گزارش هنرنیوز از بازدید خبرنگاران از کتابخانه ملی ایران؛/۲/
آرم کتابخانه ملی نمایانگر علوم همچون خورشید در ساحت کتاب است
10 ارديبهشت 1391 ساعت 13:44
جمعی از خبرنگاران با مشایعت مسئولان کتابخانه ملی ایران از این مکان بازدید نمودند.
در ادامه این بازدید اعظم تهرانی کارشناس کتابخانه ملی به بهرهگیری از فضای مجازی و دسترسی آسان به اینترنت اشاره نمود و بیان داشت: در کتابخانه ملی شرایطی فراهم است که با تحویل یک نام کاربری و رمز ورود مراجع میتواند یکساعت از اینترنت به وسیله رایانه شخصی خود استفاده کند و برای استفاده شخصی هم socket و wirless هر دو فراهم است.
آرم کتابخانه ملی به مثابه علوم همچون خورشید است
تهرانی در خصوص توضیح آرم کتابخانه ملی ایران گفت: این آرم بیانگر این است که علوم همچون خورشیدی است که در ساحت کتاب متجلی شده است به تمام دنیا میتابد و از بدو تأسیس تاکنون این آرم وجود داشته و معرف کتابخانه ملی است.
بازدید از تالار کتاب کودکان و نوجوانان
تهرانی در تشریح فعالیتهای تالار کودک و نوجوان گفت : این تالار ویژه کودکان و نوجوانان ۶ تا ۱۴ سال است و کتبی مناسب سن آنها در اینجا وجود دارد و آقای مصطفی رحماندوست مشاور دکتر صلاحی در این بخش هستند.
وی افزود : این تالار شرط عضویت ندارد و والدینی که عضو کتابخانه ملی هستند میتوانند دست فرزند ۶ تا ۱۴ سال خود را بگیرند، به اینجا بیاورند تا از فضای اینجا استفاده کند، لیکن ساعت کار این تالار تا ۱۴:۳۰ است و کارشناسها ضمن مراقبت از کودکان آنها را با کتاب و کتابخوانی آشنا میکنند.
وی در پاسخ به پرسش هنرنیوز مبنی بر اینکه «چرا این تالار جذابیتهای خاص سن کودک و نوجوان را در بخش مطالعاتی دارا نیست؟» گفت : این بخش حدود سه یا چهار سال است که تأسیس شده است و برای آن برنامههای مختلفی در نظر گرفته شده است که انشاالله با پیشنهاد مراجعین و کارشناسان تکمیل خواهد شد.
بازدید از تالار کتاب ویژه نابینایان و کم بینایان
داوود داود زنی کارشناس بخش نابینایان و کم بینایان در تشریح دستگاههای قابل استفاده و خدمات ویژه در این بخش گفت: یک دستگاه «به دید» ویژه افراد کم بینا وجود دارد که کتاب، روزنامه، مجله زیر دستگاه اسکن قرار میگیرد و نوشتهها بین ۳۰ تا ۴۰ برابر بزرگنمایی میشود.
وی افزود : افراد نابینا از خط بریل استفاده میکنند و مجلات و کتابهایی که سهولت مطالعه را برایشان فراهم کند در اینجا موجود است و دستگاههای تایپ که به خط بریل تایپ میکند و از شش کلید تشکیل شده است.
داود زنی تصریح کرد: خط بریل را شخصی به نام لوئی بریل اختراع نمود و از چپ به راست تایپ و خوانده میشود.
وی در پاسخ به پرسش هنرنیوز در این باب که «آیا کارمندان این قسمت نابینایان را در جهت تسهیل مطالعات همراهی میکنند؟» اظهار داشت: این کار توسط دانشجویان به صورت کار دانشجویی صورت میگیرد و به صورت رایگان است و معمولاً هر نابینا سه یا چهار همراه دارد و روی کامپیوترهای ما نرمافزارهایی با عنوان «جاز و پکجاز» نصب شده است که کتب را برایشان میخواند و یک دستگاه برجسته نگار که نابینایان را مساعدت بیشتری مینماید.
