وحید تاج در گفتگو با هنرنیوز؛
هیچ کجای جهان به اندازه ایران توانایی بداهه خوانی ندارد
26 تير 1391 ساعت 16:26
امروزه هیچ کجای جهان به اندازه ایران، توانایی بداههخوانی را ندارد؛ با این حال از پتانسیل موجودی که در کشور دیده میشود، درست استفاده نمیشود .
گروه موسیقی «نی داوود» به سرپرستی پویان بیگلر و به خوانندگي وحید تاج كنسرت خيريه اي را با عنوان خانه غریب ۲۸ تیرماه در تالار وحدت به روي صحنه مي برد. به همین بهانه با «وحید تاج» به گفتگو نشستهایم؛
در خصوص کنسرتی که ۲۸ تیرماه در تالار وحدت برگزار خواهید کرد، توضیح بفرمایید.
از چندی پیش، موسسات خیریه کشور با من صحبت کردند و از آنجایی که خود نیز به اینگونه کارها علاقمندم، قبول کردم که به نفع معلولین ذهنی و جسمی کنسرت برگزار کنم. زندگی قمرالملوک وزیری یکی از آوازهخوانهای برجسته ایرانی، سرلوحه کار من بوده است. شرکت این بانوی برجسته در خیریهها و اختصاص عواید کنسرتهایش به افراد بی سرپرست و نیازمند؛ مرا نیز بر آن داشت تا این روند نیک را دنبال کنم.
کنسرتی که در تالار وحدت برگزار خواهد شد، برای اولین بار آلبوم «خانه غریب» را به اجرا درخواهد آورد. من سال گذشته نیز، کنسرتی به نفع بیماران دیستروفی برگزار کردم که تا ان موقع خیلی ها اسم این بیماری را نشنیده بودند؛ و خوشبختانه شنیدم که بعد از این کنسرت، به بیمارانی که دیستروفی دارند توجه بسیار بیشتری شده است.
در آینده، احتمال برگزاری اینگونه کنسرتها از سوی شما وجود دارد که عواید آن هم چنان به نیازمندان اختصاص یابد؟
من در پی این دو کنسرت تصمیم گرفتهام، حداقل سالی یکبار و حداکثر سالی دوبار، این قبیل کنسرتها را برگزار کنم. با این اوصاف، به نظر من ادامه اینگونه کنسرتها در کنار کنسرتهای عادی که هر ساله برگزار میکنم، بسیار روند مطلوبی است.
چگونه شد که به آواز علاقمند شدید؟
من تحتتأثیر پدرم که آوازخوان هستند قرار داشتم. بچه که بودم وقتی پدرم تمرین میکرد، پشت در اتاق گوش میایستادم و با علاقه هر چه تمامتر به تمرینات پدرم گوش میدادم. پدرم متوجه شد که شوق و انگیزهای بسیار زیاد در من هست و تصمیم گرفت از همان زمان با من تمرین را شروع کند. تا آن حد که ذهن من پذیرا بود، با من کار کردند و من که علاقهام روزبهروز بیشتر میشد، به دنیای آواز وارد شدم و تحصیلاتم را در رشته موسیقی ادامه دادم.
آینده آواز ایران را چگونه پیشبینی میکنید؟
در آواز ایران، خوانندگان جوانی هستند که بسیار خوب کار میکنند. اما شناخته شده نیستند و جامعه هنری ما بهخصوص رسانهها، میدان را به خوانندگانی دادهاند که بیشتر تصنیفخوان هستند و نه آوازخوان. در حالی که ما خوانندگانی داریم که توانایی بالایی در اواز خواندن دارند. هنرمندان آوازخوان فقط به حمایت همهجانبه نیاز دارند. مثلا ارکستر سمفونیک و ارکستر ملی، بیشتر به خوانندگان خاص توجه دارد. ما تنوع زیادی در صداهای ایران داریم که هنوز ناشناخته ماندهاند.
در گذشته، برنامهای بود به نام گلها، که به موسیقی و آواز اختصاص داشت. در حالی که در زمان فعلی رسانهها بیشتر موسیقی تصنیفی پخش میکنند و اخیرا هم تصنیفهای قدیمی را بازخوانی مجدد میکنند در حالی که مردم با صدای خواننده قدیمی ان تصانیف خاطره دارند. آواز نسبت به تصنیف درجه بالاتری دارد، و در صورتی که در رسانهها، بیشتر به موسیقی آوازی بها داده شود، پیشرفت چشمگیری خواهیم داشت. امروزه هیچ کجای جهان به اندازه ایران، توانایی بداههخوانی را ندارد؛ با این حال از پتانسیل موجودی که در کشور دیده میشود، درست استفاده نمیشود .
