گفت و گو با سمیرا زارعی تنها زن غواص غار ایرانی؛

بخشی از وسایل غواصی اصلا در ایران وجود ندارد

7 مرداد 1391 ساعت 12:57

تنها زن غواض غار ایرانی گفت:نمی‌دانم تا چه حد برای دیگران ارزش و اهمیت دارد اما اینکه بانوان غارنورد ایرانی در بین تیم‌های خارجی حضور داشتند و آنها برایمان اهمیت قایل شدند، به نظرم مهم است.


به گزارش هنرنیوز، سمیرا زارعی متولد اصفهان که فروردین ۶۴ به دنیا آمده است، حدود دو سال قبل توسط انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران با غار نوردی آشنا شد. با او به به عنوان نخستین بانوی غواص در غار به گفت و گو نشستیم.

غواصی در غار را توضیح دهید؟
غواصی در غار را چند ماهی است در کنار مربی لهستانی آقای یارک به علت محدودیت برای شرکت در کلاس در کنار آقایان، به صورت خصوصی آغاز کردم و چند ماهی است با توجه به علاقه شخصی و همت مربی‌ام علیرضا بلاغی توانستم تا اندازه‌ای به هدفم دست پیدا کنم.

شما نخستین بانوی ایرانی هستید که در این زمینه فعالیت می‌کنید؟
غواصی غار ورزش جدیدی است، اطلاع ندارم بانوانی که در رشته غواضی آبهای آزاد بودند، در غارها هم غواضی کردند یا خیر. اما به طور کلی کلاس‌های آموزشی این رشته برای نخستین بار در ایران تشکیل شد و من هم نخستین زنی بودم که در این کلاس شرکت کردم.

چه چیزی باعث شد بخواهید سراغ غار و غار نوردی و سپس غواصی بروید و حتا در مجامع بین المللی حضور داشته باشید ؟

دو سال و نیم قبل با یکی از گروه‌های اصفهان در برنامه غارنوردی « کلهرود » غاری در نزدیکی مورچه خورت اصفهان شرکت داشتم که به دلیل شرایط خاص و محیط به غار‌نوردی علاقه‌مند شدم. سپس توسط دوستم با انجمن غارنوردی و غار شناسی و پس از آن با مرحوم لیلا اسفندیاری آشنا شدم. توسط او با شراره غازی و از طریق او با سایمون بروکس غارنورد برجسته انگلیسی آشنا شدم که همین امر سبب حضور من در اکسپدیشن مگالایا هندوستان به عنوان بیست و یکمین سالگرد اکسپدیشن بود و علاقه من هم از آنجا که به غار نوردی شروع شد.

از سویی به دلیل هیجان خاص و در عین حال آرامش غار به این رشته علاقه‌مند شدم.

اما این رشته محدودیت و مشکلات خاص خود را دارد و باید گرانقیمت باشد ؟
دقیقا مشکل همین است. هر کاری سختی‌های خاص خودش را دارد، اما معتقدم اگر انرژیمان را روی هدفی که داریم متمرکز کنیم حتما به آن هدف می‌رسیم. من شاغل و متاهل‌ام اما با مدیریت زمان می‌توانم به اهدافم برسم. غارنوردی رشته سختی است هزینه‌های بالایی دارد و زمان زیادی می‌برد.