وی افزود: این دستگاه با قیمت هفت تا هشت میلیون تومان در برخی استانها موجود است و بنا به بودجه هر سازمان ذیربط میتواند برای نابینایان تأمین شود و این تالار حدود هشت سال است که راهاندازی شده و حدود صد و پنجاه عضو داریم و هشت هزار کتاب گویا و cd در ایجا موجود است.
بازدید از مخزن بخش نسخ خطی
حسین توکلی کارشناس بخش نسخ خطی در توضیح آثار ارائه شده در این بخش گفت : این بخش دارای ۳۳۷۰۰ نسخه خطی است که اغلب آن از طریق خریداری تامین شده است.
وی به نمونه هایی از نسخ خطی ارزشمند در این مخزن اشاره نمود و گفت: گرانقیمتترین و ارزشمندترین قرآن خطی در دوره قاجاریه به دوره فتحعلیشاه قاجار مربوط میشود که در آن دوره نوشته و نگارش آن ۱۲ سال به طول میانجامد و مهر ناصرالدین شاه در این قرآن کریم درج شده است.
توکلی دیگر آثا موجود در این بخش را چنین معرفی نمود: قرآنهایی از جمله قرآن کریم طوماری، خطی به شیوه نسخ غبار، قرآن کریم به شیوه نسخ غبار متعلق به قرن ۱۳ هجری در دوره قاجار، قرآن کریم خطی به شیوه نسخ غبار به خط میرزامحمد خوانساری، ورقی از قرآن کریم به شیوه کوفی مشرقی روی پوست با اعراب و اعجام است که مربوط به قرن ۳ هجری بوده و آیات ۱۲۱ لغایت ۱۳۲ سوره مبارک آلعمران، دعای ایام هفته به شیوه نسخ یاقوتی و عناوین به ثلث با سرلوح مذهب، رقم یاقوت مستعصمی بوده که مربوط به قرن ۶۸۹ قمری، نسخ خطی از صحیفه سجادیه که مذهب و مرصع به شیوه نسخ جلی به خط احمد نیریزی که مربوط به سال ۱۱۲۱ هجری، شاهنامه فردوسی، مذهب و مصور به خط نستعلیق مربوط به ۱۰۲۱ هجری با جلد تیماج.
بازدید از مخزن پایاننامهها و اسناد و زندگینامهها
تهرانی در توضیح این بخش گفت : ۶۵ نوع سند غیر کتابی در این مکان موجود است و نشریات، ماکت یا کپی آنها و اسناد و زندگینامهها با دست خط خود مسئولین مملکت، تمبر و نقشه در این مکان موجود است و این مخزن همجوار تالار اصلی است.
وی در پاسخ هنرنیوز درباره مجموعه پایاننامهها گفت: هم اکنون بیشتر پایاننامههای دانشگاه آزاد اسلامی در اینجا موجود است اما پایاننامههای دانشگاه سراسری موردی در این مکان وجود دارد.
بازدید از مخزن و تالار نشریات
اشرفی کارشناس این بخش در توضیح جزئیات تالار نشریات گفت: بخش نشریات جزء بخشهای اصلی است و منابعی که در سراسر کشور منتشر میشود کتابخانه ملی نسخه مکتوب آن را نگهداری میکند، طبق قانون نگهداری میراث مکتوب و طبق مصوبه هیأت وزیران، رسانه های مکتوب موظفند دو نسخه از نشریات خودشان را به کتابخانه ملی بسپارند و بعد از این که کارهای آمادهسازی و صحافی انجام شد سرویس دهی میشود، البته کتابخانه ملی هنوز نهضت نرمافزاری را در این بخش شروع نکرده است.
وی افزود: ما مطبوعات قبل از انقلاب و دوره قاجار تا امروز را در این جا نگهداری میکنیم که به اندازه ۲۱۵ سال است، عموماً به سه بخش فارسی و غیرفارسی است (عربی، فرانسه، انگلیسی) در دو مخزن است، از نظر تیراژ دقیق ۲ میلیون نسخه نشریه داریم که ۱۳۰۰ عنوان در روز نشریات داخلی است و جنبه آرشیوی آن از اهمیت بسیاری برخوردار است.
کد خبر: 40023
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcipua5.t1aur2bcct.html