فعالیت جوانان در این عرصه را چگونه میبینید، جوانانی که در این حوزه فعالیت میکنند راه را به درستی میروند؟ جوانان آوازخوان ایرانی را در چه نقطهای میبینید؟
بسیاری از دوستان جوانان، برای اینکه شناخته شوند رو به تصنیف میآورند به دلیل اینکه برای مطرح شدن راه آسانتری است. آواز، حرفه بسیار سختی است و نیاز به تمرین و ممارست بسیار زیادی دارد. به عقیده من، آنچه که در مورد یک خواننده به خصوص یک آوازخوان اهمیت زیادی دارد، این است که صدای خواننده باید باگذر زمان جا بیفتد. باید آنقدر تمرین کند و بخواند که صدایش برای آوازخوانی به پختگی برسد. تصنیفخوانی راحتتر است؛ البته ما در گذشته استادانی چون غلامحسین بنان را داشته ایم که هم اواز خوب میخوانده اند وهم تصنیف .
خرداد و تیرماه امسال از ماههای پرخبر در موسیقی به شمار میآید. کنسرتهای زیادی از خوانندگان باتجربه و پرطرفدار کشور لغو شد که دلایل آن نیز روشن نبود. کنسرتهای شما نیز در لیست این لغو های پی در پی قرار گرفته است؟
بله. متأسفانه دو کنسرت من نیز لغو شد؛ ۱۵ و ۱۶ تیرماه کنسرتی که قرار بود در قزوین اجرا کنم، کنسل شد. ۳۰و ۲۹ تیرماه نیز قرار بود در گرگان کنسرتی داشته باشم که آن نیز به دلایل نامعلوم لغو شد. به عقیده من، لغو کنسرتها به دلیل عدم هماهنگی بین مسئولین است. دلایلی که مسئولان برای به اجرا در نیاوردن کنسرتها بیان میکنند، قانعکننده نیست و نه تنها کافی و روشن نیست بلکه پر از ابهام است. به هر حال من از این روند بسیار متأسفم شما ببینید تفاوتهای زیادی بین هنر سینما و هنر موسیقی وجود دارد مثلا بر سر در سینماها عکس بازیگران در ابعادی بسیار بزرگ به نمایش گذاشته میشود؛ در حالی که ما حتی نمیتوانیم عکس نوازندههای موسیقی را در بعضی شهرستانها در ابعاد بسیار کوچک به نمایش بگذاریم.
چندی پیش هم در اصفهان کنسرت داشتیم که مجبور شدیم کنسرت را بدون حضور نوازندگان خانم اجرا کنیم.
از برنامههای آینده خود بگویید.
کنسرتهایی با گروه سپید و سیاه در تهران و شهرستانها اجرا خواهم کرد همچنین البومهایی اماده ی انتشار دارم ولی در این کنسرتها والبومها کیفییت کار برایم مهم است نه کمییت ان؛ اولین آلبومی که بعد از این به بازار خواهد آمد آلبومی است با عنوان «خاطره» که در اواخر مرداد منتشر خواهد شد. همچنین بعد از ۲۸ تیر وکنسرت تالار وحدت در تاریخ ۲۹ و ۳۰ تیرماه با گروه چنگ به سرپرستی رامین صفایی، کنسرتی در سمنان برگزار خواهیم کرد.که جایگزین کنسرت کنسل شده در گرگان میشود هر چند که کنسرت گرگان با گروه سپید و سیاه بود.
اگر نکتهای را لازم به ذکر میدانید، بفرمایید.
نکتهای که به نظر من، بسیار حائز اهمیت است و لازم میدانم آن را بیان کنم، این است که سالنهایی که برای برگزاری کنسرتها اختصاص یافتهاند، بسیار گران هستند و این مسئله، بسیاری از جوانان را به سراغ تالارهایی با سطح کیفی پایین میکشاند. این روزها سالنها برای یک گروه موسیقی بسیار پرخرج هستند و با هر اجرا، به سختی هزینههای سالن جبران میشود. نکته دیگری که حائز اهمیت است، گرفتن مجوز است که بسیار روند سختی دارد حتی در برههای از زمان مجوز برای کارهای استاد شجریان که پدر اواز ایران هستند نیز صادر نمیشد که این موضوع جای بسی تأسف دارد. فقط امیدوارم روزی برسد که موسیقی ایران بتواند به گوش همه جهانیان برسد.
«وحید تاج» متولد سال ۱۳۶۲در شهرستان دزفول است. وی در سنین نونهالی فنون ابتدایی موسیقی آوازی را نزد پدر و در کانون خانواده آموخت و پس از آن به شکل رسمی وارد این عرصه شد.
وی فارغالتحصیل کارشناسی رشته موسیقی در سال ۱۳۸۶و کارشناسی ارشد رشته آهنگسازی دانشگاه سوره در سال ۱۳۸۸است.
وحید تاج، دارای مقام نخست آواز جشنواره موسیقی خوزستان در سال ۸۵، مقام نخست جشنواره موسیقی جوان کشور در سال ۸۶ مقام اول اواز در جشنواره ملی ایرانی سال ۸۹ و مقام اول اواز و خواننده برگزیده دوازدهمین جشن خانه موسیقی در سال ۹۰ میباشد و حدود دو سال پیش نیز توانست با قطعه پارسی برگرفته از شاهنامه فردوسی در فستیوال بینالمللی ایتالیا مقام نخست را کسب کند.
کد خبر: 43605
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchm-nk.23nxvdftt2.html