نگاهی بر تازه های نشر؛
دولتمردی که به دوردست ها می اندیشید
17 تير 1391 ساعت 10:23
کتاب «بنجامین فرانکلین؛ دانشمند و دولتمرد» نوشته برندا هاوگن و ترجمه حسین بحری مجلدی دیگر از مجموعه «شخصیتهای تأثیرگذار» است که از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است.
به گزارش هنرنیوز، انتشارات ققنوس در جلد دیگری از مجموعه «شخصیت های تاثیر گذار» به انتشار کتاب «بنجامین فرانکلین؛ دانشمند و دولتمرد» پرداخته و زندگی او را از رهگذر پژوهش در زوایای پیچیده آن بررسی نموده است.
این کتاب نگاهی موشکافانه به زندگی دولتمردی است که موجبات ارتقای فرهنگی و رشد سیاسی اجتماعی سترگی را در جامعه خویش فراهم آورد.
مولف در این کتاب، به فراز و فرود زندگی نابغهای میپردازد که نه تنها در سیاست، علم و امور اجتماعی پیشگام بود، بلکه بر شکلگیری بسیاری از ابعاد انقلاب آمریکا تأثیر گذاشت. اختراعات او همچنان که زندگی آمریکاییان را ارتقا میبخشید، روحیه استقلال طلبی را نیز در مستعمرات به وجود میآورد. فرانکلین، در مقام نماینده سیاسی ایالات متحده نوظهور، همچنان به نمایندگی مملکتی ادامه میداد که در بنیانگذاریاش مؤثر بود.
بنجامین فرانکلین در هفدهم ژانویه ۱۷۰۶ در بوستوم ماساچوست متولد شد. جوسایا فرانکلین،پدر بن، در سال ۱۶۸۳ از انگلستان به بوستون آمده بود. جوسایا در مجموع پدر هفده فرزند حاصل از دو ازدواجش بود. بن، کوچکترین پسرش، پانزدهمین فرزند بود. بن بیشتر دوران کودکی خود را با بازی در بخش ساحلی بوستون گذراند و در جمع دوستانش از سرکردهها بود و اغلب پیشنهادهای جدیدی طرح میکرد که پای آنها را نیز به میان میکشید. در فصل دوم درباره علاقه و استعداد موسیقی بنجامین میخوانیم: «پدر بن که صدای دلنشینی داشت، عصرها سرودهایی را حین نواختن ویولون میخواند. بن عشق به موسیقی را از پدرش به ارث برده بود و نواختن ویولون، چنگ، گیتار و دیگر آلات موسیقی را یاد گرفت.»
بن در ده سالگی، به تصمیم پدرش، تنها پس از دو سال آموزش رسمی مدرسه را ترک کرد و در دکان شمع سازی پدرش مشغول شاگردی شد. بن با چند سکهای که بابت کار در شمع سازی از پدرش میگرفت مجله، کتاب و روزنامه میخرید و شبها تا دیروقت زیر نور شمع به مطالعه میپرداخت. جویاسا که میدانست بن از کار کردن در شمعسازی ناراحت است او را نزد برادر ناتنی بن، به چاپخانه برد. بن در دوازده سالگی کارآموز چاپخانه شد و بعدها در انتشار روزنامه «نیوانگلند کورانت» به برادرش جیمز کمک کرد. بن از کار کردن باجیمز متنفر بود و در نهایت ، در حالی که چهار سال از قراردادش باقی مانده بود اقدام به فرار کرد.
ترک بوستون برای بن هفده ساله و پیمودن کیلومترها راه تا نیویورک و از آنجا بهفیلادلفیای پنسیلوانیا ماجراهای در پی داشت که موجب تغییراتی در زندگی شخصی و کسب وکار او شد. آشنایی با دبورا، دختری که بعدها با او ازدواج کرد، سفر به انگلستان برای تهیه وسایل لازم برای تأسیس چاپخانه، تشکیل محفل «جانتو» برای خدمت به جلمعه و بهبود آن،احداث چاپخانه جدید در ۱۷۲۸، انتشار روزنامه «پنسیلولنیا گزت» در ۱۷۲۹، ازدواج با دبورا، چاپ سالنامه «پور ریچارد از جمله اتفاقات و کارهایی بود که در فصلهای چهارم و پنجم کتاب به آنها اشاره شده است. اما از طرحهای بزرگ فرانکلین برای بهبود جامعه فیلادلفیا ایجاد یک کتابخانه عمومی در ۱۷۳۱بود که خود درباره آن نوشته است: «این کتابخانهها سطح گفتگوی عمومی آمریکا را ارتقا بخشیدهاند، تجار و دهقانان معمولی را بیشتر از نجیبزادگان دیگر کشورها هوشمند کردهاند، و احتمالا در ایستادگی عموم مردم در سراسر مهاجرنشینها برای دفاع از حقوقشان تا حدودی تأثیر داشتهاند.» فرانکلین به تحصیلات خود اهمیت خاصی میداد و در اقدام به تأسیس دانشکدهای کرد تا دانشجویان مجبور به رفتن به شهرهای دیگر نشوند. او در ۱۷۵۱ دانشکدهای تأسیس کرد که به دانشگاه پنسیلولنیا تبدیل شد. همچنین معاونت پستخانه فیلادلفیا، تأسیس آتشنشانی، تأسیس سازمان سبهنظامی برای جلوگیری از حمله احتمالی فرانسه و ایجاد نیروی پلیس شهری از اقدانات مهم فرانکلین بود.
