قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي:
ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بايد با هم تركيب شوند
6 شهريور 1392 ساعت 11:21
قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت كه سه جزء اصلي اين سازمان به جاي مخلوط شدن، بايد با هم تركيب و يك محصول جديد را در عرصه فرهنگ اين سرزمين توليد كنند.
به گزارش هنرنیوز، «مهدي حجت» روز سه شنبه در نشست فصلي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با فعالان اين سه حوزه، بر ضرورت توجه به امر پژوهش در بخش هاي مختلف اين سازمان تاكيد كرد.
معاون ميراث فرهنگي كشور با بيان اينكه به عنوان كارشناس در اين مراسم حضور دارد، گفت: قرار گرفتن در اين مسووليت را از مرحوم دكتر آيتالله زاده شيرازي ياد گرفتم و فكر ميكنم آنچه در اين سازمان بايد انجام شود، ارتقاي نقش و موقعيت ميراث فرهنگي است و بايد در تمام تشكيلات و سطوح اين سازمان نحوه اداره احكام، اهداف و وظايف مشخص شود. حجت با اشاره به آيات قرآني درباره داستان غرق شدن فرعون در دريا و آيات ديگري درباره تدبر درباره آثار گذشتگان اظهار داشت: هيچ سندي از مباني نظري محكمتر از قرآن براي توجه به گذشته وجود ندارد.
قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به آيه «قل سيرو في الارض...» قرآن كريم اشاره كرد و افزود: ترجمه فارسي اين آيه به معني تفرج و تفنن از گردشگري نيست بلكه انسان را به تعمق و بصيرت فرا مي خواند كما اينكه در اين سرزمين افرادي چون ناصرخسرو ، سعدي و ابن بطوطه بوده اند كه اين آدمها سفر نميرفتند كه از جايي چند بلوز بخرند.
معاون میراث فرهنگی با بيان اينكه اين سازمان از سه جزء ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري تشكيل شده است، گفت: در علم شيمي بين مخلوط شدن عناصر و تركيب آنها تفاوت وجود دارد؛ اگر عناصر با هم مخلوط شوند، مي توان آنها را از هم جدا كرد اما در تركيب اجرا بايد يك رابطه بين عناصر ايجاد شود و به محصول جديد منتهي شوند.
او گفت: حوزه ميراث فرهنگي در همه ابعاد خود نيازمند پژوهش است و علاوه بر ثبت آثار بايد در زمينه حفاظت و احياي آنها هم اقدامات لازم صورت گيرد.
حجت با بيان اينكه هر اثر فرهنگي به قواعدي براي ملاقات نياز دارد، گفت: در حقيقت ما به زيارت آثار ميرويم و زيارت آدابي دارد زيرا هر اثر حرفي براي گفتن دارد.
قائم مقام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همچنین گفت: البته گردشگری برای ما مهم است، اما همهی میوه و محصول در حوزهی پژوهش اتفاق میافتد. در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، چگونه فراهم کردن یک ترتیب معقول، برای به دست آوردن عنصری مهم، که در کشور معجزه کند، مسالهای بسیار مهم است و سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری باید به آن بپردازد.
وي با تاكيد بر اينكه نمي توان تنها به برخي آثار شاخص فرهنگي توجه كرد و بقيه آثار را مورد غفلت قرار داد و گفت: همه آثار ميراث فرهنگي اعم از حمام، كتابخانه، پل و ... براي ما مهم هستند زيرا آيات الهي هستند كه ارزش هاي متنوعي را به ما يادآوري مي كنند.
حجت تاكيد كرد كه ميراث فرهنگي بدون معرفي بي فايده است و پس از پژوهش، حفظ و احيا بايد براي امر معرفي و آموزش ميراث فرهنگي همت گماشت.
قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در ادامه گردشگري را نيز امري مهم دانست و گفت: همه ميوه و محصول در حوزه پژوهش اتفاق ميافتد. در سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، چگونه فراهم كردن يك تركيب معقول، براي به دست آوردن عنصري مهم، كه در كشور معجزه كند، مسالهاي بسيار مهم است و سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري بايد به آن بپردازد.
حجت همچنين تاكيد كرد كه اين سازمان بايد به ريشه هاي اصلي خود بازگردد.
ميراث فرهنگي سند هويت هر ايراني است
«صادق ملك شهميرزادي» باستان شناس نيز در سخناني از ميراث فرهنگي به عنوان سند هويت هر ايراني در جهان ياد كرد.
وي با اشاره به حضور حجت در اين سازمان گفت: حجت در دوران جنگ تحميلي و آن شرايط حساس با همكاري دوستانش كه كمتر از انگشتان يك دست بودند، پيكر مجروح و روي زمين افتاده باستان شناسي را تيمار كردند و سازمان ميراث فرهنگي را بنيان گذاشتند.
شهميرزادي در ادامه گفت: باستاشناسي پس از اين اقدام از يك مسير سنگلاخ به يك مسير هموار رسيد كه در دوره هاي بعد لباس فاخر به آن پوشانده شد.
وي با بيان اينكه از سال ۸۳ تا ۹۲ باستان شناسي بر زمين افتاد و لگدكوب شد، افزود: وقتي هنوز رييس جمهوري رياست اين سازمان را انتخاب نكرده بود، همه نگران بودند كه چه كسي سكان اين سازمان لگدكوب شده را تحويل مي گيرد.
اين باستان شناس اضافه كرد: وقتي مشخص شد كه رييس اين سازمان يك استاد رياضي است، روزنه اميد روشن شد زيرا اساس كار رياضيدانان منطق است و شايد در انتخاب همكاران منطقي عمل كند كه با انتخاب سه نفر از افراد آشنا به موضوعات ميراث فرهنگي كه از بنيانگذاران اين حوزه هستند، اين امر محقق شد.
وي خطاب به نجفي رييس سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري گفت كه تنها انتظار پيشكسوتان از اين وي، اين است كه حرمت آنها و ميراث فرهنگي مثل گذشته مورد توجه قرار گيرد.
صنايع دستي فرهنگي قابل انتقال است
«بهمن نامور مطلق» استاد حوزه هنرهاي سنتي نيز از صنايع دستي به عنوان يك هويت فرهنگي ياد كرد و گفت: كمتر محصولي مانند صنايع دستي بيانگر هويت روزمره ايرانيان و قابل انتقال به ديگر فرهنگ ها و جوامع هستند.
وي توان اشتغال زايي بالا، جلوگيري از خروج ارز، تمركز زدايي، نقش آفريني در حوزه هاي فرهنگي و اجتماعي و حتي مباحث امنيتي با راه اندازي كارگاه هاي صنايع دستي را از ظرفيت هاي حوزه صنايع دستي عنوان كرد.
نامور مطلق وضعيت فعلي صنايع دستي را همچون منطقه زلزله زده اي توصيف كرد كه بايد به سرعت آنهايي را كه زير آوار مانده اند، نجات داد و آنهايي كه هراسان هستند درمان كرد.
او با بيان اينكه وضعيت فعلي صنايع دستي شايسته جمهوري اسلامي ايران نيست ، گفت: كساني كه بيشترين شعار را در باره مكتب ايران مي دادند، بيشترين تخريب را هم انجام دادند و لذا ابتدا بايد اين قطار را به ريل بازگرداند تا آماده حركت شود.
نامور مطلق، احياي كارگاه هاي توليد صنايع دستي، الحاق فرش به حوزه صنايع دستي، احياي ساختارهاي گذشته، نظارت بر كيفيت محصولات . حفظ آبروي چند هزار ساله ايران در حوزه صنايع دستي را از ضروريات اين بخش عنوان كرد.
