بیست و چهارمین جشنواره سراسری تئاتر سوره ماه
تئاتر «سوره ماه» جشنواره ای كه تا آخر پای جوانان ایستاده است
11 مهر 1394 ساعت 20:08
از امروز، شنبه ۱۱ مهر ماه بیست و چهارمین جشنواره سراسری تئاتر سوره ماه آغاز شده و همچون دورههای گذشته شاهد حضور گسترده هنرمندان و اهالی تئاتر است. تئاتر سوره ماه با گذشت این سالها توانسته است خود را تثبیت كند و با هر دوره برگزاری، جنب و جوشی در بین هنردوستان و دست اندركاران عرصه نمایش بیاندازد.
به گزارش هنرنیوز، علت اهمیت جشنواره تئاتر سوره ماه از چه روی است در حالی كه همه ساله جشنواره تئاتر فجر نیز در ابعاد كشوری برگزار می شود و هنرمندان و چهره های برجسته ای را در خود جای میدهد.
در پاسخ به این پرسش، می توان به توجه ویژه جشنواره تئاتر سوره ماه به جوانان و همچنین هنرمندان شهرستانی اشاره كرد. دو بعدی كه در بیشتر عرصه ها و به ویژه عرصه تئاتر نادیده گرفته میشود. جشنواره ها و فستیوالها عموما اعتبار خود را برای میدان دادن به جوان تر ها و هنرمندان شهرستانی به خطر نمی اندازند و ترجیح می دهند از چهره ها و یا هنرمندانی كه آزمون خود را پیش تر به خوبی پس داده اند استفاده كنند تا انتقادی متوجه حركت شان نباشد.
جشنواره تئاتر سوره ماه در این سال ها نشان داده كه جسورانه به پیش می رود و ابایی ندارد از این كه بگویند جشنواره چهره شناخته شده ندارد و یا بزرگان تئاتر در آن كمتر حضور دارند. هر چند كه چهره های شناخت شده نیز در این جشنواره دیده می شوند و در نمایش های خارج از مسابقه و كارگاه ها هر ساله شخصیت های برجسته نمایش كشور در كنار جوانان حضور دارند.
از منظر برگزار كنندگان جشنواره تئاتر سوره ماه، جوان گرایی اصلی است خدشه ناپذیر و به همین روی هم این جشنواره هر ساله توانسته است استعدادهایی تازه را به عرصه نمایش كشور معرفی كند. استعدادهایی كه پس از حضور در این رقابت ملی، در دیگر جشنواره ها نیز درخشیده اند و جوایز بسیاری را از آن خود كرده اند و بعدها بدل به همان شخصیت های محبوب تئاتر كشور شده اند.
هنرمندان جوان در شرایط فرهنگی و هنری امروز كشور، كه مشكلات مختلفی همچون كمبود بودجه برای كار، كمبود پلاتوها و فضای مناسب برای تمرین و اجرای عموم متوجه بخش تئاتر آن است، جشنواره تئاتر سوره ماه را فرصت مغتنمی می دانند تا با قرار گرفتن در چرخه رقابت، از امكان اجرای عموم و دیده شدن اثرشان استفاده كنند. امكانی كه هنرمندان این عرصه به خوبی می دانند در چنین روزگاری و شرایطی، ارزشمند و كمیاب است.
از سوی دیگر توجه جشنواره سراسری تئاتر سوره ماه به شهرستانهای كشور نیز از نكات بارز جشنواره است كه باعث وجه تمایز آن نسبت به دیگر جشنوارهها شده و بر قوت آن افزوده است. این تمركز زدایی جشنواره از مركز، به حدی بوده كه در این دوره، در قالب جشنواره هایی مجزا در مناسق تعیین شده، آثار شهرستان ها به رقابت گذاشته شده و آثار برتر این جشنواره ها، در نهایت به جشنواره اصلی در تهران راه یافته اند. حركتی كه در نوع خود ستودنی است. چرا كه باعث شده رسمیتی دو چندان از سوی جشنواره به تئاتر شهرستانها داده شود و همچنین هنرمندان شهرستانی از ابتدای سال در تكاپو باشند تا اثرشان از این رقابت موفق بیرون آید و در رقابت اصلی كه همان جشنواره سراسری است حضور پیدا كند. البته هنرمندان شركت كننده در جشنواره به این موضوع نیز واقف اند كه حضور در جشنواره سراسری به منزله اجرای عموم در سالن های تئاتر حوزه هنری است و اصولا هنرمندان عرصه نمایش چنین فرصت هایی را به آسانی از دست نمی دهند.
جشنواره سراسری تئاتر سوره ماه، شاید از نگاه سختگیرانه برخی منتقدانش، این گونه به نظر آید حاوی آثار مطرح و در سطح ملی نیست و تنها ره آوردی برای حضور جوانان و آزمون و خطای آن ها باشد، اما اگر به دقت، روند برگزاری جشنواره توجه شود، با مدیریت و سیاستگذاریهای هنری رحمت امینی كه خود استاد دانشگاه و فردی با تجربه در این عرصه است، میبینیم كه در این جشنواره نیز، آثار با استانداردی مشابه و حتی در بسیاری موارد بالاتر از نمایش هایی است كه در تماشاخانهها و سالنهای مختلف سطح شهر تهران برگزار میشود. آثار راه یافته به بخش مسابقه جشنواره سراسری تئاتر سوره ماه، بارها از فیلتر كارشناسی های هنری اساتید عرصه تئاتر در حوزه هنری گذشته اند و با راهنمایی های این اساتید، كارگاه های آموزشی، به درجه ای بالایی از كیفیت رسیده اند و المان های یك اثر موفق نمایشی را دارا هستند. آثار شهرستانها نیز به نوعی از چندین فیلتر، همچون تاییده مركز نمایش حوزه هنری استان مربوطه برای ارسال اثر، برگزیده شدن در جشنواره استانی و كارشناسی توسط كارشناسان مركز به بخش اصلی رقابت در این جشنواره حضور پیدا كرده اند و می توان گفت تمام تمهیدات از سوی برگزار كنندگان این رویداد فرهنگی اندیشیده شده تا در كیفیت آثار خدشه ایی وارد نشود و در عین حال جوانان با استعداد كشور فرصتی برای بروز و ظهور داشته باشند.
در پایان باید به این نكته اشاره كرد كه یكی از وجوه بارز حوزه هنری، وجه آموزشی آن است كه این وجه حتی در آثار تولیدی آن هم به خوبی نمایان است. همین موضوع نیز باعث شده تا در جشنواره هایی همچون تئاتر سوره ماه شاهد باشیم كه حوزه هنری، به دور از قیل و قال های مرسوم این گونه حركت ها، به دنبال رسالت خود رفته و در حمایت خود از جوانان و پر پرواز دادن به آن ها، برای طی قله های هنر متعهد و ارزشی كشور، هراسی ندارد.
کد خبر: 83350
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciupav.t1apw2bcct.html