در نخستین کنگره تاریخ‌دانان ایران تأکید شد:

نگاه ایدئولوژیک به تاریخ بیشترین لطمه را می‌زند

14 شهريور 1391 ساعت 14:39

دکتر علی محمد ولوی گفت: تحت سیطره سیاست و ایدئولوژی رفتن تاریخ سبب خارج شدن آن از حالت علمی می‌شود.


به گزارش هنرنیوز، نخستین کنگره تاریخ دانان ایران با همکاری انجمن ایرانی تاریخ و دانشگاه بوعلی سینا همدان از ۱۴ لغایت ۱۶ شهریور ماه با ارائه بیش از ۱۰۰ مقاله برگزار می‌شود.

در این کنگره قرائت مقاله وجود نداشته و مجلدات این مقالات در پایان در اختیار شرکت‌کنندگان قرار می‌گیرد. همچنین در این همایش نشست کارگاهی و ورک شاپی برگزار می‌شود و مسائل و معضلات تاریخ، اساتید و دانشجویان از نگاه‌های مختلف مورد بررسی قرار می‌گیرد.

در ابتدای این همایش دکترعلی محمد ولوی عنوان کرد: ما در این مدت پیش و پس از انقلاب هرگز چنین کنگره‌ای نداشتیم در حالی که کشورهای همسایه مثل هند و ترکیه همایش‌های بزرگ و جامعی برای تاریخ کشورشان برگزار می‌کنند.

این تاریخ شناس اظهار کرد: نگاه ایدئولوژیک به تاریخ بیشترین لطمه را به تاریخ می‌زند چون در این حالت هر کس تاریخ را به گونه‌ای می‌نویسد.

وی با اشاره به این که کشورهای استرالیا و کانادا با وجود نداشتن تمدن به دنبال تاریخ سازی هستند، ابراز داشت: مایه تأسف است در حالیکه تمدن ما ریشه در تاریخ دارد آن را جدی نمی‌گیریم، این در حالی است که بازگشت به ریشه همیشه در انسجام و استحکام اجتماعی تأثیر مثبت دارد.

او تأکید کرد: بی‌توجهی به تاریخ گذشته موجب حرکت‌های ضد ارزشی و شکاف نسل‌ها و ناهنجاری و ... می‌شود که همه این‌ معضلات به دلیل قطع ارتباط با ریشه است. هر انسانی که ریشه دارد به راحتی نمی‌تواند بازیچه هوا و هوس شود که متأسفانه در جامعه با آن درگیر هستیم.

وی ابراز امیدواری کرد که این کنگره موجب از بین رفتن این مشکلات شود.

ولوی در بخش دیگری از سخنانش به مشکلات چرخه آموزش تاریخ اشاره کرد و افزود: این چرخه در کشور ما معیوب است و مسأله جدیدی نیست. ‌در بین دانش‌آموزان کمترین انگیزه و گرایش به تاریخ وجود دارد. متون درسی تاریخی انگیزه کُش هستند نه انگیزه ساز.

او متذکر شد: دروس رشته تاریخ بسیار غیرکارشناسانه طراحی شده است و کسانی که در مدارس تاریخ تدریس می‌کنند از رشته‌های گوناگون حتا تربیت بدنی هستند.

شهرام یوسفی فر – دبیر همایش هم ضمن بیان این که جامعه تاریخی سخنگو ندارد و هر کس چند صفحه تاریخ خوانده در مورد آن اظهار نظرمی‌کند، افزود: کنگره تاریخ نباید رنگ سیاسی و هیچ رنگ دیگری داشته باشد. پیش از انقلاب انجمن تاریخ داشتیم که به دلیل گرفتن رنگ وبوی سیاسی موفق نبود
او توضیح داد:.مرجع سیاست‌گذاری کنگره باید از خود خانواده تاریخ باشد چرا که هر کمکی از مراکز برسد منشأ خیر نخواهد بود. به همین دلیل کنگره تصمیم گرفت امسال هیچ کمکی را نپذیرد.

وی متذکر شد : تصمیم‌گیری درباره تاریخ در مراجع گوناگون تقسیم شده و نیاز به هماهنگی دارد. باید دید نگاه کارشناسی به تاریخ کجاست.

یوسفی فر تصریح کرد: جامعه تاریخی جامعه منسجمی نیست و هر کس کار خود را می‌کند.در یک کلام متأسفانه جامعه تاریخی، خود را خنثی می‌کند.


کد خبر: 45711

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchzqnk.23nmzdftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com