رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی:

فرهنگ خرد حاصل از تعامل همزیستی تاریخی انسان با محیط است

8 شهريور 1393 ساعت 14:55

سیدمحمد بهشتی گفت: اگر فلات ایران را از نقشه‌ی کشور حذف کنیم، فقط یک پهنه‌ی آبی به وسعت دریای مازندران و خلیج فارس داریم که هیچ موجود زنده‌ای در آن نبود.


به گزارش هنرنیوز، رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی که صبح امروز در مراسم افتتاح دو نمایشگاه با موضوع محیط زیست در موزه‌ی ملی ایران سخن می‌گفت، با اشاره به سخنان یکی از دانشمندان درباره‌ی این که اگر ایران فلات نداشت و دو دریای خزر و خلیج فارس بهم می‌پیوستند چه می‌شد، اظهار کرد: در آن شرایط احتمالا در هندوستان دیگر شیر یا بسیاری از حیوانات نبودند، بسیاری از گیاهان رشد و گسترش نداشتند و احتمالا عمر انسان بسیار کوتاه می‌شد، چون ما تا ۵۰۰ سال پیش حتی نمی‌توانستیم از اقیانوس‌ها عبور کنیم.

سید محمد بهشتی ادامه داد:به نظر من فرهنگ عبارت است از خرد حاصل از تعامل همزیستی تاریخی انسان با محیط است. تفاوت فرهنگها از تفاوت در محیط‌ها نشأت می‌گیرد. تفاوت در محیط‌ها مستلزم تغییر کیفیت تعامل برای بقای زیستی است. محیط سرزمین ما چه تفاوتی با سایر جاها دارد محیط‌ها را می‌توان با یک دوگانه سنجید منابع و موانع زیستی برای بشر.

وی با طرح این پرسش که محیط ایران چه تفاوتی با نقاط دیگر دنیا دارد‌؟ بیان کرد: محیط‌ها برای بشر با منابع زیستی و بشری قابل سنجش هستند. در نقطه‌ای، منابع بالفعل هستند و در جایی دیگر، موانع بالقوه هستند، اثر این تضاد آن می‌شود که یک ماتریس در تفاوت‌ محیط‌ها ایجاد می‌شود.

او خاطرنشان کرد: محیط سرزمین ما بالقوه است؛ بالقوه‌گی یعنی پوشیدگی و محجوب بودن؛حجاب منابع و موانع ما زمینی و زمانی است.

رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی با بیان اینکه انسان فقط زمانی می تواند شرایط زیست را فراهم کند که همه چیز را از قوه به فعل تبدیل کند گفت:این ویژگی، تفاوت سرزمین ما با سرزمین های دیگر است.

بهشتی تأکید کرد: ما زمانی می‌توانیم از قوه به فعل درآییم که با محیط مأنوس شویم‌ و الفت برقرار کنیم، چون شرط محیط این است. در دوره‌ی رنسانس شرط بقا در اروپا، در ضدیت با درخت بود. درخت را از سر راه برمی‌داشتند تا زنده بمانند. ما در ۷۰ سال اخیر نسبت با محیط مان این‌گونه دچار تحول شده‌ایم. به همین دلیل، اکنون آهنگ انقراض محیط در کشور به‌شدت به صدا درآمده است.

او گفت: زمانی ما درخت را دوست داشتیم به درخت ابرقو احترام می‌گذاشتیم و حتا مرگ خلیفه عباسی را به بی‌احترامی به درخت نسبت می‌دهیم حال به بهانه علم تمام داشته‌های گذشتگان را رها می‌کنیم و به مسیری می‌رویم که شایسته داشته‌های این مملکت نیست. فرهنگ ما حاصل تعامل انسان با محیط بود.

وی افزود: به همین دلیل است که حالا رودخانه‌ها خشک می‌شوند، دشت‌ها با سرعت نور فرو می‌نشینند و شهرها و تالاب‌ها برای ما خاطره می‌شوند. بنابراین این‌ها کمک می‌کند که ما با وجود شکننده و حساس بودن محیط زیست، به تداوم این رشته در کشورمان کمک کنیم.



کد خبر: 74666

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciqqay.t1a5q2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com