محمد سلحشور هنرمند خوشنویس در گفتوگو با «هنرنیوز»؛
خوشنویسی بارقههای معنویت و امید را متجلی میسازد
18 مرداد 1389 ساعت 13:38
محمد سلحشور گفت: ارتباط معنوی و اجتماعی هر هنری با جامعه سبب ارتقا جایگاه آن هنر میگردد.
چون قلم آمد شدن آغاز کرد/ حرف نخستین زسخن ساز کرد. به لغزش قلم روی کاغذ خیره میشوی قطعات خوش آب و رنگ چشمنواز بر روی کاغذ نقش میبندد، قطعاتی که نشانههای چشمگیر قدرت قلم، طراوت، لطافت و ظرافت را یکجا در خود جمع میکند و هر یک زبان گویایی میشود که نجوای خلوت خاطر را به آوائی دلپذیر تبدیل کرده و به گوش جان بیننده میرساند. گویی با واژگان رازی آغاز میشود و آتشی بر دل جانها میافکند. همانگونه رازآلود از کنار چشمانت عبور میکند و ناگاه به یادت میآورد «آنگاه جهان و جمله جهان را بیافرید». با محمد سلحشور هنرمند خوشنویس و عضو هیات تشخیص دکتری هنر خوشنویسی و هیات تشخیص استادی هنر خوشنوسی به گفتوگو نشستیم متن زیر حاصل این گفتوگو است.
هنرنیوز: آیا هنر خوشنویسی با توجه به قدمت آن در حال حاضر به موقعیت تثبیت یافتهای رسیده است؟
اگر بخواهیم از نظر تعداد مقایسه کنیم به عنوان مثال سابق براین بیش از پنج تاشش هنرمند خوشنویس زن ممتاز نداشتیم اما اکنون بالغ بر هزار خوشنویس ممتاز زن به این هنر والا آراستهاند. اما این پشتوانه ذهنی و عملی نیازمند پشتوانه اقتصادی نیز هست. انجمن خوشنویسی سالها است که با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکند.دولتها نیز طی این سالها یا کمک نکردند یا کمکهایشان در حد نازل بوده.هنرمندی که با قلم خود چنین زیبای و لطافتی را خلق میکند آیا مستحق حمایت مالی نیست ؟
هنرنیوز: فکر میکنید چه کارهایی برای اعتلای این هنر باید انجام داد؟
در کشور ما شاید برای خالی کردن انرژی مضاعف نوجوانان و جوانان در شاخههای ورزشی تدابیری اندیشیده شده باشد اما برای هنر و استفاده شایسته از آن هیچ برنامهریزی صورت نگرفته است. یک ورزشکار.در 30 سالگی بواسطه تحلیل نیرو جایگاهش را از دست میدهد اما هنر با افزایش سن شکوفاتر میشود و این رمز ماندگاری هنر است. دولتها بوسیله ورزش،جسم جامعه، بوسیله علم،عقل جامعه و بوسیله هنر روح جامعه را شکوفا میسازند. متاسفانه به مقوله هنر در کشور ما خیلی پرداخته نشده و حمایتهای مادی و معنوی شایستهای از آن نمیشود.
هنرنیوز: به غیر از حمایتهای مادی از حمایتهای معنوی هم سخن گفتید، این حمایتها چگونه باید باشند؟
نیاز به یک شبکه هنری در بین شبکههای تلویزیونی ایران به شدت احساس میشود. اینکه شبکهای وجود داشته باشد که روزی یا هفتهای یا حتی ماهی بیست دقیقه به یک هنر اختصاص یابد ضروری است. از هنرمندان پیشکسوت و جوان، اعضای هیئت علمی،گالریداران و برنامهریزان آن رشته هنری دعوت شده و طی گفت وگوهایی مشکلات، چالشها و راه حلها ارائه شود. هدف عشق برای تعالی است.ممکن است راه هر کدام از این افراد فرق کند اما مبدا ومقصد در هنر یکی است و از راه این دیدارها شکوفایی گفتاری و فهم دیداری هنری در جامعه بیدار میشود.
هنرنیوز: این هنر در میان سایر هنرها چه جایگاهی دارد؟
نمیتوانیم با تعصب برخورد کنیم. همه هنرها والا هستند. ذات هنر پاکی و خلوص است. البته هر هنری ارتباط اجتماعی و معنوی بیشتری برقرار کند در جامعه جایگاه والاتری خواهد داشت. ممکن است شما با دیدن یک تابلو نقاشی دچار شور و تحولی خاص شوید. این اتفاق ممکن است با دیدن یک تذهیب، مینیاتور، سفال، عکس و...غیره در بیننده ایجاد شود مهم ارتباطی است که برقرار میشود اما هنر خوشنویسی یک جاذبه دیگر هم دارد و آن مطالبی است که همراه آن ارائه میگردد یعنی هر نوشته آن حامل پیام است. علاوهبرآنکه مثل سایر هنرها خود پیام است، نوشتههای آن نیز حاوی پیاماند. آیههای نورانی قرآن کریم، سخنان گهربار پیامبران، امامان، بزرگان و مشاهیر، اشعار زیبا همه وهمه حاوی پیامهای پاک وآسمانیاند اگر یک در هزار بینندهای با دیدن آنها لحظهای تامل کند و آن پند مفید افتد هنر.خوشنویسی تاثیر خود را گذاشته است و این زیبایی قابل توصیف نیست.
