«شهر همه شعر بود»

روايت شمس لنگرودي از جشنواره‌ي شعر فرانسه

17 مرداد 1389 ساعت 16:02


زادگاه پل والري در جنوب فرانسه اين روزها ميزبان شاعراني از كشورهاي مختلف بود؛ شهر بندرگاهي «ست» سراسر شعر بود و شعرخواني.
به گزارش هنر نيوز به نقل از ايسنا، شمس لنگرودي اخيرا ميهمان ايراني جشنواره‌ي «صداي زنده‌ي شاعران مديترانه» در فرانسه بود كه به تازگي به ايران بازگشته است. اين جشنواره با حضور نزديك به 50 شاعر از كشورهاي اطراف درياي مديترانه، از اسپانيا و ايتاليا گرفته تا پرتغال و عراق برپا شد و در زمان برگزاري، هر روز از ساعت 10 صبح شاهد شعرخواني شاعراني از كشورهاي مختلف بود.
شمس لنگرودي در گفت‌وگويي با ايسنا، درباره‌ي برنامه‌هاي اين جشنواره مي‌گويد: فلسفه‌ي برگزاري اين جشنواره، بردن شعر به ميان مردم بود. احساس مي‌كردند مردم و شعر از هم دور شده‌اند و تلاش‌شان اين بود كه شعر را به ميان مردم ببرند. شعرخواني در كوچه‌ها بود و مردم در رفت‌وآمد بودند. در سراسر شهر ست، در كوچه‌ها‌ و خيابان‌ها، مردم با شعر مواجه بودند. شعرها به زبان اصلي شاعران و به زبان فرانسه از روي پرده‌هايي آويزان بود. پوستر‌ها و تصاوير جشنواره در كوچه‌ها و خيابان‌ها به چشم مي‌آمد. جوان‌هاي شهر با لباس‌هاي رنگين، تئاتر خياباني اجرا مي‌كردند كه موضوع همه‌ي آن‌ها شعر بود. شعرها را به‌طور اتفاقي از سبد انتخاب مي‌كردند و به شكل تئاتر اجرا مي‌كردند. سعي كرده بودند در همه‌ي مكان‌ها، شعر و شعرخواني باشد؛ حتا در دريا و قايق.
زادگاه پل والري همه شعر بود؛ شعرخواني، اجراي تئاتر بر اساس شعر، شعرهاي آويزان از پارچه‌ها و گاهي هم پرسش و پاسخ.
شمس مي‌گويد، جالب اين‌جا بود كه همه‌ي اين برنامه‌ها از طرف خود مردم بود و كسي كارمند جايي نبود.
او همچنين اضافه مي‌كند: ما اطلاع نداشتيم؛ اما گويا برنامه‌ها ارزيابي مي‌شد و در شب آخر در پارك بزرگ شهر كه حالت كوهستاني دارد، جشن بزرگي با حضور بيش از چهارهزار نفر برگزار شد. چهار شاعر براي بالا رفتن و شعر خواندن انتخاب شده بودند. من از ايران بودم و شاعراني از اسپانيا، فلسطين و پرتغال. عده‌اي هم در جمع شعر خواندند و در پايان، موسيقي محلي ملل مختلف با لباس‌هاي محلي‌شان اجرا شد.
انتشار كتاب شعرهاي خوانده‌شده در جشنواره به زبان اصلي شاعران و زبان فرانسوي، موضوع ديگري است كه شمس به آن اشاره مي‌كند.
او در ادامه درباره‌ي ارزيابي‌اش از شعرهاي ارائه‌شده در اين جشنواره به ايسنا مي‌گويد: چيزي كه برايم مهم بود، اين بود كه از هر نوع شعري با زيبايي‌شناسي‌هاي مختلف خوانده شد. معلوم شد كه مردم شعري را دوست دارند كه با آن ارتباط برقرار مي‌كنند. فهميدم مردم دنيا مثل هم‌اند و غم و شادي‌شان هم مثل هم است و زباني كه بتواند اين را بازتاب دهد، براي مردم جذابيت دارد.
اين شاعر مي‌افزايد: مردم بعضي شعرها را دوست داشتند؛ اما اين شعرها بعد از يك بار خواندن، جذابيت‌شان را از دست مي‌دادند. شعرهايي براي آن‌ها جذابت‌تر بود كه با عمق و تخيل بيش‌تري همراه بود و شاعراني كه در شب آخر شعر خواندند، شعرهاي‌شان از اين نوع بود.
شمس همچنين مي‌گويد: علت اصلي برگزاري مراسم در شهر ست اين بود كه اين شهر، شهر پل والري، شاعر مهم فرانسه است.
نكته‌ي ديگري كه او به آن اشاره مي‌كند، اين است كه فرانسوي‌ها مي‌خواهند جشنواره‌اي را براي شعر مثل جشنواره‌ي كن راه‌اندازي كنند.


کد خبر: 14923

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcip3az.t1a5r2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com