جوانان و وظايف ما در قبال آنان
9 مرداد 1389 ساعت 10:03
کتاب «همه بايد بدانند» نوشته آيتالله ابراهيم اميني از سوي موسسه بوستان کتاب به چاپ بيست و يكم رسيد. كتاب حاضر، ارزشهاي اخلاقي و اصول اعتقادي و احكام دين را براي تبيين معارف اسلامي براي نسل جوان و نوآموزان تعليمات ديني تهيه و فراهم كرده است.
به گزارشهنرنيوز به نقل از ايبنا كتاب با اين پرسشها آغاز ميشود که آيا اين جهان، خدا و آفرينندهاي دارد يا خود به خود و بدون علت وجود پيدا کرده است؟ اگر خدايي باشد، صفات و کارهايش چگونه است؟ آيا خدا براي ما وظيفهاي تعيين کرده يا هيچگونه مسووليتي نداريم؟ آيا پيغمبران در ادعاي خود صادق بودهاند يا کاذب؟ آيا بعد از اين جهان، جهان ديگري وجود دارد، و انسان به کيفر اعمالش ميرسد يا نه؟
عقل انسان، بر حسب فطرت و خلقت ويژهاش، ميخواهد اين حقايق را کشف کند و از روي اين اسرار پرده بردارد و براي پرسشهاي مذکور و صدها پرسش ديگر، پاسخ درستي تهيه کند.
عقل، اين امتياز را در خود سراغ دارد که ميتواند بين عقايد صحيح و باطل و درست و نادرست، تميز دهد و فطرتا درصدد يافتن حقيقت و علل اشياست و تا به يک نقطه ثابتي تکيه نکند، راحت و آرام نميشود.
اين قبيل موضوعات اساسي را در شرع مبين اسلام «اصول دين» ميگويند. اصول دين، مطالب و اموري است که مربوط به فکر و روح انسان است و ادله و براهين عقلي در آنها جريان دارد و اعمال و حرکات انسان و برنامه زندگي او، از آنها سرچشمه ميگيرد. در اصول دين، تقليد جايز نيست و هر مکلفي بايد با دليل و برهان، آنها را به دست آورد. اگر انسان براي عقايدش شالوده و اساس محکمي تهيه کرد و بر طبق آنها برنامه زندگياش را استوار ساخت، روح و فکرش آرام ميشود و از سرگرداني و حيرت و اضطراب دروني نجات مييابد و آنگاه ميتواند با وجدان راحت به زندگي خويش ادامه دهد.
براساس مطالب كتاب، مناسبترين اوقات براي تربيت، روزگار کودکي و نوجواني است. صفحه ذهن و روح بيآلايش کودک و نوجوان، مانند فيلم عکاسي است که در معرض تابش نور قرار نگرفته و براي پذيرش هر نقشي آماده است. اين افراد، اگر به طور صحيح تحت تربيت قرار گيرند و افکار و عقايد صحيح با دليل و برهان بر آنان عرضه شود، در روح حساس آنان نقش ميبندد و جزء خميره ذاتشان ميشود. چنين افرادي در هر محيطي که واقع شوند و با هرکسي که معاشرت نمايند، منحرف و گمراه نميشوند. اگر در اجتماع ناصالحي واقع شوند، به رنگ جماعت در نميآيند، بکله کوشش ميکنند تا اجتماع را به رنگ خودشان درآورند.
به نظر نويسنده كتاب حاضر، اين طبقه بزرگ اجتماع، از تربيت صحيح ديني محرومند و چنان که بايد و شايد مورد توجه واقع نشدهاند. عقايد ديني خودشان را معمولا از پدران و مادران، آن هم بدون دليل و برهان و بدون برنامه به دست ميآورند. به همين جهت، ايمان و عقيده آنان بر پايه محکمي پيريزي نشده و شالوده محکمي ندارد.
ديگر اين که برخي از موضوعات پوچ و بياساس را از حقايق مسلم دين پنداشته بهدانها عقيده دارند و با همين افکار و عقايد ابتدايي و بيمنطق، وارد دبستان و از دبستان به دبيرستان و از دبيرستان وارد محيط دانشگاه ميشوند، و با افراد و عقايد مختلف سر و کار پيدا ميکنند. چون اساس ايمانشان محکم نيست؛ با اندک شبهه و اشکالي، سرگردان و متحير ميشوند و چون از جهت علم و دانش به حدي نرسيدهاند که بتوانند بين حق و باطل تميز دهند و خوب و بد را از هم جدا کنند؛ از اينرو، نسبت به اصل ديانت بدبين ميشوند و در حيرت و بلاتکليفي قرار ميگيرند. آنگاه يا به طور کلي از دين اعراض ميکنند؛ يا دستکم، اساس اخلاق و اعمالشان متزلزل ميشود. نيتجه اين سهلانگاري و تربيت نادرست را همه ما به وضوح مشاهده ميکنيم و کسي نيست که به فکر چارهاي باشد و اين افراد بيگناه را از وادي انحراف و سقوط نجات دهد.
اين اثر در شش فصل خداشناسي، نبوت، امامت، معاد، اخلاق، فروع دين سامان يافته، اصول دين را تشريح ميكند.
با توجه به مباحث كتاب، مطالب اين اثر به طور کلي به سه دسته تقسيم ميشوند. نخست؛ عقايد، يعني مطالب و اموري که به فکر و عقل انسان مربوط است و براهين عقلي در آنها جاري است و در آنها تقليد جايز نيست.
دوم؛ اخلاق، يعني موضوعاتي که مربوط به نفس و عواطف انسان است، خواستهها و اميال نفساني را کنترل ميکند و نفس را معتدل ميسازد و انسان را در صراط مستقيم قرار ميدهد.
سوم؛ فروع دين، يعني وظايف و دستورهاي علمي که مربوط به تن انسان است و بايد مورد عمل قرار گيرند.
چاپ بيست و يكم کتاب «همه بايد بدانند» در شمارگان 1000 نسخه، 212 صفحه و بهاي 28000 ريال راهي بازار نشر شد.
کد خبر: 14112
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcirzaz.t1a5z2bcct.html