نگاهی به مجموعه تلویزیونی «بیدارباش»؛
ناتوان در جذب مخاطب
10 مهر 1391 ساعت 12:31
مجموعه تلویزیونی «بیدارباش» با قصه کلیشه ای و نخ نما شده و بازیگران طنزی که بیش از این بارها در فیلم ها و سریال های تلویزیونی در غالب تیپ هایی آشنا حضور داشته اند نتوانست در جذب مخاطب به موفقیت در خور توجه ای برسد .
مجموعه تلویزیونی «بیدارباش» به کارگردانی «احمد کاوری» چندی قبل روی آنتن شبکه اول سیما رفت و این سریال ظنز درژانر دفاع مقدس ساخته شده بود وتلاش داشت تا داستان کمدی خود را با استفاده از واقعیات های جنگ و آدم های ان درموقعیتی مانند جبهه وجنگ و در قالب کمدی مطرح کند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی ژانر جدیدی در سینما و تلویزیون ما به نام دفاع مقدس به وجود آمد که از طریق آن فیلمسازان تلاش کردند تا گوشه هایی از هشت سال دفاع مقدس را به نمایش بگذارند و در طول این سال ها بی شمار آثار سینمایی وتلویزیونی که در این ژانر ساخته شده و با نقاط نظر مثبت یا منفی منتقدین ومخاطبین روبه رو شده اند و تعدادی از این آثار با توجه به ساختار، محتوا و نگاه تازه ای که به مضمون دفاع مقدس داشتند و مورد استقبال مخاطب قرار گرفتند. اما نکته ای مهمی که باید در اینجا به آن اشاره کرد این است که در طول چند سال اخیر فیلم ها وسریال های کمدی نیز در این گونه ساخته شدند و بسته به کیفیت آثار توانستند مخاطب جذب کنند . در حوزه تلویزیون در سال های اخیر سریال کمدی در خصوص دفاع مقدس خیلی کم ساخته شده و امسال مجموعه تلویزیونی «بیدار باش» تلاش کرد که بتواند این ژانر را به نوعی دوباره در تلویزیون احیا کند . به هرحال در سینما وتلویزیون ما عمدتا این گونه باب شده که هرکس که می خواهد به سینمای حرفه ای وارد شود باید یک فیلم سینمایی ، تله یا سریال جنگی بسازد همه کم تجربه ها فکر می کنند کارکردن دراین ژانر آسان است و به همین خاطر است که در طول سال های گذشته و به خصوص یک دهه اخیر آثار درخورتوجه ای را ما در حوزه تلویزیون و ساخت سریال های دفاع مقدس نداشته ایم و به غیر از چند اثر، عمده آثار نگاه سطحی به جنگ و آدم های آن داشته اند و در واقع مجموعه سازان ما با دانش کم و اندکی که از دوران دفاع مقدس داشتند و صرفا برای سرگرم کردن مخاطب به سمت ژانر طنز و کمدی در ژانر دفاع مقدس قدم برداشتند. ازطرفی در طول این سال ها در سینما وتلویزیون طنز جدیدی به نام طنزدفاع مقدسی مد شده است و موضوعی که این سال ها طرفداران بسیاری پیدا کرده و عموما هم دراین گونه آثار فرد یا افراد بر اثر اجبار و یا برای به دست آوردن شخصیت و موقعیت اجتماعی بهتر به شکل اتفاقی یا اجبار به جبهه های جنگ راه پیدا می کنند و هدف آنها از رفتن به جبهه، گذران وقت، پیدا کردن مال یا اختیار کردن همسر است و در نهایت در این جبهه ها یا به شهادت می رسند و یا تحت تاثیر فضای روحانی جنگ تغییر بزرگی در سیر زندگیشان اتفاق می افتد.
در طول سال های اخیر مجموعه های تلویزیونی چون : «خاک سرخ»، «سيمرغ»، «در چشم باد»، «شوق پرواز»، «خاک سرخ»، «خوشرکاب»، «نابرده رنج»، «وضعیت سفید» و «بچههای بهشت» در ژانر دفاع مقدس ساخته شدند که عموما آثار جدی در مورد دفاع مقدس بودند و مورد استقبال مردم واقع شدند . اما مجموعه تلویزیونی «بیدار باش » هم که هفته گذشته پخش آن از شبکه اول سیما به پایان رسید از جمله مجموعههای به ظاهر ظنزی بود که تلاش کرده بود آدم های حاشیه ای جنگ را در تقابل با آدم های واقعی جنگ نشان دهد و به نوعی تقابل این دو گروه با به وجود آمئدن موقعیت های طنز می شد . اما باید گفت که این مجموعه نتوانست مورد توجه مخاطبیت قرار گیرد و در واقع پرداختن به داستان ها و قصه های کلیشه ای و نخ نما شده و با استفاده از بازیگران طنزی که بیش از این بارها در فیلم ها و سریال های تلویزیونی در غالب تیپ هایی آشنا و با استفاده از ماجراهای سطحی و پر توهم در فضای جنگ نتوانست به موفقیت در خور توجه ای برسد .عمده مشکل این سریال در درجه اول نگاه کلیشهای و تکراری با استفاده از زبان کمدی باعث شد که این سریال به مرو در دام کمدی سطحی گرفتار شود .در این مجموعه کارگردان و تهیه کننده اثر با استفاده از حضور بازیگران مطرحی چون: اکبر عبدی، مجید صالحی، حسین کاظمی ، امیر نوری و... تلاش داشته اند تا بتوانند مخاطبین را جذب کنند اما این بازیگران در همان غالب تیپ های آثار سابق خود در سینما و تلویزیون باقی می مانند و نمی توانند بازی متفاوتی از خود نشان دهند و در واقع مخاطب هیچ نوع ویژگی بارزی در بازی این بازیگران نمی بیند و به همین خاطرمخاطب برای دیدن ادامه مجموعه هیچ رقبتی ندارد و علاوه براینکه نمی تواند با شخصیتهای مجموعه ارتباط درستی برقرار کند فکر می کند با مجموعه کلیشه ای روبه رو است که نمونه ان را بارها در سینما و تلویزیون دیده است . در پایان جای دارد به این نکته مهم هم اشاره کنیم که در سینما وتلویزیون کم کم كپیبرداری از آثار مطرح خارجی در مدیوم سینما و تلویزیون در حال افزایش است و این می تواند در بلند مدت ظیان های جبران ناپذیری را به سینما وتلویزیون ما وارد کند وباعث شود که فیلمسازان ما کپی کاری را به تحقیق و پژوهش برای ساخت آثار ایرانی و ملی فراموش کنند و صرفا به کپی از آثار بپردازند که هیچ گونه قرابتی با فرهنگ کشورمان ندارد.
کد خبر: 47115
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchmznk.23nqzdftt2.html