نگاهی به فیلم «قلاده های طلا » ساخته«ابوالقاسم طالبی»؛

احیای ژانرسیاسی در سینمای ایران

26 فروردين 1391 ساعت 13:02

فیلم سینمایی«قلاده های طلا» اولین فیلم جاسوسی ، سیاسی و اکشن است که طالبی توانسته در حد استانداردهای بین المللی این ژانرفیلم را بسازد و یک قدم به جهانی شدن این ژانر مهجورمانده درسینمای ایران نزدیک شود.



ابوالقاسم طالبی تاکنون فیلمهای چون: «ویرانگر»، «آقای رییس جمهور»، «جنگ كودكانه»،« عروس افغان»، «نغمه»و« دست های خالی» را برای سینما ساخته و پس از پنج سال دوری از سینما با فیلم سیاسی « قلاده های طلا» به سینما بازگشته است. فیلمی که از آن با لقب سیاسی ترین فیلم تاریخ سینمای ایران یاد می کنند . فیلم روایتی داستانی و مستند گونه ازاتفاقات انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ است .
اصولا واژه سینمای سیاسی سالها بود که در سینمای ایران هیچ معنا و مفهومی نداشت و شاید تنها فیلمی که بتوان در گذشته واژه فیلم سينمای سياسی را به آن داد فیلم «روز شیطان» ساخته بهروز افخمی است و که در خصوص براندازی وآژانس بين المللی انرژی هسته‌ای ساخته شده است و درسالهای گذشته هم فقط فیلم «پایان نامه» بوده که در مورد اتفاقات و فتنه سال ۸۸ ساخته شده است و جزاین سه مورد در كشور ما و طی ۳۰ سال گذشته شاید نتوان فیلمی را یافت که بتواند فیلم سیاسی به تمام معنا باشد. 
اما فيلمی چون «قلاده‌های طلا» توانست به معنای واقعی اولين باشد كه در اين ژانر به عنوان يک الگو جای می‌گيرد. چون اکثر فیلمهایی که تاکنون در مورد واژه سیاسی را با خود یدک کشیدند عموما آثاری شبه سياسی يا روشنفكرانه بودند که به شکل نمادين به درخلال فیلم به موضوعات سياسی پرداخته وهیچ جذابیتی برای مخاطب نداشته است.
فیلم سینمایی« قلاده های طلا» حاصل تحقیق و پژوهش دوساله ابوالقاسم طالبی است که بسیار خوب و قابل قبول است وی تلاش کرده درحد بضاعت سینمای ایران و خودش فیلمی آبرومند بسازد که علاوه بر مخاطبان عام سینما مخاطبان خاص سینما را هم جذب کند . فیلم خوب شروع می شود وهم خوب ادامه می یابد. فیلم داستان جاسوسی است که تلاش می کند با استفاده از شرایط جامعه (انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸) به ایران بیاید و با نفوذ در وزارت اطلاعات و شرایط حساس جامعه دست به کارهای خرابکارانه بزند . فیلم با آغاز خود که بحث ترور سيدمحمد خاتمی به میان می آید به مخاطب خود نشان می‌دهد كه با يک فيلم كاملاً سياسی رو به رو است وبنابراین مخاطب از همان ابتدای فیلم تکلیف خودش اش را می داند .
شاید بتوان گفت تنها اشکل فیلم فقط در اواخرفیلم و در بخش معرفی جاسوس اصلی و گره گشایی باشد که ظرف چند دقیقه گره گشایی صورت می گیرد که می توانست کمی بیشتر طور بکشد و تعلیق شدید تری ایجاد کند . هرچند نمی توان کتمان کرد که رمز گشایی پایانی فیلم بسیار جذاب و دیدنی است و مخاطب هیچ گونه حدسی نمی توانن زد که دکتر با بازی «حمید رضا پگاه » جاسوس وخیانت کار باشد. چراکه در طول فیلم ذهن مخاطب به سمت امین حیایی، محمودعزیزی و محمدرضا شریفی نیا می رود و پس می توان گفت منطق روایتی فیلم درست وحساب شده پیش می رود .
قلاده های طلاعلاوه بر تعریف داستان خودش اش که همان ورود جاسوس به کشور و نشان دادن نفوذ او به وزارت اطاعلات را نشان می دهد روایتی مستندوار از درگیری های خیابانی را نیز دارد و کارگردان فیلم توانسته تظاهرات خیابانی را نشان داده و باسازی کند و هنروران فیلم هم کارشان را به درحد توان خود انجام می دهند. بازیگران فیلم به خصوص علی رضا نورایی با آمادگی جسمی فوق العاده اش، امین حیایی و حمید رضا پگاه توانسته اند بازیهای متفاوتی را انجام دهند و موسیقی فیلم وکار بهزاد عبدی هم عالی و درجه یک است . جلوه های ویژه فیلم هم بسیار حساب شده و دقیق انجام گرفته و فیلم از لحاظ مسائل فنی بسیار حرفه ای ، پرتنش و پركشش ساخته شده است.
فیلمبرداری فیلم حساب شده کار شده وبه خصوص در صحنه هایی که دوربین روی دست است به مستند بودن صحنه های فیلم کمک شایانی می شود که همین عامل در جذابیت فیلم برای مخاطب تاثیرگذار است.
اصولا ساختن فیلم اکشن در سینمای ایران همیشه مشکل داشته وکارگردانان سینمای ایران نتوانسته مثل دیگر کشورها و به خصوص سینمای هالیوود درساخت این گونه فیلمهای موفق عمل کنند از بحث جلوه های ویژه وافکت های تصویری و صوتی که بگذریم در بحث فیلمنامه همیشه سینمای ایران در ساخت فیلمهای استاندارد اکشن ، جاسوسی و سیاسی مشکل داشته و فیلم قلاده های طلا اولین فیلم جاسوسی وسیاسی واکشن است که طالبی توانسته در حد استانداردهای بین المللی این ژانرفیلم را بسازد و یک قدم به جهانی شدن این ژانر مهجور مانده درسینمای ایران نزدیک شود. درطول این سالها سینمای هالیوود از طریق تولید وسیع فیلم های اکشن و سیاسی توانسته تمام اشتباهات تاریخی خود را در حمله به دیگر کشورها و تاراج فرهنگ ، تاریخ و تمدن آنها به خوبی توجیح کند و از طریق ساخت بی رویه این گونه فیلمها برای خود مخاطبان جهانی فراهم کند. در سالهای اخیر انبوهی از فیلمهایی که هالیوود در مورد جنگ های افغانستان ، عراق و ... ساخته و در هرکدام از آنها نیروهای آمریکایی در قالب یک مامور و جاسوس ظاهر شدند تا آبروی رفته آمریکا را در حمله به این کشورها توجیه کنند و آخرین نمونه آن ساخت فیلم سینمایی فیلم ضد ایرانی «سفینه» با بازی «بن افلک» است که داستان تسخیر لانه جاسوسی آمریكا توسط دانشجویان ایرانی، البته به روایت هالیوود است. هالییود تلاش می کند بازهم از طریق سینما و هنرهفتم برای آبروی نداشته خودش اش آبرو فراهم کند.


کد خبر: 39330

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchvxnx.23nwxdftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com