به مناسبت تولد «کلود شابرول»؛

کارگردانی که سینما او را خورد

4 تير 1392 ساعت 13:03

با اولین عکسهایی که در جستجویی کوتاه در فضای مجازی پیدا می کنی بیشتر او را کمدینی مهربان می یابی تا کارگردان فیلمهای معمایی و دلهره آمیز.


کلود شابرول ۲۴ ژوئن سال ۱۹۳۰ در ۱۵۰ مایلی پاریس به دنیا آمد. پدرش دارو ساز بود او هم برای ادامه را پدر برای تحصیل داروشناسی وارد دانشگاه پاریس شد. هنوز سردرگم بود پس به مدرسه آزاد علوم سیاسی رفت. خدمت سربازی را تما کرد ولی کار در روابط عمومی شعبه فرانسوی کمپانی فاکس قرن بیستم ورود او عالم سینما را رغم زد. در ادامه به کایه دو سینما پیوست جایی که اریک رومر، ژان لوک گدرا، ژاک ریوت و فرانسوا تروفو در آن کار می کردند. اینجا بود که او و باقی دوستان با تماشای فیلم های بزرگ آمریکایی از دهه های گذشته و تماشای فیلم های کلاسیک فرانسوی از طریق آرشیو بی نظیر سینما تک فرانسه به دانش خود افزودند و موج نو را بنیان نهادند این منتقدان جوان برخی کارگردان های فرانسوی و آمریکایی مثل: گانس، ویگو، رنوار، کوکتو، برسون و ولز، هیچکاک، لانگ، فورد که به رغم محدودیت سیستم استودیویی توانسته بودند نقطه نظر های شخصی خود را در فیلم ها اعمال کنند را می ستودند. شابرول در همکاری مشترک خود با اریک رومر به کشف آلفرد هیچکاک دست زد و دست آوردش در قالب کتابی این کارگردان بزرگ را به دنیا شناساند.

شابرول در ۱۹۵۷ با ثروتي که به همسرش ارث رسيد اولين فيلم بلندش رابه نام «سرژ زيبا» با نام انگلیسی آن «دیدار تلخ» در دسامبر همان سال و با تعدادي بازيگر گمنام در لوكيشن هاي واقعي دهكده دوران كودكی اش ساخت كه داستان ۲ دوست دوران كودكي است كه پس از سال ها در حالي همديگر را مي يابند كه يكي در اندوه از دست دادن فرزندش دائم الخمر شده و ديگري تلاش مي كند او را نجات دهد. سرژ كه فيلمنام هاش را نيز خود شابرول نوشته بود، موفق شد در جشنواره لوكارنو برنده جايزه و با موفقيت تجاري نيز روبه رو شود. موفقیت بی نظیر این فیلم موجب شد تا او فیلم بعدی خود «پسر عمو ها» را که نسخه شهری سرژ زیبا بود بسازد، فیلم بررسی ای کنایی از دسیسه ای جنسی و جنایی در قالب زندگی یک دانشجوی پاریسی است. فیلم خرس طلای جشنواره برلین را ربود و موجب شد اولین کمپانی فیلمسازی خود را راه انداخت تهیه کننده شد. «برج اسد» را برای رومر تهیه کرد، سرمایه گذار «پاریس مال ماست» اثر «ژاک ریوت» شد و شد تکیه گاهی برای جوانان موج نویی. 

شابرول سال ۱۹۵۹ سومین فیلمش را با نام «لدا» ساخت. در سال ۱۹۶۰ «زن های خوب»، ۱۹۶۲ «سومین معشوق » و سال ۱۹۶۳ «اوفلیا» را کارگردانی کرد. فیلم های كلود شابرول بر نشان دادن جنبه های زندگی بورژوازی (طبقه متوسط) فرانسه تاكید داشت و با پرده برداری از ماهیت این طبقه كوشید تا دورویی ها، خشونت ها و كینه هایی را كه پشت این پرده در فوران بود به نمایش درآورد.
 
