت را به دست گرفتند كه بن مايه هاي انديشه آنان نه تنها متأثر از انقلاب و مردم نبود بلكه بيشتر گرايشات محفلي داشتند.

فهيم ادامه داد : متأسفانه نگاه مديران جشنواره فجر بيشتر متمركز بر الگوهاي بيگانه بوده است و از منظر ايدئولوژي نيز بيشتر به ايدئولوژي هاي غير اسلامي در اداره جشنواره توجه داشتند و همين عوامل موجب شده كه هيچگاه جشنواره فيلم فجر نتواند خروجي هايي متناسب با سلايق مخاطب خلق كند.

سردبير ماهنامه سينما و رسانه افزود: جشنواره فيلم فجر در طي سال هاي گذشته تنها تأثيرهاي شادي بخشي خود را داشته است اما در بخش داوري هيچگاه نتوانسته است با انتخاب فيلم ها، الگويي براي سينماگران باشد و اگر فيلمسازي هم به دنبال الگوهاي جشنواره بوده است اين الگوها، الگوهاي مناسبي نبوده است.

وي ادامه داد: داوري برخي از دوره هاي جشنواره غالباً توسط افرادي انجام مي گرفت كه تأثيرات شبه روشنفكري داشتند و بعضاً نيز ديدگاه هاي ليبرالي و حتي در برخي از دوره ها نگاه هاي ماترياليستي خود را در انتخاب ها دخالت مي دادند كه امر پسنديده اي نبود.


کد خبر: 3742

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdch.knxt23nqiftd2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com