در اولين نشست تخصصي قرآن و رسانه؛
محمدرضا وصفي: غربيها از رسانه هر محتوايي را كه بخواهند، تبليغ ميكنند
21 مرداد 1390 ساعت 18:51
اولين نشست تخصصي قرآن و رسانه با موضوع «نشريات قرآني در جهان» در غرفه معاونت مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نوزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومي معاونت مطبوعاتي و اطلاع رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، در اولين روز از سلسله نشستهاي تخصصي قرآن و رسانه، حجتالاسلام محمدجواد ادبي و محمدرضا وصفي به بحث و تبادلنظر در زمينه نشريات قرآني در جهان پرداختند. در ابتداي اين نشست، وصفي با تشريح نقش تبليغات رسانهاي در حوزه دين، گفت: دنياي رسانهاي با توجه به سرعت روزافزون فناوري اطلاعات در حال پيشرفت است و غربيها از اين طريق هر محتوايي را كه بخواهند، تبليغ ميكنند.
وي افزود: زماني رسانههاي الكترونيكي پديد آمدند، اما در حال حاضر با پديدهاي جديد به نام رسانههاي آنلاين روبرو هستيم كه در انتقال پيام از حوزه قبلي پيشي گرفته است. به نحوي كه مخاطب در مدل ارتباطي آنلاين به راحتي ميتواند كنش و واكنش داشته باشد. اين در حالي است كه در رسانه الكترونيكي كنش و واكنش، عمدتا يك طرفه بود. در حال حاضر حوزه رسانههاي آنلاين حتي از حوزه رسانههاي ديداري و شنيداري هم پيشي گرفته است.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا رسانههاي مجازي ميتوانند جاي رسانههاي مكتوب سنتي را بگيرند، گفت: در بحث تبليغ و ارشاد اين امر امكانپذير است و ميتواند رخ دهد، اما در زمينه پژوهش خير. هر چه قدر هم كه فعاليتهاي پژوهشي قابل انتشار در فضاي وب و مجازي باشد، نميتواند جايگاه و تاثيرپذيري مدل مكتوب آن را بگيرد.
وصفي در ادامه گفت: نشريات تخصصي در حوزه قرآن وجود دارند كه نخبه محورند و قابل فهم براي عموم نيستند. اين نشريات مربوط به بخشي از جامعه ميشود كه مرجع هستند و قاعدتا هر كسي نميتواند از آنها استفاده كند.
به گفته وي، متاسفانه در بخش كودك و نوجوان نوزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن با كتب و نشرياتي برخورد ميكنيم كه فاقد تنوعاند. به طوري كه شخصيتپردازيها كليشهاي و از طراحي و فرم تاثيرگذار مبتني بر مسائل روانشناختي به دور هستند.
وصفي اخلاص در كار را لازمه پوشاندن ضعفهاي فعاليت در اين حوزه دانسته و تاكيد كرد: متاسفانه برخي نهادهاي پژوهشي هستند كه با بودجه دولتي فعاليت ميكنند و در اين زمينه هم كارهاي مناسبي انجام دادهاند اما حاضر نيستند كه اين فعاليتهارا در فضاي وب منتشر كرده و در دسترس عموم قرار دهند. در حالي كه وظيفه اين نهادهاست كه فعاليتهاي خود را در حوزه دين به صورت كاملا رايگان در فضاي مجازي منتشر كنند.
در ادامه حجتالاسلام ادبي به آسيب شناسي نشريات قرآني در جهان پرداخت و گفت: متاسفانه سردبيران و نويسندگان مجلات قرآني بينالمللي با يك نگاه كاملا غربي و برگرفته از تفكرات مسيحي به سراغ متون قرآني ميروند. اين در حالياست كه متون مذهبي غربي از جمله عهد عتيق و جديد، وثاقت و حجيت متن متين قرآن را ندارند. اين متون در حدود 100 تا 200 سال پس از عروج حضرت مسيح (ع) نوشته شدهاند. اما متن قرآن به گونهاي نوشته شده است كه حتي يك حرف هم در آن جابهجا نشده است.
وي ادامه داد: وثاقت متن مقدس قرآن آنچنان است كه نيازي نيست براي مجلات قرآني و مداخل دايرهالمعارف قرآن ديدگاهي غربي داشته باشيم و لازم است كه حتما اسلامي و شرقي به آن بنگريم. من به روز بودن مجلات را رد نميكنم اما متاسفانه مجلات قرآني ما به يك فقر نانوشته در نحوه نگرش به موضوعات گرفتارند.
وي حلقه گمشده مجلات قرآني را بين المللي را فقدان خودباوري دانسته و بيان داشت: نقطه خودباوري در مجلات قرآني از توجه به وثاقت متن قرآني ناشي ميشود.
ادبي در پايان پرداختن به مسائل روز براي مجلات قرآني ضروري عنوان كرد و بر ايجاد يك جريان و رمق تازه در اين نشريات تاكيد كرد.
در خاتمه اين برنامه سخنرانان به سوالات حاضران در جلسه پاسخ دادند.
دومين نشست تخصصي «قرآن و رسانه» با عنوان « تاريخ مطبوعات ديني» امروز جمعه 21 مرداد از ساعت 18 با حضور محمود حكيمي و مهدي كاموس در محل غرفه قرآن و رسانه برگزار ميشود.
کد خبر: 30862
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcirvap.t1auq2bcct.html