به مناسبت تولد «کن لوچ»؛
افشاگر انگلیسی
27 خرداد 1392 ساعت 13:24
کن لوچ: «فیلم یک جنبش سیاسی نیست. یک حزب و حتی مقاله نیست. این فقط یک فیلم است. در بهترین حال می تواند صدایش را به بی عدالتی اجتماعی بیافزاید.»
لوچ برای شیوه کارگردانی رئالیسم اجتماعی و نئورآلیستی و برای ایدئولوژی سوسیالیستی خود که در فیلمهایش آشکار است شناخته می شود. او در فیلمهایی مانند «کتی به خانه بیا» و «Raff-Riff» بی خانمانی و حقوق نیروی کار به تصویر می کشد و به دنبال راه چاره ای برای مشکلات اجتماعی است.
کن لوچ هفده ژوئن ۱۹۳۶ وارویک شایر بریتانیا از «جان لوچ» و «ویوین» متولد شد، با رسیدن به دوران جوانی ابتدا به آکسفورد رفت تا حقوق بخواند اما شیفته بازیگری شد و به عضویت کلوب تئاتر تجربی دانشگاه در آمد. بازی در تئاتر او را به تلویزیون و به BBC رساند.
در ۱۹۶۱ با تهیه کنندگی «تونی گارنت» مجموعه ای از مستندهای دراماتیک را برای BBC کارگردانی کرد. یکی از این مستند ها با نام «کتی به خانه بیا» در اپیزود «بازی چهارشنبه» مشکل بی خانمانی شهروندان و سطح رفاه مردم بریتانیا را نشان می داد. «کتی به خانه بیا» منجر به تغییراتی بنیادین در قوانین بریتانیا در ارتباط با افراد بی خانمان شد.
لوچ «دزد دوچرخه» اثر «ویتوریو دسیکا» را یکی از فیلمهایی می داند که او را تحت تاثیر قرار داد و موجب شد که او حرفه فیلمسازی را دنبال کند. «گاو بیچاره (۱۹۶۸)» اولین کارگردانی بلند لوچ در حوزه فیلم بلند بود. داستان فیلم درباره دزد خرده پایی است که به زندان فرستاده می شود. «قوش» دومین فیلم لوچ که در ۱۹۶۹ ساخته شد، یکی از بهترین فیلمهای ساخته شده در تاریخ سینمای بریتانیا است. فیلم داستان پسری بیزار از مدرسه است که با خانواده اش مشکل دارد اما با پیدا کردن یک شاهین و دست آموز کردن آن زندگی اش تغییر می کند.
بعد از این فیلم و پخش ضعیف فیلم های لوچ و جلوگیری او از نمایش فیلمهایش در تلویزیون دچار افت و خیز شد با وجود این در دهه ۹۰ فیلمهایی ساخت که منتقدان آنها را ستودند. تریلری سیاسی «دستور کار پنهان» که در ایرلند شمالی اتفاق می افتد از سوی محافظه کاران شدیداً مورد انتقاد قرار گرفت اما فیلم جایزه هیأت داوران کن را دریافت کرد.
فیلمهای بعدی او «Raff-Riff» در ۱۹۹۱ و «بارش سنگها» در ۱۹۹۳ به ترتیب جایزه فیلم اروپا و جایزه هیات داوران کن را از آن خود کردند. «پینه دوز، پینه دوز» در ۱۹۹۴ برای لوچ که در مسیر جوایز افتاده بود جایزه جشنواره فیلم برلین را به ارمغان آورد. فیلم داستان تکان دهنده مادری مطلقه ای است که سعی می کند حضانت فرزندانش را به دست بگیرد.
لوچ با کارگردانی «سرزمین و آزادی(۱۹۹۵)» که درباره جنگ داخلی اسپانیا است در آستانه کسب نخل طلا قرار گرفت، اما دو جایزهی فیپرشی و کلیسای جهانی نصیب او شد. لوچ پس از «ترانه کارلا(۱۹۹۶)» به «نام من جو است(۱۹۹۸)» رسید و با این فیلم نامزد دریافت نخل طلای کن شد، «پیتر مولان» با بازی در نام من جو است جایزه بهترین بازیگر مرد کن را به دست آورد.
