یک باستان‌شناس در گفت و گو با هنرنیوز؛

شهرک اکباتان بر روی گورستان‌های باستانی آق اولر

21 مهر 1392 ساعت 14:35

یک باستان‌شناس از تخریب بزرگترین گورستان عصر آهن ایران در منطقه آق اولر در گیلان به دلیل ساخت و سازهای بی رویه و غیر مجاز خبر داد.


یک باستان‌شناس در گفتگو با هنرنیوز، با اشاره به این که گورستان‌های باستانی منطقه آق اولِر شهر تالش منطقه‌ای است که در سال‌های اخیر از دل خاک سر بر آورده و شناسنامه قوی و معتبری برای این منطقه محسوب می‌شود، افزود: این گورستانها متعلق به نیمه دوم هزاره دوم قبل از میلاد هستند و آثار مختلفی طی کاوش‌ها از دل آن بیرون آمده است.

وی با بیان این که  بزرگترین گورستان عصر آهن ایران به دلیل وجود باستان‌شناسان نامتعهد کاملاً زیر ساخت و ساز رفته، تصریح کرد: تمام ۴۰۰ هکتار گورستان تاریخی اکنون با چنان ساخت و سازهایی رو به روست که گویی شهرک اکباتان از این گورستان سر به آسمان کشیده است.

او ادامه داد: این در حالی است که طی این سال‌ها کارشناسان غیرمتعهد متأسفانه به محض آن که از تصدی پستی در منطقه آق اولر و مریان برکنار شدند یک پست مهمتر و بالاتری گرفتند!

این باستان‌شناس توضیح داد: گورستان‌های آق اولر بزرگترین گورستان عصر آهن ایران است که ۱۰۲ سال پیش با آمدن ژاک دمورگان باستان‌شناس فرانسوی به مریان و انجام برخی حفاری‌ها شناسایی شد.

وی با اشاره به این که شاید با توجه بیشتر به این منطقه، ساختار گورستان‌های آق اولر پتانسیل ثبت جهانی را داشت، گفت: اما متأسفانه اکنون گورستان‌های این منطقه به مکانی برای ساخت ویلا تبدیل شده است.

او با ابراز تأسف از این که در قلب عرصه و حریم مجوز ساخت و ساز داده شده، اظهار داشت: مشخص است گوری که ۲۰ متر طول و ۱۶ متر عرض دارد یک آرامگاه دست جمعی است اما کارشناسان با کلمات بازی کردند و مجوز ساخت و ساز در ارتفاع ییلاقی ۱۱۰۰ متر این منطقه دادند در نتیجه ویلاها و آپارتمان‌های آنچنانی احداث شد.

این باستان‌شناس به انجام حفاری‌های علمی در دوره محمد رضا خلعتبری مدیر اسبق پایگاه میراث فرهنگی « مریان و آق‌اولر» اشاره کرد و گفت: در دوره ایشان یعنی ده سال پیش زمین این منطقه ۳ هزار تومان بود و سازمان میراث فرهنگی می‌توانست به راحتی این منطقه را به تملک درآورد تا اینجا ساخت و سازی صورت نگیرد. اما اکنون حاصل زحمات علمی این مدیر پایگاه براثر بی توجهی بر باد رفته چرا که ضوابط دیر اعلام شده و حکم نوشدارو پس از مرگ سهراب را داشته است.

او با اشاره به این که مدیر کنونی پایگاه آق اولر هم تنها ۲ سال است که به این منطقه آمده و طی این مدت سعی کرده جلوی ساخت و سازهای جدید را بگیرد، افزود: در این مدت ۲۵ پرونده قضایی در زمینه ساخت و سازها و مخالفت با آن تشکیل در محاکم قضایی تشکیل شده و حدود ۴۰۰ استعلام برای ساخت و ساز مسکوت مانده است اما عملاً این اقدامات باید سال‌های قبلتر صورت می‌گرفت چرا که اکنون حتا افرادی از میناب نیز در این منطقه ویلا ساخته‌اند و قیمت زمین منطقه از 50 هزارتومان فراتر رفته است.

این کارشناس با تأکید بر تخریب منظری منطقه آق اولر تصریح کرد: اکنون در تالش و در منطقه باستانی سر ستون‌هایی شبیه سرستون‌های تخت جمشید شیراز ملاک تزیین خانه‌های خطه شمال شده است که کل هویت معماری و بافت تاریخی منطقه را زیر سوال می‌برد.

وی به ذکر خاطره‌ای درباره بی‌توجهی مسوولان پیشین سازمان میراث فرهنگی به این منطقه پرداخت و گفت: نمایندگان حقوقی‌یی از سوی سازمان مرکزی به منظور بررسی مشکلات آمدند اما پس از بازگشت به تهران اینجا را به عنوان پاتوق تفریحی خود انتخاب کردند و با ماشین برای اقامت چند روزه راهی منطقه شدند!

این باستان‌شناس با بیان این که کاوش‌های گورستان آق اولر در اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد انجام شده است، افزود: معماری این گورستان‌ها به صورت آرامگاه‌های دسته جمعی مگالیتی و کلان سنگی است که ابزار جنگی مثل سپر و کلاه خود گردنبند، خلخال ،حلقه قدرت در آن کشف شده است. اما متأسفانه اکنون از آن گورستان‌ها اثری باقی نمانده است.


کد خبر: 64828

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdch66n-.23nkidftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com