فرش قرمز جشن «خانه سینما» مقابل مدیران دولتی/ استفاده از ظرفیت اجتماعی یا جلب بودجههای نفتی؟!
جوان , 15 شهريور 1395 ساعت 13:50
به نظر میرسد، دخالت دادن مدیران دولتی در جشن خانه سینما بیش از آنکه دلیلی چون استفاده از ظرفیت همه گروههای اجتماعی داشته باشد، بهانهای برای جلب بودجههای نفتی است.
به گزارش هنرنیوز، مسئولان خانه سینما همواره از این نهاد به عنوان نهادی مستقل یاد میکنند، اما با اعلام لیست اعضای داوران هجدهمین جشن خانه سینما، نام مدیران دولتی چون حجتالله ایوبی و شهین مولاوردی دیده میشود؛ اسامیای که میتواند حاکی از بده بستانهای پشت پردهای باشد که قرار است بودجههای نفتی را سمت و سو بدهد.
شهین مولاوردی که از او به عنوان یکی از داوران هیئت مدیره یاد میشود، در حال حاضر معاون رئیسجمهور در امور زنان است که در رزومه کاری او عناوینی چون فعال سیاسی اصلاحطلب و دبیر کل جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان دیده میشود. یک مدیر دولتی که هیچ سابقه سینمایی در کارنامه او دیده نمیشود.
در میان داوران هیئت مدیره خانه سینما، نام اشخاصی چون محمد قوچانی نیز به چشم میخورد. فعال و روزنامه نگار اصلاحطلب که البته در طول سال و هر از گاهی سرکی هم به سینما میکشد. از رئیس سازمان سینمایی نیز به عنوان یکی از داوران نهایی این جشن نام برده شده است. کمال تبریزی دبیر هجدهمین جشن خانه سینما روز گذشته با بیان اینکه برای نخستینبار است که رئیس سازمان سینمایی، داور جشن خانه سینما میشود، گفت: امسال علاقهمند بودیم همه گروههایی که در حوزه فرهنگی و هنری فعال هستند، مثلاً نمایندگانی از شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیسیون فرهنگی جزو داوران نهایی ما باشند، اما چون اغلب این افراد، گرفتار بودند و در مقطع مشخص شده نمیتوانستند فیلمها را ببینند، این امکان فراهم نشد اما سال آینده که قطعاً شیوه برگزاری جشن به شکل آکادمی خواهد بود و داوران فرصت دارند در طول سال فیلمها را ببینند، این اتفاق خواهد افتاد و خانه سینما از نخبگان گروههای مختلفی که در حوزه فرهنگ و هنر فعال هستند، دعوت خواهد کرد که در جمع داوران باشند. تبریزی با اشاره به حضور حجتالله ایوبی در جمع داوران در پاسخ به اینکه چگونه این مدیر سینمایی، فیلمها را تماشا خواهد کرد، اینگونه توضیح داد: فکر میکنم آقای ایوبی جزو معدود افرادی هستند که به شیوه آکادمی و در طول سال فیلمها را دیدهاند و ما نیز به ایشان اعلام کردیم که هر کدام از فیلمهای نامزد شده را ندیدهاند برای ایشان فرصت نمایش فراهم میکنیم.
کمال تبریزی در پاسخ به اینکه آیا این روند و حضور مسئولان در جمع داوران به روند برگزاری یک جشن صنفی که قرار است برگزیدگان آن اهالی سینما معرفی شوند، لطمهای وارد نمیکند؟ عنوان کرد: بله، جشن صنفی است و اکثریت صنوف در این رأیگیری حضور دارند، اما این روند هیچ مغایرتی ندارد با اینکه گروههای مختلف اجتماعی فعال و تأثیرگذار در عرصه فرهنگ و هنر در این نظرسنجی صنفی شرکت کنند، چون جشن سینما متعلق به همه هست و ما معتقدیم برگزیدگانی که در نهایت معرفی میشوند، قرار است روی همه دیدگاهها و نگاههای مختلف در این انتخاب تأثیر بگذارند.
دبیر جشن خانه سینما در حالی از حضور مدیران دولتی با عنوان گروههای مختلف اجتماعی در میان داوران این جشن سینمایی دفاع میکند که اصولاً خانه سینما به عنوان یک نهاد صنفی و غیردولتی شناخته میشود و همواره ادعای استقلال از دولت داشته است و به ویژه در زمانی که دولت دهم بر سر کار بود، این نهاد بیش از هر زمان دیگری بر طبل استقلال میکوبید و ادعای وابسته نبودن داشت، اما در دولت یازدهم همه آن ادعاها رنگ باخته و فاصلههایی که انتظار میرود به طور منطقی وجود داشته باشد از میان رفته است. نتیجه این نزدیکیها این شده که بسیاری از مطالبات صنفی سینماگران روی زمین مانده و از خانه سینما فقط یک جشن و حواشی آن و تعدادی بیانیه در طول سال باقی مانده است.
آنچه همواره درباره ضعف فلسفه وجودی جشن خانه سینما عنوان شده این مطلب است که وقتی قرار است این جشن نیز با همان رویکردها و گرایشات مرسوم جشنواره فیلم فجر برگزار شود و در اهدای جوایز با همان تفکرات به آثاری توجه شود که در جشنواره فجر کمتر مجال دیده شدن و جایزه گرفتن پیدا کردهاند، پس اصولاً چه حاجت به برگزاری آن و تحمیل هزینهای تا این حد گزاف به بدنه سینماگران ایران، ناگفته پیداست که از قبل برگزاری این جشن عدهای محدود از سینماگران به لحاظ مالی بهرهمند میشوند و بخش عمدهای از سینماگران هیچ نفعی از این جشن نخواهند داشت. نکته دیگر اینکه به نظر میرسد، دخالت دادن مدیران دولتی در جشن خانه سینما بیش از آنکه دلیلی چون استفاده از ظرفیت همه گروههای اجتماعی داشته باشد، بهانهای برای جلب بودجههای نفتی است.
کد خبر: 92692
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchi-nw.23niwdftt2.html