«لاندرو (۱۹۶۳)»، «زیباترین کلاهبرداری دنیا (۱۹۶۴)»، «کوتاه - فصل: مردی که برج ایفل را فروخت)»،«ببر گوشت تازه دوست دارد (۱۹۶۴)»، «پاریس از نظر ... (۱۹۶۵)»، «کوتاه - فصل: لاموئت)»، «ماری شانتال علیه دکتر کا (۱۹۶۵)»، «ببر خود را دینامیت معطر می‌کند (۱۹۶۵)»،«خط فاصل (۱۹۶۶)»،«رسوایی/قتل های شامپانی(۱۹۶۷)»، «راه کورینت (۱۹۶۷)» فیلمهایی بودند که شابرول ساخت تا «ماده غزال ها» رسید فیلمی که او در آن دوباره به اوج خلاقیت خود بازگشت. شابرول از این فیلم به بعد تیمی را تشکیل داد که همواره با آنها کار کرد: فیلمنامه نویس مشترکش «پل ژگف»، «گی لیتایه» طراح ، «ژاک گایار» تدوینگر، «ژان ربیه» فیلمبردار و در آخر بازیگر اصلی فیلم هایش که همسرش نیز بود: «استفان ادران.»

«همسر بی وفا» محصول دیگر سال ۱۹۶۸ شابرول، داستان خانواده مرفهی را بیان می كند كه مرد با پی بردن به خیانت همسرش موفق به شناسایی معشوق همسرش شده و او را به قتل می رساند و در تلاش برای مخفی كردن جسد دستگیر می شود. (فیلم معروف بی وفا اثر آدریان لین از این فیلم ساخته شده است). شابرول در ادامه این روند در سال ۱۹۶۹ « که حیوان بمیرد»، ۱۹۷۰ «قصاب» و «جدایی» و در ۱۹۷۱ «درست پیش از شب» را ساخت. 

قصاب یکی از مهمترین فیلم های کلود شابرول است فیلمی که منتقدان از آن به عنوان بهترین فیلم فرانسوی پس از «اشغال» نام برده و آن را یکی از دو سه فیلم برتر بلافاصله پس از موج نو شناخته است. او در ادامه «دهه شگفت انگیز» را با بازی اورسن ولز و آنتونی پركینز ساخت كه آنطور که باید از آب در نیامد. پس از «ازدواج در خون(۱۹۷۳) » و «نادا(۱۹۷۴)» و «مهمانی دلخواه(۱۹۷۵)» او اقدام به ساخت فیلم «ویولت(۱۹۷۸)» كرد كه یكی از آثار تحسین شده او است. او پسرش، ماتیو را در سال ۸۰ را به عنوان سازنده موسیقی متن به گروه خود اضافه كرد. 

تا سال ۱۹۹۰ چند فیلم دیگر ساخت كه مهم ترین آنها «بازرس لاواردن(۱۹۸۶)» با محوریت داستان قتل یك نویسنده و «داستان زنان(۱۹۸۸) » بود كه حكایت واقعی زنی است كه كارش سقط جنین بود و در زمان جنگ جهانی دوم دستگیر و اعدام شد. در ۱۹۹۱ فیلمی با اقتباس از «مادام بواری» رمان معروف «گستاوو فلوبر» با بازی «ایزابل هوپر» ساخت. از دیگر فیلم های مهم او می توان به «بتی» (۱۹۹۲)، «جهنم(۱۹۹۴)» و «مراسم(۱۹۹۵)» و نیز «از شكلات شما متشكرم» که در سال ۲۰۰۰ ساخت اشاره کرد. 

كلود شابرول كه طی ۵۰ سال كار در حوزه فیلمسازی، بیش از ۷۰ فیلم و برنامه تلویزیونی ساخته بود با تولید متوسط یك فیلم در سال گذشته از پركارترین فیلمسازان فرانسوی به شمار می رفت.آخرین کاری که شابرول به عنوان کارگردان انجام داد ساخت یک سریال تلویزیونی در سالهای ۲۰۱۰-۲۰۰۹ بود. آخرین فیلم کلود شابرول  «بلامی(۲۰۰۹)» با بازی «ژرار دپاردیو» روانه پرده سینما کرد. این کارگردان بزرگ روز 12 سپتامبر 2010 در پاریس در سن 80 سالگی درگذشت.

کلود شابرول در طول کارنامه ی فیلمسازی خود جوایز زیادی دریافت کرد که از آن جمله: جایزه ویژه فدراسیون منتقدین برای فیلم »عروسی خون» در جشنواره برلین، خرس طلایی برلین برای فیلم« پسر عموها» در سال ۱۹۵۹، چند جایزه از جشنواره‌های ونیز، سن سباستین و لوکارنوو، و دو نامزدی نخل طلای کن می باشد.


کد خبر: 60012

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciruaq.t1auz2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com