گزارش هنرنیوز از نشست رسانه ای کنسرت گروه قمر؛
تفتی: در موسیقی منتقد خوب نداریم
13 مهر 1392 ساعت 14:24
نشست رسانه ای کنسرت گروه قمر صبح امروز با حضور نوید دهقان آهنگساز و سرپرست گروه و امیر محمد تفتی خواننده این کنسرت در تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز در آغاز این نشست نوید دهقان با اشاره به هشتمین کنسرت گروه گفت: حدود ۷سال از تشکیل گروه قمر می گذرد و این هشتمین کنسرت گروه است که ۱۷ و ۱۸ مهرماه در تالار وحدت اجرا می شود.
وی با بیان این مطلب افزود: برنامه مثل همیشه در فرم موسیقی دستگاهی راست پنجگاه و نوا اجرا می شود که راست پنجگاه آخرین دستگاه موسیقی ایران محسوب می شود که به هنرجو آموزش می دهند و دارای ویژگی های خاصی است که منحصر به همین دستگاه است و به واقع دشواری های خاصی در کارکرد دارد.
دهقان به مودگردی راست پنجگاه به دستگاه نوا اشاره کرد و درباره سازهای کوبه ای ابداعی گفت: از وجوه تمایز این کنسرت این است که در آن یک سری سازهای جدید کوبهای ابداعی در آن استفاده می شود و فرهاد صفری کسی که با کار کردن بر روی سازهای کوبهای دست به ابداع زد که بخش اول این کنسرت سه نوازی است و بخش دوم از رنگ آمیزی جدید سازهای کوبههای استفاده شده است.
وی به موج ابداع ساز در موسیقی ایران اشاره و تصریح کرد: حدود چندسالی است که در موسیقی ایران ابداع سازهای جدید قوت گرفته است لذا گروه قمر هم استفاده از این سازها را در برنامه خود قرار داد ولی با توجه به اینکه ما در نواحی ایران تنوع در سازهای کوبه ای داریم من همیشه دوست داشتم از این سازها در موسیقی ایران و در اجراها استفاده شود و کار فرهاد صفری چون به سازهای نواح بسیار نزدیک بود موجب رغبت ما به حضور این سازها در هشتمین کنسرت قمر شد.
وی در پاسخ به پرسش هنرنیوز مبنی بر اینکه «چرا از خود این سازها استفاده نکردید و سازهای ابداعی را وارد کار نمودید؟» تصریح کرد: چون این سازها نیاز به تغییراتی داشتند که هنگام نواختن باید در بدنه کلی کار حل شده و با آن هماهنگ و یکدست میشد لذا به سازهای جدیدی نیاز بود تا با داشتن همان قابلیت صدا مناسبت اجرای گروه باشند و ما سازهای ابداعی را ترجیح دادیم.
وی افزو.د: این سازها برای حل شدن در موسیقی دستگاهی نیازمند صرف وقت و حوصله بسیار هستند بنابراین تغییر شکلی لازم است تا ظرایف کار به همان قوت و قدرت باقی بماند.
سرپرست گروه قمر گفت: گروه قمر طی ۷ سال ۵۲ تمرین داشته است و ما را به یک انسجام مناسب رسانده است منتها نحوه اجرا و کیفیت فضایی که برای آن به گروه اختصاص می یابد در اجرا بسیار مهم است خصوصا صدای سالن ها که مخصوصا در شهرستانها بسیار مشکل دارد و گاه صدابرداری نامناسب تمام زحمتهای کشیده شده را بی فرجام می گذارد.
وی درباره سر لوحه کار گروه گفت: ما شعر معروف «ای آنکه اندر جان من تلفقین شعرم میکنیگر تن زنم خامش کنم، ترسم که فرمان بشکنم » از مولانا را سرلوحه قرار دادیم؛ البته داستان کنسرت اخیر گروه قمر به ۱۲ سال قبل برمیگردد. زمانی که در گروه عارف تمرین آقای تفتی را در منزل استاد مشکاتیان دیدم زمانی که من ۱۷ سال داشتم در سال ۸۲ که «سبز جاویدان» اولین اثر ما بود که انتشار آن ۴ سال به طول انجامید. اولین همکاری گروه قمر با آقای تفتی بود.
شرایط کنسرت در فضای ایران از چند منظر دشوار است. ما دشواریها را پشت سر گذاشتهایم و از این بابت هرگز مشکل نداشتم. متاسفانه سالنهای کنسرت به سرعت رزرو میشود و این کار را قدری سخت میکند وقتی اثری انتخاب میکنیم باید برای یک سال قبل مکانی رزو کنیم. چند ماه قبل که به برج میلاد مراجعه کرد، متوجه شدم جایی برای گروه ما نیست.
وی با انتقاد از رویه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در خصوص رزرو کنسرت ها در سالن همایش های برج میلاد گفت: وظیفه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران است که از گروههایی که چند سال است در این حوزه کار می کنند دعوت کنند تا ان گروه ها اینقدر برای رزرو سالن نداشته باشیم.
در ادامه نشست امیر محمد تفتی با انتقاد از رویه رسانه جمعی و صدا و سیما گفت: من به تلویزیون انتقاد دارم که برنامه های موسیقی را در ساعات نامناسبی پخش می کنند و به خوانندگان تیتراژهای مجموعه های تلویزیونی بهایی دو چندان می دهد کما اینکه «شهر بیصدا» اثر چهارم من بود. هنوز آلبومهای من در دلنوزان اجرا میشود. اما در سرورهای رادیو هیچ یک از این آثار نبود لذا این نقد بر رادیو و تلویزیون وارد است که موسیقی در تلویزیون و رادیو کمرنگ است.
وی در خاتمه خاطرنشان نمود: متاسفانه به رغم آنکه فضای موسیقی مستعد نقد است هنری چون سینما منتقدین خوبی داریم اما در موسیقی بر عکس است.
کد خبر: 64504
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdci5waq.t1a5u2bcct.html