اظهارات بهشتی در جمع دانشجویان دانشگاه تهران؛

از دراکولا شدن رسانه‌ها تا میراث فرهنگی مظفرالدین شاهی و بقال سرکوچه!

5 اسفند 1393 ساعت 0:29

رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: اگر متناسب با ارزش‌های فرهنگی و باستان‌شناسی کشور اقداماتی صورت نمی‌گیرد به دلیل آن است که ما به حاشیه رانده شدیم. رشته باستان‌شناسی به حاشیه رانده شده و بسیاری از افراد و مسئولان و اعضای جامعه اهمیت رشته باستان‌شناسی را نمی‌دانند.


به گزارش هنرنیوز، دانشجویان باستان‌شناسی دانشگاه تهران نشستی را با حضور حمیده چوبک – رییس پژوهشکده باستان‌شناسی و سید محمد بهشتی – رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برگزار کردند. در این نشست آنها طی سرفصلی مشکلاتی چون کیفیت آموزش‌، کاوش‌، بررسی و انجام کارهای میدانی و سیاست‌گذاری‌هایی که سازمان میراث فرهنگی برای دانشجویان باستان‌شناس در اولویت برنامه‌های خود دارد‌، حضور دانشجویان مقطع دکتری در سایت‌های باستان شناسی و راهکارهایی که برای تربیت شایسته آیندگان باستان شناسی مطرح می‌شود، همچنین لزوم به کارگیری اساتید باستان‌شناسی، مساله اشتغال دانش آموختگان و تامین نیروی کار پژوهشگاه، برنامه‌ریزی کلان پژوهشکده‌ی باستان شناسی و پژوهشگاه برای حمایت از پایان نامه‌های دانشجویی و تبعیضی که در برخورد با پیشنهادات دانشجویی برای پایان‌نامه‌ی دانشجویان قائل می‌شوند و انتظارات پژوهشکده باستان شناسی و پژوهشگاه میراث فرهنگی از دانشجویان نسل جوان به عنوان آیندگان میراث فرهنگی را از زبان مرتضی خانی‌پور – دانشجوی دوره دکترا و عضو انجمن علمی دانشجویان باستان‌شناسی دانشگاه تهران – به نمایندگی از این قشر مطرح کردند. 

سید محمد بهشتی در نشست آینده باستان‌شناسی ایران و در پاسخ به پرسش‌های دانشجویان باستان‌شناسی دانشگاه تهران، با اشاره به این که بودجه پژوهشگاه در سال ۸۴ حدود ۱۵ میلیارد تومان بوده است، گفت: هم اکنون یعنی در سال ۹۳ نیز این بودجه ۱۵ میلیارد تومان است که با توجه به تورم و سایر مشکلات مالی ما فقط بودجه پرداخت حقوق کارمندان پژوهشگاه در حوزه‌های مختلف را داشتیم.

وی با اشاره به این که فضای کار مورد نیاز پژوهشگاه نسبت به سال ۸۴ به حدود یک پنجم تقلیل پیدا کرده است، افزود: در سال ۸۴ پژوهشگاه دارای ۹۵ عضو هیأت علمی بود که این تعداد به ۷۵ نفر در سال ۹۳ تقلیل پیدا کرده است.
رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی با اشاره به کاهش قیمت نفت در بازار جهانی توضیح داد: همه امیدمان این بود که سال آینده اتفاق بهتری بیفتد که سرمان به دیوار بتونی خورد و با وجود تلاش برای افزایش ۵۰ درصدی بودجه پژوهشگاه به دلیل رخدادهای اقتصادی و نفتی اعلام شد که احتمالاً مجبوریم سال دیگر را نیز با همین مبلغ بودجه سر کنیم. با این وجود مانند گذشته هنوز می‌گویم «به مفهوم استراتژیک ما امیدوار هستیم.»

