همزمان با شب مبعث حضرت رسول اکرم؛

لوح ثبت جهانی خمسه‌ نظامی به موزه‌ ملی ملك اهدا شد

30 خرداد 1391 ساعت 10:26

لوح ثبت جهانی یكی از پنج نسخه‌ی خطی خمسه‌ی نظامی ثبت شده در فهرست حافظه‌ی میراث جهانی در یونسكو به موزه‌ی ملی ملك داده شد.


به گزارش هنرنیوز، در این مراسم كه عصر یكشنبه، ۲۸ خردادماه با حضور رییس موزه ملک، رییس کتابخانه ملی، فرزند دکتر حسابی، حجت الاسلام سید احمد علی حسینی و برخی چهره های فرهنگی در كتابخانه‌ی موزه‌ی ملك برگزار شد،‌ رییس سازمان اسناد و كتابخانه‌ی ملی ایران ضمن تبریک مبعث رسول اکرم (ص) گفت: در گذشته، فرهنگ‌های زیبایی را داشتیم كه از دین مبین اسلام سرچشمه می‌گرفتند. فرهنگ‌هایی مانند وقف و هبه كه متأسفانه اكنون به مرور زمان در حال فراموشی‌اند.

اسحاق صلاحی با بیان این که هنوز افرادی هستند كه از این فضا استفاده می‌كنند و به‌دنبال انجام برخی از این اقدامات هستند، یادآور شد : سازمان اسناد و كتابخانه‌ی ملی ایران نیز در طول ماه‌های گذشته به‌دنبال احیای این كار بود و هنوز تلاش می‌كند این‌گونه اقدامات را بین افرادی كه علاقه‌مندند،‌ احیا كند.

او اظهار کرد: نتیجه‌ی این اقدامات، وقف ۸۵هزار اثر به كتابخانه توسط یك واقف سیستان و بلوچستانی بود كه ۵۵هزار اثر از آن‌ها فقط كتاب بودند.

صلاحی افزود: براثر احیای این اقدامات، حدود ۱۰ هدیه‌ی دیگر از شهرهایی مانند اصفهان،‌ بوشهر، تهران و یزد توسط افراد خیر اهدا شدند. به همین دلیل معتقدم از انجام چنین اقداماتی می‌توانیم برای تضمین،‌ رشد و تعالی فرهنگ دینی خود بهره ببریم.

وی با بیان این که مجموعه‌ی كتابخانه و موزه‌ی ملی ملك نخستین موزه‌ی وقفی در كشور و پنجمین موزه از نظر تاریخی در ایران است، تاکید کرد: بسیاری از افراد تلاش می‌كنند ماندگار باشند، اما بسیاری دیگر نیز تلاش دارند تا كاری ماندگار انجام دهند. قطعا كسانی كه اموال خود را وقف می‌كنند به‌دنبال ماندگاری خود نیستند و تنها نتیجه برای این‌گونه افراد مانند پروفسور حسابی و حاج آقا ملك ـ واقف موزه‌ی ملك ـ ماندگاری نام‌شان به نیكی است.

او با تاکید بر این که در حوزه‌ی موزه‌داری بسیاری از افراد تلاش می‌كنند صرفا میراث‌دار باشند؛ متذکر شد: بهتر است علاوه بر میراث‌داری، میراث‌ساز نیز باشند. این یك هنر است كه به ماندگاری این‌گونه كارها كمك زیادی می‌كند. در واقع، میراث‌سازی كاری ماندگار است، چون می‌تواند پلی ارتباطی بین نسل‌های گذشته و امروز باشد.

رییس سازمان اسناد و كتابخانه‌ی ملی ایران ابراز امیدواری کرد :موزه‌ها از حالت فراموشی بیرون آیند و آنچه در مخازن‌شان وجود دارد، توسط موزه‌داران و مسؤولان به‌خوبی با اندیشه‌های نو و جدید نگهداری شود.

وی اضافه کرد: شاید نسل جدید با اندیشه‌ی ملاصدراها آشنا نباشد، اما ما باید تلاش كنیم این نسل را با ادبیات كنونی خودش، با افكار و اندیشه‌های گذشته‌ها آشنا كنیم.

صلاحی درباره‌ی وظیفه‌ی كمیته‌ی ملی حافظه‌ی جهانی و یونسكو در همه‌ی كشورهای دنیا، با اشاره به این که این كمیته باید آثار مكتوب و مستند فاخر، نفیس و ارزشمند را در همه‌ی كشورها در حافظه‌ی ملی هر كشور و حافظه‌ی جهانی ثبت كند. اظهار کرد: از سال ۱۳۸۴ این كمیته در ایران كار خود را آغاز كرده و تا كنون پنج اثر را در حافظه‌ی میراث جهانی به ثبت رسانده است. در اجلاس ۲۰۱۳ نیز دو اثر دیگر كه سال گذشته به این كمیته معرفی شدند، بررسی و در صورت امكان ثبت می‌شوند.

او افزود: در حوزه‌ی «كتاب» و «اسناد معتبر» نیز تا كنون ۲۵ اثر به ثبت رسیده‌اند و امیدواریم ۱۰ اثر دیگر تا سال آینده ثبت شوند. که در این میان، ذخیره‌ی خوارزمشاهی (نخستین كتاب فارسی در طب سنتی) و نقشه‌های خلیج فارس از وزارت امور خارجه جزو «اسناد معتبر» بودند. 

رییس سازمان اسناد و كتابخانه‌ی ملی ایران بیان کرد: در دو سال گذشته نیز پنج نسخه از خمسه‌ی نظامی كه در همه‌ی موزه‌ها و كتابخانه‌های معتبر كشور شناسایی و به‌عنوان نسخه‌های كامل معرفی شده بودند، در كمیته‌ی حافظه‌ی جهانی یونسكو به ثبت رسیدند كه یكی از آن‌ها به موزه‌ی ملك متعلق بود.

در پایان این سخنان لوح ثبت جهانی یكی از پنج نسخه‌ی خطی خمسه‌ی نظامی توسط اسحاق صلاحی و محمدرضا سعیدآبادی به مدیر مجموعه‌ی كتابخانه و موزه‌ی ملی ملك ـ سیدمجتبی حسینی ـ اهدا شد.


کد خبر: 42382

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcirpa5.t1arv2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com