باستانشناسی ایران به سوگ نشست
پیکر «شهریار عدل» باستان شناس شهیر ایران جمعه به مام وطن باز میگردد
31 خرداد 1394 ساعت 22:08
دکتر شهریار عدل رییس کمیته بین المللى علمى تدوین «تاریخ تمدن هاى آسیاى میانه» در سازمان یونسکو امروز صبح ( یکشنبه،۳۱ خرداد) به دیار باقی شتافت.
به گزارش هنرنیوز؛ آرمان شیشهگر که خواهر زادهاش همسر دکتر عدل است در گفت و گو با هنرنیوز ضمن تأیید این خبر ناگوار اعلام کرد: صبح امروز دکتر عدل با احساس درد در قفسه سینه ، همراه خانواده راهی بیمارستان شدند که متأسفانه در بین راه به دلیل ایست قلبی جان خود را از دست دادند و خانواده و جامعه میراث فرهنگی را به سوگ نشاندند.
شیشهگر دربارهی تدفین پیکر این اندیشمند فرزانه حوزهی تاریخ، میراث فرهنگی و هنر ایران گفت: به احتمال قوی با پرواز روز جمعه پیکر دکتر عدل از فرانسه به ایران انتقال داده می شود. البته مهندس سید محمد بهشتی – رییس پژوهشگاه- به دنبال آن هستند تا پیکر ایشان در قطعه نام آوران در بهشت زهرا به خاک سپرده شود. هرچند این موضوع به تصمیم خانوادگی هم بستگی دارد چرا که شاید خویشاوندان علاقهمند باشند تا پیکر ایشان در مقبرهی خانوادگی دفن شود.
او ادامه داد: زمان خاکسپاری و تشییع ، پس از انتقال پیکر ایشان به ایران متعاقباً اعلام می شود.
به گزارش هنرنیوز، دکترشهریار عدل متولد ۱۴ بهمن ۱۳۲۲ در تهران، دیپلم خود را از مدرسه عالی علوم تاریخی سوربن دریافت کرد و دوره تاریخ عمومی هنر، باستانشناسی مشرق زمین و تاریخ هنرهای دوره اسلامی را گذراند. وی همچنین دوره های متعددی در مدرسه معماری پاریس را نیز گذرانده است. او دكترای تاریخ از فرانسه دارد و عضو مؤسسه ملی تحقیقات علمی فرانسه (CNRS) از ۲۷ سال پیش تاكنون بوده است.
وی همچنین یكی از همكاران مجله ایرانیكا ، مدیر تحقیقات مؤسسه علمی تحقیقات علمی فرانسه و رییس كمیته بین المللی تدوین تاریخ آسیای میانه یونسکو در پاریس بود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دکتر ورجاوند، دکتر عدل را به عنوان نماینده ایران و نه متخصص بینالمللی دعوت شده از سوی یونسکو، بار دیگر به این مجمع فرستاد. بنابراین او نه تنها برای دومین بار نماینده ایران شد بلکه از طرف همه کشورهای آسیای میانه، اروپا و آمریکا به ریاست کمیته بینالمللی تدوین این تاریخ نیز انتخاب شد.
شهریار عدل در طول سالهای گذشته ریاست این کمیته بینالمللی را بر عهده داشت. او همچنین یکی از ارزیابان کمیته ملی یونسکو بود.
شهریار عدل به هزینه خود برای ثبت جهانی تخت جمشید، چغا زنبیل و میدان نقش جهان اصفهان وارد عمل شد و موفق هم بود. او اوایل انقلاب به هزینه شخصی خود به دنبال میراث به تاراج رفته ایران رفت و برخی را با ارائه سند و مدارک کافی و به یاری سازمان میراث فرهنگی به ایران برگرداند.
دکتر عدل در سال ۱۳۶۱ توانست سه قطعه فیلم کوتاه از مظفرالدین شاه در آرشیو عکسهای کاخ گلستان پیدا کند.
در ۱۳ مهر ۱۳۸۸ (۵ اکتبر ۲۰۰۹ میلادی) در مقر سازمان یونسکو در پاریس و همزمان با آغاز تشکیل مجمع عمومی سالانه کشورهای عضو یونسکو دبیرکل یونسکو مدال فرهنگ جهانی این سازمان با نام «پنج قاره» را به پروفسور شهریار عدل اهدا کرد.
برخی از آثار او كه به زبان فارسی نوشته یا ترجمه شده اند عبارتند از: هنر و جامعه در جهان ایرانی ، تاریخ آغاز عكاسی در ایران ، تاریخ آغاز سینما در ایران ، تاریخ قوم و ... از شهریار عدل تاكنون مقالات بسیاری درخصوص تاریخ ایران و هند و آسیای میانه به زبانهای فرانسه، انگلیسی و فارسی چاپ و منتشر شده است .
کد خبر: 81523
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcipwav.t1azr2bcct.html