پژوهشگاه و دانشگاه

وی درباره منظر نگاه پژوهشگاه به دانشگاه نیز اظهار داشت: ما با بسیاری از دانشگاه‌ها تفاهم‌نامه داریم که چارچوب حقوقی دارد و به شکل بنیادی مشکلی ندارد. و حتی برای همکاری و فعالیت‌های مشترک با دانشگاه استقبال می‌کنیم. در سال‌های پیش از دولت نهم و دهم با دانشگاه تهران بحث و گفت و گو‌های زیادی داشتیم که دانشگاه با یکی از پایگاه‌ها همکاری داشته باشد که این امر در دشت قزوین میسر شد و دانشگاه تهران نخستین دانشگاهی بود که در این زمینه فعال شد.

بقال سر کوچه و  حاشیه نشینی میراث فرهنگی

رییس پژوهشگاه با اشاره به این که در برنامه پنج ساله چهارم تلاش‌های زیادی برای ارتقا میراث فرهنگی صورت گرفت، افزود: البته همه ظرفیت‌های باستان‌شناسی کشور ما به دلیل وسعت و غنای فرهنگی این سرزمین کفایت نمی‌کند که به تمام نیازهای باستان شناسی ما پاسخ دهد. اگر متناسب با ارزش‌های فرهنگی و باستان‌شناسی کشور اقداماتی صورت نمی‌گیرد به دلیل آن است که ما به حاشیه رانده شدیم. اصلا رشته باستان‌شناسی به حاشیه رانده شده و بسیاری از افراد و مسئولان و اعضای جامعه اهمیت رشته باستان‌شناسی را نمی‌دانند.

او اضافه کرد: حتا بقال سر کوچه هم اهمیت رشته راه و ساختمان یا پزشکی را می‌داند و اگر خللی در آن وارد شود ذهن او را نیز تا حد نیازش درگیر خواهد کرد اما آیا باستان‌شناسی هم برای او دارای اهمیت است زمانی این رشته برایش مهم می‌شود که او بداند اهمیت باستان‌شناسی چیست و چه معنایی دارد و اصلا چه کاری انجام می‌دهند وقتی برای اقشار مختلف جامعه این رشته اهمیت نداشته باشد پس ظرفیت‌های لازم در اختیار ما قرار نمی‌گیرد. در واقع این قضیه برای همه رشته‌های میراث فرهنگی صدق می‌کند.

دوره مظفرالدین شاهی میراث فرهنگی

وی با تأکید بر این که بسیاری از مشکلات ناشی از حاشیه نشینی حوزه میراث فرهنگی است، تصریح کرد: اگر ما در متن باشیم بسیاری از مشکلات توسعه حل خواهد شد. ما در برنامه سوم و چهارم تلاش زیادی برای در متن بودن انجام دادیم اما طی این هشت سال در یک نوع ظلمت و تاریکی قرار گرفتیم. ما در هیچ شرایطی با سال ۸۴ قابل مقایسه نیستیم. در آن زمان هم شرایط خوب نبود اما اینک وضعیت به گونه‌ای است که اصلاً قابل مقایسه نیست. آنقدر از این قضیه فاصله گرفته‌ایم که انگار داریم از دوره‌ی ‌مظفر‌الدین شاه صحبت می‌کنیم

لایه‌های اخلاقی مخدوش شده باستان‌شناسی  

بهشتی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به رفتار دانشجویان باستان‌شناسی که خواستار حفاری بدون حضور استاد راهنما هستند، گفت: زمانی در باستان شناسی یک نوع ادب ، اخلاق و احترام و سلسله مراتب وجود داشت اما امروز شاهدیم که دیگر چنین چیزی وجود ندارد. وقتی یک دانشجوی دوره کارشناسی ارشد با بدست آوردن یک ماده فرهنگی در یک لایه بلافاصله راهی پژوهشگاه می‌شود و درخواست مجوز حفاری می‌شود و وقتی من به او می‌گویم این کار بدون حضور یک باستان‌شناس خبره یا استاد راهنما میسر نیست او در پاسخ می‌گوید :« بالاخره یک روز شما می‌روید و نوبت به ما می‌رسد.» این برخورد نشانه چیست آیا نه این که لایه های اخلاقی باستان‌شناسی مخدوش شده و چقدر زمان می‌برد که دوباره این لایه‌ها به شکل نخست خود در بیاید؟!

