عبدلله اسفندیاری در گفتگو با هنرنیوز:
مسائل فرهنگی را تبدیل به پروپاگاندای دولتی نکنیم
23 تير 1393 ساعت 12:27
عبدالله اسفندیاری گفت: زمانی که بزرگان کشور رهنمودی را در ارتباط با حساسیت فرهنگ گوش زد میکنند باید به آن عمل کرد و آن حرفها را وارد بطن جامعه کرد نه اینکه ما هم آنها را تکرار کنیم و همان حرفها را تیتر روزنامههایمان کنیم. برخی از دوستان فکر میکنند با کنفرانسهای مختلف باید کاری کرد در صورتی که اصلاً توجه نمیکنند که خروجی این کنفرانسها چیست!
عبدلله اسفندیاری در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در ارتباط با نحوه تبلیغات فرهنگی در آثار سینمایی گفت: اگر حرکتهای فرهنگی مردم ایران به طور طبیعی پیش و این روال در فیلمها هم رعایت شود در فرهنگ سازی موفق خواهیم بود. اما باید توجه داشته باشیم زمانی که خواستیم فرهنگ مورد نظرمان را به مردم تزریق کنیم کارمان خراب شده است یعنی معمولاً این خرابیها از آنجایی نشأت میگیرد که دولت فکر میکند در فرهنگ سازی هم میتوان همانند سیاست عمل کرد و میتوان از شعارهای تبلیغاتی آن هم به طور مستقیم برای پیش برد اهداف استفاده کرد در صورتی که فرهنگ اینگونه نیست. طبیعت فرهنگ گسترش پذیر است و نمیتوان به طور مستقیم موارد مورد نظرمان را در ظرف بگذاریم و به جامعه تحویل دهیم در بسیاری از مواقع تبلیغات مستقیم تبدیل به ضد خودش میشود چون به زور و اجبار نباید مسائل فرهنگی مورد نظرمان را به مردم بقبولانیم. نباید از یک راه غیر فرهنگی فرهنگ را تزریق جامعه کنیم.
وی در ارتباط با این پرسش که آیا نحوه فرهنگ سازی و نحوه ارائه آن ایراد دارد گفت: اگر نحوه ارائه ما با ذات فرهنگ همخوان باشد قطعاً میتوانیم جامعه خودمان را به سمتی ببریم که از فرهنگ خودشان دفاع کنند و همچنین آن را حفظ نمایند. متاسفانه در کارهای فرهنگی ما به شعار رو میآوریم در صورتی که در کار فرهنگ سازی باید از شعار دادن پرهیز کرد. بیش از هزاران سال است که ملت مسلمان ایران به فرهنگهای خودشان عشق ورزیدهاند اما چه شده است که در این روزها دیگر تعصب مردم نسبت به برخی از موارد فرهنگی خودشان کمرنگ شده است شاید یکی از دلایل آن این است که دستگاههای حکومتی وارد این عرصه شدهاند آن هم به نحوی که به طور مستقیم آموزشهای فرهنگی خود را به مردم ارائه میدهند.
تهیه کننده فیلم سینمایی «خواب لیلا» گفت: به مدت هفتاد سال در حکومت کمونیستی شوروی سابق سعی کردند اسلام راحذف کنند در این مدت تماماً شعارهای بیدینی دادند اما آیا دین از دل مردم بیرون رفت؟! حکومت تبلیغات کرد و فشار آورد و در نهایت هم شکست خورد ما نیز باید از این اتفاقات درس بگیریم تبلیغات مستقیم در فرهنگ به شکست میرسد. مسائل فرهنگی را تبدیل به پروپاگاندای دولتی نکنیم. زمانی که بزرگان کشور رهنمودی را در این زمینهها گوش زد میکنند باید به آن عمل کرد و آن حرفها را وارد بطن جامعه کنیم نه اینکه ما هم آنها را تکرار کنیم و همان حرفها را تیتر روزنامههایمان کنیم. برخی از دوستان فکر میکنند با کنفرانسهای مختلف باید کاری کرد در صورتی که اصلاً توجه نمیکنند که خروجی این کنفرانسها چیست!
اسفندیاری در ادامه درباره دوران مدیریتی خود گفت: بالاخره در دورهای ما هم جزو مدیرانی کشوری بودیم و تلاش داشتیم که هیچ چیزی را در زمینه فرهنگ اجبار نکنیم شاید یکی از دلایلی که همیشه باعث شده است در مثالهایمان از دهه شصت به خوبی یاد کنیم همین باشد. در واقع بهترین دست آوردهای انقلاب برای ما آن دوره بوده است در آن زمان هیچ وقت به کارگردانی اجبار نکردیم که مثلاً باید حتماً فلان کار را انجام دهد بلکه فضایی محیا شد تا آنها خود خواسته از اعتقاداتشان دفاع کنند.
وی در ادامه درباره حاکمیت پل در عرصه فرهنگ گفت: یکی دیگر از مواردی که باعث خلل در کار فرهنگ سازی شده است حاکمیت پول است. دائم به دنبال این هستیم که فیلمی بسازیم که فروش خوبی داشته باشد و بتوانیم درآمدزایی داشته باشیم بیآنکه کمی هم به بعد فرهنگی آن فکر کنیم. دوستانی که ادعای کار فرهنگی دارند همیشه ژست فروش زیاد فیلمهایشان را میگیرند بدون اینکه نسبت به تاثیر گذاری آن فیلم اطلاعاتی داشته باشند. کارشناسان باید وارد شوند و در ارتباط با اوضاع کنونی بحثهای نظری عمیقی انجام دهند تا به نتیجه درستی برسیم.
تهیه کننده فیلم سینمای «پسران مهتاب» در ارتباط با سیاست زدگی جامعه گفت: سیاست در جمهوری اسلامی طاغوت شده است خوب دقت فرمایید منظورم افراد نیستند بلکه نفس سیاست را میگویم. در قرآن کریم طاغوت به این معنی است که چیزی از بستر خودش تجاوز کند و وارد بسترهای دیگری شود. طاغوت به این معنی که در حدود و اندازه خودش حرکت نمیکند و مدتی است که سیاست ما دچار این مشکل شده است. در این زمانه کشور ما به جایی رسیده است که همه چیز را با سیاست میسنجند.
وی در ادامه با عنوان یک مثال گفت: چطور میشود که صدا و سیما صدایی را که زمان پخشش در ماه مبارک رمضان است و ملت ایران به آن علاقه بسیاری دارند پخش نمیکند و آن را حذف میکند قطعاً این یک سیاست زدگی است. سیاست زدگی ما را به هیچ نتیجهای نمیرساند. هرچیزی متر و معیار خودش را دارد و در فرهنگ و هنر هم همین گونه است. ما باید در چهارچوب اسلام این تعاریف را مشخص کنیم.
کد خبر: 73350
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchvxnq.23nxmdftt2.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com