هنرنیوز: هنر خوشنویسی ایران در حال حاضر در بین کشورهای جهان اسلام چه جایگاهی دارد؟
این هنر جایگاه خاصی در جهان اسلام دارد کمتر از سهسال یکبار نمایشگاه بینالمللی خوشنویسی درترکیه برگزار میشود که البته بخشی از بودجه آن را عربستان تقبل میکند. هنرمندان ایرانی هم شرکت کرده و جوایز بزرگی تاکنون دریافت کردهاند، حتی اساتیدی مثل جلیلرسولی وامیرخانی برای داوری آثار دعوت شدهاند.
من و آقایجواهرپور به همراه دوستی دیگر که متاسفانه اسمش را فراموش کردهام درنمایشگاهی در شارجه شرکت کردیم. این نمایشگاه حالت نعل اسب داشت. در یک طرف آثار ما سه نفر و درسمت دیگر آثار 60 هنرمند خطاط سایرکشورها قرار داشت. اینها را به این دلیل گفتم که بدانید آثار ما در سطح بین المللی دیده میشوند ولی متاسفانه در داخل کشور به آن بها داده نمیشود.
هنرنیوز: منظورتان از بها داده نمیشود چیست؟
اولین نمایشگاه دوسالانه بین المللی خوشنویسی چندی ماه قبل در قزوین برگزارشد اما بیش از چهار یا پنج خوشنویس از ترکیه در این مراسم حضور نداشتند. ما نیازمند تعامل با هنرمندان درسطح بین المللی هستیم. ازطرفی باید آثار فاخری که بوسیله هنرمندان دراین نمایشگاه به نمایش درآمد با نظارت اساتید گلچین و آنها را در قالب کتاب در سه تا پنج هزار جلد در دسترس عموم قرار.دهیم. چه اشکالی دارد این آثار در برنامههای تلویزیونی پخش شود یا شهرداری این آثار را در.تلویزیونهای تبلیغی مترو و پارکها به نمایش بگذارد تا عموم مردم ازدیدن آنها لذت ببرند.
هنرنیوز: یعنی معتقدید باید هنر در دسترس عموم قرار گیرد ؟
بله باید فهم بصری جامعه را ارتقاء داد. تا جامعهای با هنر آشنا نشود راه تعالی را طی نخواهد کرد. من گلایهای هم از روزنامهها و مطبوعات دارم. قبل از انقلاب برای مجله دانشمند خوشنویسی میکردم. شاید باورتان نشود این مجله تمام تیترهایش خوشنویسی بود، خوب اگر این اتفاق در سطح وسیع درمطبوعات رخ دهد چه تاثیر شگرفی خواهد داشت. اگر هر روز در روزنامهها و سایتها یک اثر هنری معرفی شود شاهد تغییرات ذائقهای مردم در حوزه هنر خواهیم بود. چشم زیباییها را دوست دارد با دیدن خط خوش و یا هر اثر هنری دیگر ذائقه هنری افراد هم تغییر میکند و حتی آنها طالب هنر شده و خود به دنبال آن میروند.
هنرنیوز: چگونه می توان باهنر به حفظ هویت ملی کمک کرد؟
ما با هنر می توانیم زیبایی مشروع خلق کنیم و روح و فرهنگ جامعه را تعالی ببخشیم. هنر استرس را در زندگی از بین میبرد. هنر به ما یاد میدهد اصل زندگی همان خضوع و خشوع در برابر زندگی است، هنرپاسداشت اخلاقیات است. لطافتها همه از هنر سرچشمه میگیرد چون ذات احدیت همان هنر است. ما تنها از راه هنر میتوانیم به روح جامعه شادابی ببخشیم.جامعه شاداب خود به دنبال حفظ هویت است زیرا هویت همیشه با فرهنگ، هنر وتاریخ گره میخورد. پس در یک کلام رشد هنر حفظ هویت و داشتهها را به دنبال دارد.
هنرنیوز: در حال حاضر مشغول چه کاری هستید ؟
من خود ناشرم و تاکنون 30 جلد کتاب خوشنوسی چاپ کردم یعنی حدود یک میلیون کتاب از لحاظ تیراژ که همه خوشنویسی بودند کتابهای شاهنامه، پنج گنج،غزلیات، بوستان،اشعارحافظ و...
در حال حاضر پروفسور کریم زمانی کتاب مولوی شناسی را در 7 جلد هر جلد حدود 1200 صفحه در دست چاپ دارد. ایشان هر بیت مولوی را معنی کرده است. من در هر کتاب 25 صفحه را به صورت زینتی خوشنویسی کردم که 6 جلد آن چاپ و یک جلد آن باقی مانده است.
هنرنیوز: سخن آخر ؟
78 سال سن دارم و همیشه معتقدم انسان هیچ وقت کامل نیست. هیچ هنری هم به تکامل صد در صد نمیرسد؛ اما به همگان توصیه میکنم در این دریای بیکران شنا کنند که آبش چون شهد شیرین است و راهش چون کهکشان راه شیری روشن.
گفتگو: مریم اطیابی
کد خبر: 14977
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchqwnz.23nkqdftt2.html