وي گفت: نبايد فقط به فكر صادرات باشيم زيرا هنر جاهاي ديگر از جمله هند و پاكستان در حال ورود به ايران است و ما به دنبال بازارهايي در آلمان و فرانسه هستيم.
او همچنين بر راه اندازي بورس صنايع دستي و هنرهاي سنتي و ارتقاي جايگاه شغلي فععالان اين عرصه تاكيد كرد و خواستار توجه به بحث آموزش در اين حوزه شد.
سهم گردشگري در اقتصاد ملي مشخص نيست
«رجبعلي خسروآبادي» كارشناس گردشگري نيز در سخناني با بيان اينكه كشورهاي مختلف سنت ديرينه مهمان نوازي را به صنعت تبديل كرده اند، گفت: ايران در بخش صنعت گردشگري هنوز نوپا است.
وي بر توجه به گردشگري پايدار تاكيد كرد و گفت: در بحث نايع دستي فقط نبايد به ارز آوري آن توجه كنيم بلكه همه گردشگري به درآمد آن نيست و اين خود گردشگري است كه بايد اصل و اساس كار باشد.
خسروآبادي يادآور شد: هنوز سهم گردشگري در اقتصاد گردشگري مشخص نشده و شبكه اطلاع رساني گردشگري كه قرار بود آمار دقيقي از مسافران ارايه كند، راه اندازي نشده است.
وي گفت كه آمايش جامعي از ظرفيت ها و زيرساخت هاي گردشگري كشور صورت نگرفته است و هنوز در مكان هايي مراكز اقامتي ساخته مي شود كه نيازي به ساخت نيست.
به گفته خسروآبادي هنوز ۵۰ درصد از ظرفيت هاي اقامتي كشور بدون استفاده است و لازم است اين مشكلات با هماهنگي دستگاه ها و حمايت سازمان حل شود.
اين كارشناس همچنين بر استفاده از ظرفيت هاي نظام پولي و مالي كشور از جمله اوراق مشاركت و سيستم نظام بانكي براي سرمايه گذاري در زيرساخت ها تاكيد كرد.
درهاي سازمان به روي رسانه ها باز شود
در ادامه اين مراسم «فاطيما كريمي» از خبرنگاران حوزه ميراث فرهنگي به نمايندگي از اهالي رسانه مشكلاتي كه خبرنگاران در گذشته در فرآيند انعكاس رويدادهاي اين حوزه را داشتند، متذكر شد.
وي گفت كه سال ها پيش از قدرت رسانه ها براي حفظ ميراث فرهنگي كشور استفاده مي شد تا جايي كه دستگاه هاي اجرايي ملزم شدند پيش از اجراي طرح هاي عمراني استعلام از ميراث فرهنگي كسب كنند.
كريمي تاكيد كرد: اين رويكرد در هشت سال گذشته تغيير كرد و درهاي سازمان به روي رسانه ها بسته شد و روابط عمومي اين سازمان نيز به جاي تعامل با رسانه ها به شكايت از آنها و خبرنگاران روي آورد حتي جوابيه هايي خارج از شان يك سازمان منتشر مي كرد.
وي گفت: در سال هاي گذشته خبرنگاران از سوي مديران اين سازمان به شايعه پراكني متهم شدند و مديران و كارشناسان از گفت و گو با رسانه ها منع شدند .
او تصریح كرد كه در عصر اطلاع رساني خوشايند نيست كه خبرنگاران براي پاسخ دادن به افكار عمومي در جريان نامه نگاري ها بيفتند.
كريمي هدف خبرنگاران از انعكاس اخبار اين حوزه را حفظ ميراث فرهنگي، رونق گردشگري و صيانت از صنايع دستي كشور دانست و تاكيد كرد كه به رغم تغيير در مديريت اين سازمان رسانه ها همچنان به عنوان ناظر، عملكرد اين سازمان را رصد خواهند كرد.
کد خبر: 63081
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchzvn-.23nx6dftt2.html