در پیاده رو فرهنگی ۹۱؛

خواب زمستانی جایزه کتاب سال، پروین اعتصامی و جشنواره نقد کتاب

17 فروردين 1392 ساعت 12:23

بهمن و اسفند ماه سال۹۱ با ازدحام برنامه های فرهنگی، جوایز و جشنواره های مختلف همراه بود که بخشی از آن ها را حوزه هنری و برخی دیگر را معاونت فرهنگی وزارت ارشاد با همکاری خانه کتاب برگزار کرد.


در این میان سی امین جایزه کتاب سال، نهمین جشنواره نقد کتاب و پنجمین جایزه پروین اعتصامی از بزرگترین برنامه های فرهنگی در دو ماه پایانی سالی که گذشت بود.

سی امین جایزه کتاب سال و بیستمین جایزه جهانی کتاب

سی امین جایزه کتاب سال و بیستمین جایزه جهانی کتاب آیین پایانی خود را ۱۴ بهمن ماه در حالی پشت سر گذاشت این جایزه نسبت به دوره قبل خود با ۵ درصد کاهش همراه بود که بنابر آمار اعلام شده از سوی مسئولان فرهنگی از مجموع ۲۵۴۹۵ عنوان کتاب منتشره در سال ۹۰ ، ۱۹۷ عنوان به مرحله دوم داوری راه یافته و پس از آن از یازده گروه ، ۲۲ اثر منتخب و ۴ عنوان کتاب برگزیده شدند.

این جایزه که از همان نخست با هدف تشویق خادمان نشر مکتوب، اعتلای نشر دینی و اسلامی، شناسایی چهره های شاخص فرهنگ مکتوب شروع به کار کرد امسال نیز در سی امین دوره به روال عادی کار خود ادامه داد بی آنکه درباره کاهش ۵ درصدی و مشکلات حوزه نشر با رویکردی آسیب شناسانه همراه باشد.

جایزه کتاب سال نیز همچون سایر جوایز کتاب و خصوصا با قرابت هایی که با جایزه کتاب فصل دارد بدون هیچ وجه تمایزی برگزار شد و به رغم آنکه بزرگترین جایزه کتاب و سرانجامی برای کتاب های منتشره در سال محسوب می شود هیچ ارمغان تازه ای برای حوزه نشر در سال سخت و پر مشقتی که از سر گذارند، نداشت.

وانگهی همزمانی آن با دهه فجر و جشنواره هایی چون جشنواره فیلم فجر و تبلیغات گسترده و حضور غعال این جشنواره نگذاشت تا چهره این جایزه در نوبت سی ام در بین عموم مردم با پویایی و جلوه تازه ای همراه باشد.


نهمین جشنواره نقد کتاب

سپس در ۲۴ بهمن ماه نهمین جشنواره نقد کتاب برگزار شد؛ این جشنواره با هدف ارزیابی مقالات نقد کتاب و معرفی برترین های مقالات این حوزه  برگزار شده و ۱۱۵۳ مقاله از ۱۷۷ مجله و ۸۷ مقاله از سایتها و پایگاه خبری و وبلاگ ها مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.

هدف از برگزاری جشنواره نقد کتاب به کار بستن نقد علمی برای کاهش انتشار کتاب کتاب های کم مایه و سطح پایین است، به عبارت دیگر فیلتر نقد برای عبور کتاب ها از آن سبب می شود تا بسیاری از آثار ناپخته و کم ارزش از دایره آثار فاخر جدا شوند، به همین منظور در دوره نهم این جشنواره به آثار حوزه اخلاق و شیوه های نقد نویسی توجه ویژه شد با این حال این جشنواره به حدی کم سر و صدا و محدود برگزار می شود که دو سوم مردم از برگزاری آن کاملا بی اطلاعند و اهالی قلم نیز تا به سایت خانه کتاب سر نزنند نمی توانند در جریان اخبار این جشنواره باشند لذا این جشنواره به رغم اهمیت فراوانش در حوزه نشر، مغفول مانده است حتی با اینکه یک دهه از برگزاری آن می گذرد.


پنجمین جایزه ادبی پروین اعتصامی

آخرین جشنواره ای که در روزهای پایانی سال ۹۱ برگزار شد پنجمین جایزه پروین اعتصامی بود که در آن ۲ اثر برگزیده و ۱۶ اثر شایسته تقدیر شناخته شدند، همچنین در این دوره از امیربانو کریمی نویسنده زن پیشکسوت ایران تقدیر شد.

این جایزه که با هدف بزرگداشت مقام و شخصیت پروین اعتصامی، رشد خلاقیت های ادبی بانوان، معرفی چهره های شاخص زنان ادیب و پژوهنده و تقدیر از زنان نامور ادبیات برگزار می شود در هر دوره تعدادی از بانوان اهل قلم و پژوهش را به جامعه معرفی و یا از آنها تقدیر می کند.

جایزه پروین اعتصامی در بین زنان ادیب تا حدی شناخته شده است لیکن در حوزه پژوهش اغلب اهالی دانشگاه و دانش پژوهان را مد نظر دارد که بهتر است با گستردگی بیشتری به استقبال این آثار در بین مولفان زن ایران برود و از آنجا که در حال حاضر در بین جوایز دولتی تنها جایزه ای است که به زنان اختصاص دارد لذا باید جایگاه خود را بیش از بیش معرف بوده و به تثبیت رساند.

آنچه مبرهن است اینکه سی امین جایزه کتاب سال، نهمین جشنواره نقد کتاب و پنجمین جایزه پروین اعتصامی در ماه های پایانی سال ۹۱ بیلان کاری معاونت فرهنگی را به خوبی پر کردند بی آنکه حتی ذره ای جنبشی در دل فضای رخوت ناک نشر و ادبیات ایجاد کند.



ادامه دارد...

مریم خاکیان


کد خبر: 56026

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciquaw.t1aqr2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com