«نان و رزها(۲۰۰۰)» و «شانزده سالگی شیرین(۲۰۰۲)» دو نامزدی نخل طلای کن دیگر برای لوچ به ارمغان آوردند. «بادی که بارلی را تکان داد» جدیدترین فیلم لوچ نیز در جشنواره کن امسال نخل طلای بهترین فیلم را از آن خود کرد و لوچ را بیش از پیش به عنوان یک فیلمساز مستعد به جهانیان معرفی کرد.
این «رئالیست سوسیالت» بریتانیایی در سال ۲۰۰۲ فیلم «یازده سپتامبر ۲۰۰۱» را روانه پرده سینماها کرد. او در فیلم بعدی اش «Ae Fond Kiss» در سال ۲۰۰۴ باز هم به جامعه پیرامونش پرداخت. داستان در گلاسکوی اسکاتلند می گذرد جایی که پدر و مادر پاکستانی «قاسم خان» تصمیم گرفته اند که او با دختر عمویش «جاسمین» ازدواج کند اما او عاشق «روزین» معلم موسیقی خواهرش است، او سفیدپوست و کاتولیک است و این اوضاع را برای خانواده او سخت می کند. در همین سال برگزارکنندگان جشنواره کن به پاس یک عمر دستاورد سینمایی او، جایزه سیامین سال راهاندازی جایزهی کلیسای جهانی را به لوچ اعطا کردند.
لوچ در سال ۲۰۰۵ در کنار «عباس کیارستمی» و «ارمانو اولمی» یکی از کارگردانان فیلم «بلیط» بود. این فیلمساز خستگی ناپذیر در سال ۲۰۰۶ فیلمی را کارگردانی کرد که حرف و حدیثهای فراوانی را برای او در پی داشت. او در «بادی که در مرغزار می پیچد» به سیاستهای استعماری و جنگ افروزی کشورش انگلستان و شکل گیری ایرلند شمالی پرداخت. لوچ پس از دریافت نخل طلای کن برای این فیلم به خیانت و وطن فروشی متهم شد. بعدها او در این باره گفت: «آنها را دلخور کرده ایم و این بدین خاطر است که آنها نمی توانند تحمل کنند که کسی سلطه و حکومت بریتانیا را به زیر سؤال ببرد.»
او در سال ۲۰۰۹ فیلم «در جستوجوی اریک» را با بازی فوتبالیست معروف و جنجالی فراسه «اریک کانتونا» ساخت. لوچ در سال ۲۰۱۰ با فیلم «مسیر ایرلندی» به سوال از پیمانکاران خصوصی که در اشغال عراق کار کردند پرداخت و با این فیلم دوباره نامزد دریافت نخل طلای کن شد.
او در سال ۲۰۱۲ «سهم فرشته» را کارگردانی کرد، فیلم داستان «رابی» یک جوان خشن گلاسکویی است که به اتهام ضرب و شتم دستگیر و در دادگاه بخاطر اینکه قرار است بزودی پدر شود یک شانس دوباره به دست می آورد. رابی به جای رفتنِ به زندان به خدمات اجتماعی در مکان های عمومی محکوم می شود و به زودی شروع به رنگ کردن یک مرکز اجتماعی به همراه چند قانون شکن، و اراذل و اوباش دیگر می کند. او با این فیلم برندهی ۲ جایزهی بفتا و برندهی ۱ جایزه هیات داوران جشنواره کن شد.
آخرین ساخته کن لوچ «روح ۴۵» مستندی بلند با موضوع تغییر چشمانداز سیاسی اجتماعی بریتانیا پس از پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵ است که در بخش نمایش ویژه شصت و سومین دوره جشنواره فیلم برلین به نمایش در آمد.
کد خبر: 59699
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchw-nm.23nwwdftt2.html