فصل ششم با عنوان «مرد علم» به تلاشهای فرانکلین در بهبود وسایل زندگی و اختراعات او اختصاص دارد و اختراعات او را بررسی کرده است. اجاق فرانکلین یا بخاری فیلادلفیا دوبرابر گرمتر و یکچهارم هیزم پیش از آن را مصرف میکرد. ماشین چاپ ارتقا یافته، صندلی قابل تبدیل به نردبان، نوعی شمع جدید، نوعی آلت موسیقی به نام «گلاس هارمونیکا» و عینک از دیگر ابداعات و اختراعات فرانکلین به شمار میروند. فرانکلین اختراعاتش را به ثبت نمیرساند و سودی عاید خود نمیکرد. او نوشته است: «همانگونه که ما از مزایای بسیاری از اختراعات دیگران بهرهمند میشویم، باید خوشحال از فرصتی باشیم که میتوانیم با هر اختراع خود به دیگران خدمت کنیم، و این کار را باید آزادانه و سخاوتمندانه انجام دهیم.» فرانکلین همچنین در زمینه الکتریسیته هم مطالعه میکرد و آزمایشات الکتریکی او را در سرتاسر دنیا پرآوازه کرد.او برقگیر را اختراع کرد که خیلی زود روی ساختمانهای فیلادلفیا و دیگر نقاط جهان نصب شد. در ۱۷۵۰ کتاب «آزمایشها و مشاهداتی با الکتریسیته» را منتشر کرد. فرانکلین با اینکه فقط دو سال تحصیلات رسمی داشت، جوایز و مدارج افتخاری بسیاری دریافت کرد و از سوی مردم به دکتر فرانکلین خطاب شد.
دو فصل هفتم و هشتم کتاب به فعالیتهای سیاسی فرانکلین و نقش مهم و تأثیر گذار او در انقلاب آمریکا اختصاص دارد. مبارزه با قانون تمبر و مالیات سنگینی که بریتانیا بر دوش مهاجرنشینان آمریکایی گذارده بود، کمک به جورج واشینگتن برای سازماندهی ارتش جدید، عضویت در کمیته پنج نفره برای تنظیم سند استقلال مهاجرنشینان و مملکت آزاد، نمایندگی کنگره برای مذاکرات اتحاد با فرانسه و نماینده ایالات متحده آمریکا در مذاکرات صلح با بریتانیای کبیر از جمله اقدامات و مسئولیتهای است که در این دو فصل مورد بررسی قرار گرفتهاند.
برندا هاوگن در فصل نهم با پرداختن به واپسین سالهای زندگی فرانکلین به حضور و نقش او در حل مشکلات کنگره جدید بر سر اتحاد ایالات موضوعاتی چون مجمع قانون اساس در فیلادلفیا وپیشنهاد مهم فرانکلین در تعداد نمایندگان ایالات مختلف در مجلس سنا و مجلس نمایندگان را مطرح کرده است. در ادامه فصل نیز به بیماریها و مرگ او در هفدهم آوریل ۱۷۹۰ اشاره میشود.
«بنجامین فرانکلین» نوشته برندا هاوگن و ترجمه حسین بحری مجلدی دیگر از مجموعه «شخصیتهای تأثیرگذار» است که از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است. کتاب حاضر با ۱۱۲ صفحه، شمارگان ۲۰۰۰ نسخه و قیمت ۳۵۰۰ تومان منتشر شده است.
کد خبر: 43020
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciuua5.t1apr2bcct.html