سید هادی محقق در گفتگو با هنرنیوز؛

سعی می‌کنم ممیزی‌ها را بشناسم

17 بهمن 1391 ساعت 12:14

سید هادی محقق کارگردان فیلم «او خوب سنگ می زند» گفت: اگر ماجرای توجه به فرهنگ اصیل و قومی ایرانی جدی گرفته نشود ما تا سی سال دیگر هویتی نخواهیم داشت.


محقق در خصوص دشواری پرداخت به مسائل اجتماعی تسنن و تشیع در حوزه سینما با استناد بر کارنامه تحقیقی و مستند خود اظهار داشت: من برای اولین بار در مورد وحدت شیعه و سنی فیلمی ساختم که از شبکه یک پخش شد اما من حیث المجموع ورود پیدا کردن به دایره مضامین مذهبی از اتفاقات بسیار خوب است ولی جامعه ما خطوطی دارد _نمی شود گفت خوب یا بد_ که باید مسائل با ظرافت هایی گفته شود چراکه همواره افرادی هستند که برای دانستن این مسائل تشنه اند و دوست دارند در این باب جزئیات را بدانند. 

وی با بیان این مطلب تصریح کرد: اگر افرادی خصوصا در حوزه سینما باشند که مسائل را باز کنند و علم مخاطب را بالا ببرند حرکتی خوب است. 

وی در پاسخ به این پرسش که «رویکرد شما به عنوان یک فیلم ساز در پرداخت به این مسائل چگونه است؟» گفت: من سعی می کنم ممیزی ها را بشناسم و بیشترین چیزی که همواره مد نظر داشتم این بود که خیلی اخلاقی و انسانی با مسائل برخورد کردم و با مضامینی از این دست، دینی برخورد نکردم و آنها را در طبق قضاوت نگذاشتم فقط طرح مسئله کردم که اگر باهم باشیم خیلی بهتر است و در یک جامعه اگر وحدت وجود داشته باشد اتفاقات بهتری در انتظار آن جامعه است و تعاملاتشان بیشتر می شود و خروجی بهتری عاید می گردد. 

محقق افزود: برای ساخت این مستند تلویزیونی به سمت خراسان رفته بود اما مناطقی چون بلوچستان و زاهدان و کردستان تسنن نشین است. 

محقق در خصوص شناسایی مشکلات اجتماعی فرق مذهبی در ایران گفت: این مسئله به این دلیل که خیلی حوزه کارم نبود به آن چندان ورود پیدا نکردم ولی به نظرم می آید رسیدگی ها بیشتر باید باشد و حقوق مساوی بین همه افراد باید وجود داشته باشد. 

وی در پاسخ به این پرسش که«اساسا چقدر سینمای ایران را مقید به توجه به فرهنگ قومی می دانید؟» به اصالت فرهنگ ها اشاره کرد و گفت: در جامعه افرادی هستند به نام فیلم ساز و قصه نویس که این افراد باید بروند و این تنوع ها را پیدا کنند و این مسائل را باز کنند چون کسی که در تهران متولد می شود کمتر توانسته برود و این طرف آن طرف سرک بکشد و به طایفه ها بپردازد مثل لر و بلوچ و غیره. 

کارگردان فیلم «او خوب سنگ می زند» تصریح کرد: اگر فیلم ساز یا هنرمند بیاید و بر سر مسائل فرهنگی و قومی کار کند اتفاق فرخنده ای است؛ هنرمند باید بتواند این نقاط قوت را در بیاورد و ریز رفتارها را در موسیقی و همه حوزه ها شناسایی کند زیراکه در فرهنگ اصیل ایرانی تمام ریز رفتارها در منش روستایی است مثل شروه خوانی و سوگ سیاوش از باورهای کهن می آید ولی رفته رفته هرچه به سمت تهران برویم کمرنگتر می شود و لی هرچه از فضاهای مدرن دور شویم اتفاق ها نمودشان بیشتر است و فیلم ساز باید آنها را ارائه کند. 

محقق دیگر پرسش هنرنیوز را مبنی بر اینکه «اگر فیلمی درباره مکانی غیر از موطن خودتان بسازید جقدر به تحقیق درباره آن مکان خواهید چرداخت؟» چنین پاسخ گفت: من صلاحیت ندارم درباره حوزه زبان شناسی و قومیت ها با نگاه علمی صحبت کنم وانگهی درباره فیلم «او خوب سنگ می زند» من در آنجا زندگی کرده ام و نیاز به تحقیق نداشتم و جنس همه زندگی شان را حفظم ولی اگر بخواهم جای دیگر بروم قطعا به تحقیق نیازمندم. 

وی همچنین دباره دشواری های فیلم نامه نویسی بافت بومی و فولکلور ایران گفت: اولین دشواری نگارش این گونه فیلم نامه ها این است که گویی مخاطب با این وقایع قهر است؛ البته منظور بیشتر مخاطب شهری است زیرا مخاطب قومی این مضامین برایش جذابیت دارد ولی اگر همین اتفاق به اروپا برود همه از آن استقبال می کنند در حالیکه ما راحت از کنار فرهنگ های قومی کشورمان رد می شویم و برخی حتی نگاه آزار دهنده ای به قومیت ها دارند. 

سید هادی محقق در خاتمه خاطرنشان نمود: با اعتقاد راسخ می گویم اگر ماجرای توجه به فرهنگ اصیل و قومی ایرانی جدی گرفته نشود ما تا سی سال دیگر هویتی نخواهیم داشت.


کد خبر: 53848

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdch66nm.23nxkdftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com