یک فعال حوزه میراث فرهنگی اصفهان در گفت و گو با هنرنیوز خبرداد؛

خانه لئون میناسیان تاریخ نویس ارامنه در شرف تخریب

10 تير 1393 ساعت 13:50

دبیر کانون «گسترش فرهنگ ایران بزرگ» گفت: نخستین مشکل نبود فهرست خانه‌های تاریخی آن است که می‌خواهیم از چیزی حفاظت کنیم و سنگش را به سینه می‌زنیم که هیچ اطلاعات دقیقی از آن نداریم.


شاهین سپنتا در گفت و گو با هنرنیوز با اشاره به این که بسیاری از خانه‌های تاریخی ارزشمند اصفهان ثبت ملی نیستند، افزود: اداره کل میراث فرهنگی از این خانه‌ها حمایت نمی‌کند، برای شهرداری هم بود و نبود چنین خانه‌هایی فرقی ندارد. این در حالی است که برخی از خانه‌ها ارزش معماری نداشته اما ارزش معنوی بالایی دارند.

او گفت: چنین خانه‌هایی علی رغم ثبت ملی شدن برای سازمان میراث فرهنگی کوچکترین اهمیتی ندارد مثل خانه نایب اسدالله نی‌زن ( یکی از اساتید بنام موسیقی در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی) که خانه یی کوچک و کاهگلی فاقد ارزش معماری است اما خانه استاد اسدالله نی زن بودن سبب ثبت ملی آن شده که اینقدر میراث فرهنگی بدان کم توجهی کرده که در حال حاضر نیمی از خانه خراب شده است. 

وی همچنین در مورد خانه‌های ثبت نشده دارای ارزش معنوی به خانه لئون میناسیان ( تاریخ نویس ارامنه) اشاره کرد و افزود: هرچند این خانه ارزش معماری ندارد اما متعلق به میناسیان است. متأسفانه چند روز پیش باخبر شدیم قرار است این خانه نیز تخریب شود. چرا که به گفته وراث زمین این ملک به دلیل قرار گرفتن در کنار خیابان نظری و قابلیت بالای آن برای تبدیل به پاساژ  قیمت بالایی دارد. چه کسی از چنین سرمایه یی می‌گذرد؟! خلیفه گری ارامنه هم می‌گوید مگر ما چقدر پول داریم که این ملک را بخریم.

دبیر کانون «گسترش فرهنگ ایران بزرگ» اظهار کرد:هنوز هیچ شناسنامه و فهرست دقیقی از خانه‌های تاریخی اصفهان وجود ندارد. یک فهرست قدیمی موجود است که شمار زیادی از خانه‌های نامبرده آن تخریب شده است.یک تعداد خانه داریم که ثبت نشده اما ارزش تاریخی دارند، تعدادی خانه ثبت شده داریم که ارزش تاریخی ندارند. یکسری از خانه‌ها هم مالک و متولی مشخصی ندارند.

وی تصریح کرد: نخستین مشکل نبود فهرست آن است که می‌خواهیم از چیزی حفاظت کنیم و سنگش را به سینه می‌زنیم که هیچ اطلاعات دقیقی از آن نداریم. بسیاری از خانه‌ها ارزش معماری یا تاریخ ساختشان مشخص نیست. برخی از آنها بدون داشتن پرونده‌یی پرمحتوا ثبت ملی شده‌اند مثل خانه نواب که اطلاعات ثبتی ضعیفی دارد. پرونده این خانه‌ها عموماً پلان و نقشه‌یی ندارد و فقط شامل یک عکس با چند خط نوشته است.

او بیان کرد: ابتدا باید این خانه‌ها شناسایی و سپس به ثبت شده و ثبت نشده دسته بندی شوند. در فهرست ثبت ملی شده‌ها مشخص شود کدام ارزش تاریخی دارند و کدام ندارند. سپس تعیین کرد کدام در الویت مرمت قرار دارند. کدام در وضعیت مرمت اضطراری و کدام در موقعیت مناسب‌ترند. پس از تفکیک اقدامات لازم برای مرمت و حفاظت انجام شود و سپس این خانه‌ها برای واگذاری طبقه‌بندی شود یعنی مشخص شود کدام یک قابلیت تبدیل به رستوران، مراکز اقامتی، کتابخانه، گالری، خانه فرهنگ و ... دارد و مرجعی باشد که آن را به اهل واگذار کند. اما عملاً این کار انجام نشده است.

سپنتا گفت:معمولاً کتب مرجع اسامی خانه‌های ثبت شده را عنوان می‌کنند اما در برخی کتب عنوان شده که ۳۰ سال پیش اصفهان دارای ۱۰۰۰ خانه تاریخی اعم از ثبت شده و ثبت نشده بوده که امروزه شاید ۳۰ درصد از آنها بیشتر باقی نمانده است. 

وی درباره مصوبه تشویقی شورای شهر اصفهان درباره خانه‌های تاریخی گفت: تنها مطلبی که به این موضوع پرداخته این است که احمدرضا مولاییˈ معاون سرمایه گذاری میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان تصریح کرده که تنها یک نفر از سرمایه گذاران در خانه های تاریخی توانسته از مصوبه شورای اسلامی شهر اصفهان مبنی بر صفر شدن عوارض و تراکم شهرداری استفاده کند. و معتقد بوده این مصوبه در صورت اجرا شدن کمک زیادی به حفظ بناهای تاریخی خواهد کرد. 

او اضافه کرد : ظاهراًبعد از تصویب این مصوبه سرمایه گذاران خانه های تاریخی به شهرداری ها مراجعه کردند تا از تسهیلات شهرداری برای حمایت از بافت های تاریخی استفاده کنند که با مشکلاتی روبه رو شده‌اند. بنابراین هنوز مشخص نیست این مصوبه به نفع خانه های تاریخی بوده یا نه. چه کارایی دارد؟ اگر به نفع است چرا روی آن تبلیغ نمی شود و اداره کل میراث فرهنگی، شهرداریها و شورای شهر اصفهان این مصوبه را معرفی نمی کنند؟

به گزارش هنرنیوز، پیرو تهیه طرحی از سوی اعضای شورای اسلامی شهر مبنی بر حمایت از توسعه صنعت گردشگری و حفاظت، مرمت و احیای بناهای با ارزش تاریخی شهر اصفهان و تشویق سرمایه گذاران بخش خصوصی، شهرداری اصفهان در اوایل مهر ۹۱ لایحه ای را تهیه و به صحن علنی شورا ارایه کرد.
بر اساس این لایحه عوارض مربوط به تعمیر، مرمت و بازسازی صدور پروانه ساختمان و یا مجوز تعمیرات، شامل عوارض زیربنا و پذیره، کسری پارکینگ و ارزش افزوده بر تراکم کلیه بناهای تاریخی ثبت شده و یا مندرج در نقشه های طرح بازنگری طرح تفصیلی ،مشروط به حفظ و مرمت کالبد تاریخی بنا و با تایید میراث فرهنگی و شهرداری اصفهان، صفر ریال تعیین شد.


کد خبر: 73054

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdci5uay.t1apw2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com