چه توصیه‌ای به بانوان غارنورد ایرانی دارید ؟
با تفکیک جنسی موافق نیستم. ورزش و همه رشته‌ی دیگر جزو مواردی است که آقایان و خانم‌ها می‌توانند در آن فعالیت کنند. غار نوردی ورزش خاصی است که باید از جوانب مختلف سنجیده شود. قسمت زیست محیطی غار، توان جسمی انسانها، وجود افراد متخصص، لوازم مورد نیاز و...
کسانی که علاقمند به حضور هستند حتما باید این کار را با افراد متخصص آغاز و وسایل مورد نیازش را هم تهیه کنند. چون هم خودشان با امنیت بیشتری می‌توانند پیمایش کنند و هم به غار آسیبی نمی‌رسانند. در غارنوردی فقط غارنورد نیست بلکه محیط حساس غار هم مد نظر است بنابراین غارنورد باید توانش را بالا ببرد. من منکر تفاوت جسمی بین خانم‌ها و آقایان نیستم. این یک امر واضحی است اما اگر خانم‌ها فعالیت کنند توان جسمی و روحیشان را بالاتر ببرند می‌توانند موفق باشند.

مشوق اصلی شما در غارنوردی چه کسانی بودند؟
مشوق من علاقه‌ام است. اما حامی‌های زیادی داشتم. مهمترین حامی‌ام همسرم رسول رفیعایی است. من واقعا برای این رشته تلاش کردم و به دلیل کارمند و متاهل بودنم، سختی‌های زیادی را متحمل شدم اما بیشترین انرژی‌ها را هم که صرف می‌کردم، اگر حمایت همسرم نبود به هیچ عنوان نمی‌توانستم به موفقیت برسم.
آقای نظام دوست، سعید محمدی (غارنورد شهر کردی )، مهرداد حاجی هاشمی، یوسف سورنی‌نیا همچنین علیرضا بلاغی به دلیل محدودیت حضور خانم‌ها در غواصی غار فوق‌العاده حامی خوبی برای من بودند.

در سفرتان به ماگالایا تالاری به نام ایرانیان ثبت شد. درباره‌اش توضیح دهید؟
 سال گذشته که من حضور داشتم دوستان آلمانی حاضر در تیم یک پاساژ را به نام من ثبت کردند، اما زمان مرحوم لیلا اسفندیاری فکر می‌کنم تالاری هم به نام آن مرحوم ثبت شد. این خوب است، نمی‌دانم تا چه حد برای دیگران ارزش و اهمیت دارد اما اینکه بانوان ایرانی در بین تیم‌های خارجی حضور داشتند و آنها برایمان اهمیت قایل شدند، به نظرم مهم است .
ایرانی‌های غارنورد بانو و آقا بواسطه فعالیتهایشان که خوشبختانه هم پایه علمی دارد و هم عملی در عرصه بین‌المللی از شهرت خوبی برخوردارند و در برنامه‌های بین‌المللی دعوت می‌شوند. حتا اخیرا در کشور ترکیه دوستان غار‌نورد ایرانی برای نقشه برداری و اکتشاف علی رغم ناهماهنگی‌ها دعوت شدند.

از مشکلات غارنوردی بگویید؟
غارنوردی هزینه بالایی دارد. خصوصا غواضی غار که هزینه‌اش بالاتر است و زمان زیاد می‌برد. محدودیت زیادی هم مخصوصا برای بانوان وجود دارد. بخشی از وسایل غواصی اصلا در ایران وجود ندارد. حتی اگر ما هزینه‌اش را هم تقبل کنیم خود وسیله در ایران وجود ندارد. تهیه لباس‌های مخصوص آن خود مشکل است.بالاخره ورزش جدیدی است.

چه پیشنهادی دارید؟
پیشنهاد می‌دهم بخش خصوصی، دولتی و دانشگاهی با حمایت از غارنوردان به دو نکته مفید دست یابند. یکی برای بخش غیر غارنوردی مثل زمین شناسان که حضور غارنوردان می‌تواند به ارتقای اکتشافات علمی و ...کمک کنند. در مقابل آنها هم می توانند برای غارنوردان مفید باشند و پشتیبان خوبی برای آنها باشند. وجود اسپانسر هم که به ارگان‌های ذی ربط باز می‌گردد چرا که این رشته جدید است و هزینه بالایی دارد.
رامین نوری، مریم اطیابی


کد خبر: 44118

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdch6znk.23nkzdftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com