وی تأکید کرد : امروز ما با مشکل منابع نیروی انسانی، کمبود بودجه، ضعف اخلاقی و... وجود دارد. اما باید به سمت یک حرکت امید بخش گام برداشت.

رسانه‌ها دراکولا هستند

بهشتی با اشاره به این تلاش‌هایی برای بهبود اوضاع انجام می‌دهد، افزود: البته دست روی هرچه بگذاریم یک صدایی بلند می‌شود. برخی از این صحبت‌های منتشر شده ناشی از سو تفاهم است. و خوب است که ما به جای گفتن این سخنان به رسانه‌ها رودررو گفت و گو کنیم صحبت‌های یکدیگر را بشنویم. و مسائل را باز و روشن کنیم چه بسا خیلی از موارد سو تفاهم باشد. من دوست داشتم در این محفل جناب آقای دکتر ملاصالحی حضور داشتند و جلوی خودشان می‌گفتم که به او ارادت دارم اما از او بابت مصاحبه با رسانه دلخور هم هستم، او اعلام کرده که ما قصد داریم باستان‌شناسی را به بخش خصوصی واگذار کنیم.

وی ادامه داد: گاهی حرفی زده می‌شود که متأسفانه رسانه‌های ما را برای جار و جنجال خوشحال می‌کند. آنها اساساً اگر موضوع جنجال برانگیز باشد مانند دراکولایی که خون می‌بیند خوشحال می‌شوند و انرژی‌‌شان چند برابر می‌شود و به این قضیه دامن می‌زدند. 

باستان شناسی قبله میراث فرهنگی

او گفت: در هر صورت در فضای خوبی به سر نمی‌بریم و امیدوارم با هم حرکت کنیم سیمرغ ، سی مرغ دارد.اما به یک چیز دقت کنیم ما اعضای یک قبیله هستیم و قبله ما باستان شناسی است هیچکدام از ما نمی‌توانیم بگوییم ما مرکز عالم هستیم و دیگران وجود ندارند،یا مثلاً وجودیت ما در مرگ دیگران است نه ما نه پژوهشکده و نه دانشگاه چنین ادعایی نداریم و همگی اعضای یک خانواده هستیم و باید در چنین شرایط سختی گام های مثبتی برداریم. ما از حضور دانشگاه‌ها استقبال می‌کنیم. باید با همفکری یکدیگر این کلاف سردرگم باستان‌شناسی را سر و سامان دهیم.

رییس پژوهشگاه تأکید کرد: باید تلاش کنیم تا از این شرایط ناهنجار بیرون بیاییم و با قاطعیت می‌گویم که در نگاه حمیده چوبک به عنوان رئیس پژوهشکده باستان شناسی این هدف وجود دارد.

به گزارش هنرنیوز، پیش از این در سلسله گفت و گوهای این رسانه با اعضای مختلف جامعه باستان‌شناسی کشور درباره کاوش‌های نجات بخشی که تا کنون هیچ رسانه‌ای بدان نپرداخته و بررسی این موضوع از ابعاد مختلف همچنان در هنرنیوز ادامه دارد، دکتر ملاصالحی مصاحبه‌ای تحت عنوان« وانهادن کاوش‌های نجات‌بخشی به بخش خصوصی مصداق هرج و مرج‌ است» انجام داد و پس از ایشان دو گفت و گوی دیگر با دکتر فاضلی نشلی رییس پژوهشکده باستان‌شناسی سالهای ۸۵ تا ۸۸ و ناصر نوروززاده چگینی نخستین رییس پژوهشکده باستان‌شناسی انجام شده و این پرونده همچنان مفتوح است. همچنین خبرنگار هنرنیوز در نخستین اقدام خود درباره این کاوش‌ها با حمیده چوبک – رییس پژوهشکده باستان‌شناسی- تماس تلفنی گرفت که وی از پاسخگویی به این موضوع سرباز زد.


کد خبر: 79472

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcir5ay.t1a3y2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com