هرآنچه که از مذهب و ميهن بخواهيم در موسيقي نواحي هست

8 خرداد 1389 ساعت 14:42


غلامعلي پور عطايي نوازنده برجسته دوتار خراسان و چهره ماندگار موسيقي گفت: موسيقي نواحي ايران ظرفيت هاي بسيار بالايي دارد و هر آنچه که از مذهب و ميهن بخواهيم را درون خود جاي داده است و از تهاجم فرهنگي جلوگيري مي کند.   

به گزارش هنر نیوز ،استاد غلام علي پور عطايي نوازنده برجسته دوتار شرق خراسان و از چهره هاي ماندگار موسيقي درباره اهميت و نقش و جايگاه فرهنگ و موسيقي نواحي و ايراني با خبرنگار ايرنا گفتگويي انجاد داد، متن گفتگوي استاد پور عطايي را مي خوانيم:

استاد پورعطايي موسيقي نواحي ايران را چگونه توصيف مي کنيد و چه ظرفيت هايي را در آن ديده ايد؟

الحق که موسيقي نواحي ايران هرآنچه را که بخواهيم، از مسائل مذهبي، معنوي ، ديني، حماسي و... در خود جاي داده و دارد. اين موسيقي خيلي انتظار دارد و مي خواهد که به آن پرداخته شود. موسيقي نواحي ايران ميراثي است که نمي توان آن را ناديده گرفت.

دشمن اگر بخواهد حمله کند نخست به فرهنگ کشورمان حمله مي کند، اگر بخواهند کسي را محک بزنند با فرهنگ اين کار را مي‌کنند، اگر بخواهند کسي را ارج نهند نگاه به مايه فرهنگي او مي کنند، اگر در جامعه اي فرهنگ و هنر، خصوصا فرهنگ و هنر نواحي آن ضعيف شود بدون شک و پر واضح است که آن جامعه ضعيف خواهد شد.

چگونه مي توان به موسيقي نواحي بهاي بيشتري داد و در حال حاضر ميزان توجه به اين هنر و ميراث فرهنگي را چگونه مي بينيد؟

الان متاسفانه به موسيقي نواحي آنچنان که شايسته اوست توجهي نمي شود، اگر مي گوييم تهاجم فرهنگي دشمن وجود دارد، موسيقي نواحي با آن مفاهيم عميق ديني و ميهني خود قدرتي است در مقابل تهاجم فرهنگي دشمن. برگزراي مراسم و برنامه هاي سالانه و دوسالانه دردي را درمان نمي‌کند.

هنرمند موسيقي نواحي سالي يکبار يا دوسالي يک بار روي صحنه مي آيد و ديگر هيچ. دايره تاثير گذاري اين برنامه ها در مقابل حملات فرهنگي دشمن بسيار ناچيز است. حمايت بايد پيوسته و مداوم باشد. با حمايت خاص دولت و مسولان است که موسيقي به نواحي به جايگاه واقعي خود مي رسد.

شب خوابيده ايم و صبح که برمي خيزيم مي بينيم که انواع و اقسام موسيقي هاي بي محتوي مغز جوانان ما را تسخير کرده است. در حاليکه ما از سرمايه هاي موسيقي خودمان غافليم و عرصه را براي حضور دشمن خالي کرده ايم.

شما به عنوان چهره ماندگار موسيقي و نوازنده و خواننده فعال موسيقي نواحي ايران چه انتظاري از دولت و مسئولين هنري کشور درباره موسيقي نواحي داريد؟

 دولت جوانان و مردم را با اصالت ايراني آشنا کند، يکي از منابع مناسب و اصيل براي ايجاد اين آشنايي موسيقي نواحي است، مردمان بايد بداند رستم و گيو و طوس و سام و نريمان که بوند و چگونه از اين آب و خاک حفاظت کردند.

آنها بايد با مفاخر تاريخ خود آشنا شوند، بدانند اسحاق موصلي که بود، فارابي چه کرد و باربد و مراغه اي و نکيسا در چه زمينه هايي فعاليت مي کردند، با شناخت اين هاست که ما از خود بيگانگي دور مي شويم.

استاد، پيشنهاد عملي تان براي نيل به اين اهدافي که گفتيد چيست؟

سالهاست که پيشنهاد کرده ام آموزشگاه هايي براي تدريس موسيقي نواحي در مناطق مختلف ايران زير نظر کارشناسان خبره توسط دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تاسيس شود، که سر سوزني از خط اصيل و ديني وعرفاني موسيقي نواحي عدول نکند و کار کرد فرهنگي خود را انجام دهد.

موسيقي خراسان و بخش هاي شرقي و جنوبي آن از مستقل ترين و پربارترين موسيقي هاي نواحي در ايران است. اين موسيقي اصالت خود را نشان داده و ثابت کرده است.

جوانان و نوجوانان نگذارند که اين موسيقي از بين برود و به آن مشغول شوند، موسيقي هاي نواحي ميراث گرانبهاي سرزمين ماست، اساتيد اين هنر ارزنده کشورمان آن را به اهلش بسپارند.

شهر مشهد پايتخت فرهنگي ايران است، خراسان سرشار از مناجات خواني ها ، منقبت خواني ها و آداب و سنن مذهبي و ديني است اگر ازموسيقي هاي ريشه دار اين خطه و ديگر نواحي ايران حمايت شود ثمره آن را خواهيم ديد.

من از ابتدا براي موسيقي نواحي جيب مادي ندوخته ام، نه بنده بلکه همه اساتيد راستين موسيقي نواحي اينگونه اند، ما مي خواهيم با عشق و علاقه و اخلاص آنچه را که داريم در اختيار جوانان و اهلش بسپاريم و در اين راه نيازمند حمايت دولت هستيم.   

   

   


کد خبر: 10539

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchwmnz.23nvxdftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com