نگاهی به سریال «زمانه»؛
برملا شدن رازهای زندگی چهار سریال تلویزیون
9 دی 1391 ساعت 11:47
برملا شدن رازهای زندگی و فضای شهری و مدرن تم مشترک این شب های چهار سریال (شبکه سه ، یک و پنج) تلویزیون است و به توجه به ممیزی هایی که در تلویزیون ما باب شده، کم کم اکثر سریال های تلویزیونی به لحاظ مضمون، موضوع و داستان شبیه به یکدیگر می شوند و این رویه باعث از دست دادن مخاطب خواهد شد.
این روزها و شبها شبکه سوم سیما درحال پخش مجموعه تلویزیونی «زمانه» به کارگردانی «حسن فتحی» است. حسن فتحی کارگردان مطرحی در حوزه تلویزیون است و کارنامه تلویزیونی او با ساخت مجموعههای تلویزیونی چون: «فردا دیر است»، «پهلوانان نمیمیرند»، «شب دهم»، «مدار صفر درجه»، «میوه ممنوعه»، «اشکها و لبخندها» و «در مسیر زاینده رود» نشان دهنده این نکته مهم است که فتحی مدیوم تلویزیون را بهتر از سینما میشناسد و گواه آن ساخت مجموعههای پر طرفداری است که از شبکههای مختلف سیما پخش شدهاند و بیهوده نیست که وی را یکی از موفقترین و پر بینندهترین کارگردان تلویزیون پس از انقلاب میدانند وآثار او همیشه با استقبال مردم مواجه شده است. از سویی فتحی به نوعی یک سریال ساز صاحب سبک در کشورمان است از این جهات که دیالوگ نویسی و خلق شخصیتهای منحصر به فرد او همیشه برای مخاطب تلویزیونی ما خوش آیند و قابل فهم بوده است. وی یک دیالوگ نویس حرفهای است همه مخاطبان شیوه دیالوگ نویسی وی را با مرحوم علی حاتمی مقایسه میکنند.
هر چند عوامل زیادی در پر مخاطب بودن آثارفتحی موثر بودهاند که از جمله میتوان به تکیه فتحی به فیلمنامه مناسب و جذاب همراه با گره افکنی برای جذب مخاطب بیشتررا اشاره کرد. یایکی دیگراز ویژگیهای بازیهای درخشان بازیگران آنها است.
در طول این سالها هر بازیگری که در آثار تلویزیونی وی توانسته وارد و بازی کند توانسته یکی از بهترین بازیهای خود را ارائه کند، چهرههایی چون: حسین یاری، کتایون ریاحی و رویا تیموریان در سریال «شب دهم»، عبدالرضا اکبری، جمشید مشایخی، فخری خوروش، عنایت بخشی و علی اوسیوند در «پهلوانان نمیمیرند»، شهاب حسینی، لعیا زنگنه، آتنه فقیه نصیری و پیام دهکردی در «مدار صفر درجه»، علی نصیریان، گوهر خیر اندیش، هانیه توسلی و امیر جعفری در «میوه ممنوعه»، مهدی هاشمی، گوهر خیراندیش و هومن برق نورد در «اشکها و لبخندها» و اشکان خطیبی، مهرانه مهین ترابی، بهنوش طباطبایی، حسین محجوب و مسعود رایگان، در «در مسیر زاینده رود» نمونههایی از بازیهای بازیگران مختلفی بودند که توانستهاند در سریالهای فتحی خوش بدرخشند و برای کارنامه هنری خود هم اعتباری را بیافرینند. در واقع میتوان گفت که فتحی از جمله کارگردانانی است که اثری ساخته تبدیل به اثری ماندگار در عرصه سریال سازی برای تلویزیون کشورمان شده است. این روزها و شبها هم فتحی با همان سختگیریها و دقت عملهایی که در خصوص ساخت آثار تلویزیونی خود داشته مشغول ساخت سریال «زمانه» است. سریالی که یکی دوهفتهای است که همزمان با ساخت پخش آن از شبکه سوم سیما آغاز شده است و بایگرانی چون: حمید گودرزی، پریناز ایزدیار، هومن برق نورد، حسین محجوب و مهرانه مهین ترابی در آن به ایفای نقش میپزدازند و فیلمنامه آن هم توسط «علیرضا کاظمیپور» نوشته شده و کارگردان امتحان پس دادهای چون حسن فتحی هم آن را ساخته است و داستان آن مربوط به پسر ج. انی به نام «بهزاد» بابازی «حمید گودرزی» است که پدرش را از دست داده و عموی پولداراش با بازی «حسین محجوب» با پدر او در گذشته ماجراهایی داشته است. از طرفی بهزاد میخواهد با دختر عمویش ازدواج کند اما میشنود که پدرش به مرگ طبیعی نمرده و عمویش در آن دست داشته است و وی برای اینکه بفهمد چه بالایی بر سر پدراش آمده با استفاده از یک وکیل با بازی «پرینازایزدیار» به کنکاش در این خصوص میپردازد و در این راه به نکات بسیار مهمی از زندگی پدراش پی میبرد. در واقع مجموعه تلویزیونی «زمانه» ملودرام خانوادگی اجتماعی است که با استفاده از داستان خود و فلش بکهایی که در ادامه سریال به گذشتهها زده میشود داستان خود را برای مخاطب امروز تعریف میکند.
نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه شود این است که این روزها وشبها شبکههای مختلف تلویزیون در باکس شبانه خود مجموعههای تلویزیونی چون «میلیاردر» (شبکه یک)، «مرد نقرهای» (شبکه سه) و «دختران حوا» (شبکه تهران) و «زمانه» (شبکه سه) که هر شب روی آنتن میروند، وجود دارد این است که در همه این سریالها با داستا نهایی برای مخاطب تعریف میشود که حوادث آن ریشه در گذشته دارد و شخصیتهای اصلی سریال یا دو دوست هستند که سر یکدیگر کلاه گذاشتهاند و امروز باید تاوان آن را پس بدهند مانند سریال «میلیاردر» و «مرد نقرهای»، یا اینکه خانوادهای به دلیل اشتباه یکی از اعضای خانواده مانند پدر و مادر و نزدیکان و اقوام باید هم در آینده منتظر کالبد شکافی گذشته و برملا شدن رازها باشند.
هر چند برملا شدن رازهای زندگی و فضای شهری و مدرن تم مشترک این چهار سریال تلویزیونی است و به توجه به ممیزیهایی که این روزها در تلویزیون ما باب شده کم کم اکثر سریالها ی تلویزیونی به لحاظ مضمون و موضوع و داستان شبیه به یکدیگر میشوند و این اصلا برای رسانهای مثل تلویزیون که ادعای رقابت با شبکههای ماهوارهای دارد مناسب نیست و در دراز مدت باعث دلخوری مخاطب و از دست دادن مخاطب خواهد شد.
به هرحال تجربه در تلویزیون ما نشان داده که نباید در تحلیل یک سریال عجله به خرج داد و باید به انتظار پخش قسمتهای باقی ماننده یک اثر هم نشست. هر چند تا به اینجای سریال «زمانه» هیچ اتفاق تازهای نیافتاده این سریال به مراتب در کارنامه سازندهاش اثری متوسط رو به پایین است؛ اما باید صبور بود و به تماشای نشست و دید آیا حسن فتحی میتواند در ادامه مخاطبان را تا به انتهاپای تلویزیون بنشاند واثری موفق را به کارنامه هنری خود بیافزاید.
کد خبر: 51714
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchkqnm.23nzzdftt2.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com