خانه معین التجار بوشهری را دریابیم؛

خانه پدر خلیج فارس و تثبیت کننده مالکیت آن بر ایران شناسایی شد

19 ارديبهشت 1391 ساعت 10:11

خانه معین التجار بوشهری پدر خلیج فارس و تثبیت کننده نام و ماکلیت آن بر کشور ایران، در محدوده خیابان لاله زار(قدیم) شناسایی شد.



به گزارش هنرنیوز، خانه معین التجار بوشهری مالک دوم باغ لاله زار در محدوده امروزی خیابان لاله‌زار و سعدی جنوبی، در کوچه‌ای به نام بوشهری واقع شده است.

 

از نکات جالب توجه درباره‌ی این خانه شباهت معماری این بنا با معماری خانه‌ی قوام‌السلطنه (موزه آبگینه) است تا آنجا که می‌توان آن را قرینه‌ی آن خانه دانست.

 

از جمله مواردی که خانه معین التجار بوشهری را فاخر می‌سازد، وجود تابلوهای نقاشی گچی آورده شده از اروپا به ایران است که دیوارهای این خانه را مزین کرده و به آرزوی معین التجار مبنی بر ساخت خانه‌ای بی‌نظیر در تهران جامه‌ی عمل پوشانده است.

 

معین التجار بوشهری یكی از شخصیت‌های پرآوازه تاریخی تجاری، سیاسی و دریایی ایران است که فعالیت‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی او به طور مستقیم موجب احیای موقعیت ایرانیان در خلیج فارس شد. 



پس از پیروزی انقلاب مشروطه و تشكیل مجلس، وی یكی از ۱۰ نماینده تجار بود كه وارد مجلس اول (۱۷ مهر ماه ۱۲۸۵ه. ش) شد و از چهره‌های متنفذ و شجاع مجلس به حساب آمد. در دوره سوم قانونگذاری نیز حاج معین‌التجار از بوشهر به وکالت انتخاب شد و در مجلس جزءِ هیئت علمیه که رهبری آن با سیدحسن مدرس بود، قرار گرفت.

 

معین التجار در دوران جنگ جهانی اول و قیام مردم جنوب همانند درگیری‌های رییس علی دلواری با انگلیسی‌ها از آزادی خواهان و مبارزان ضد استبداد و استعمار پشتیبانی می‌كرد و در تحولات سیاسی اقتصادی حضور فعالی داشت. وی به دلیل قدرت و نفوذ سیاسی، اقتصادی بالایی كه پیدا كرده بود در نهادهای اقتصادی و سیاسی اواخر عهد قاجار یعنی دوره احمد شاه نقش فعالی داشت. از جمله او ضامن برافراشته بودن پرچم ملی ایران در نقاط جنوبی محسوب می‌شد .

 

نخستین كتابی كه در مورد خلیج فارس نوشته شده مربوط به معین التجار بوشهری در سال ۱۲۸۵ هجری قمری است . از این روی می‌توان معین التجار بوشهری را پدر خلیج فارس و تثبت کننده نام آن و مالکیت آن بر کشور ایران دانست.

 

حاج محمد معین التجار در تهران قریب سی هزار متر از باغ لاله زار امروز حد فاصل بین خیابان‌های سعدی جنوبی و لاله زار امروزی را از ناصرالدین شاه خریداری کرد و در آن چندین عمارت با شکوه بنیاد نهاد، به طوری که در تهران هیچ بنائی به شکوه و زیبائی بناهای حاج معین‌التجار در آن تاریخ وجود نداشت.

 


وقتی در کابینهِ میرزا نصرالله خان مشیرالدوله لایحه «قرضه از خارجی» در مجلس رد و قرار شد بانک ملی با سرمایه ایرانی تشکیل شود، معین‌التجار به اتفاق امین‌الضرب تلاش زیادی به عمل آوردند و سرمایه‌ای قابل ملاحظه جمع کردند و حتی معین التجار از سرمایه خود برای راه اندازی این بانک استفاده کرد تا بانک ملی با سرمایه ایرانی در راستای حمایت از تولید و کار داخلی تشکیل شود.
به جرات می‌توان گفت نخستین شخصیت ایرانی در حمایت از تولیدات داخلی، معین التجار بوشهری است که پدر حمایت از کار و سرمایه ایرانی محسوب می‌شود.

 

هرچند یک کاروانسرا و خانه از معین التجار بوشهری در اهواز به ثبت ملی رسیده است اما متاسفانه بنای فاخر به یاد مانده از چنین شخصیت برجسته‌ی ملی‌، در تهران نه تنها به ثبت ملی نرسیده بلکه در معرض خطر تخریب و نابودی قرار دارد.



این در حالی است که خانه معین التجار بوشهری جدای از تعلق به چنین چهره تاریخی مهمی از قابلیت تبدیل شدن به نخستین موزه نقاشی روی تابلوهای گچی جهان در ایران برخوردار است.


کد خبر: 40464

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchkknk.23nv-dftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com