معاون میراث فرهنگی کل کشور درپاسخ به پرسش هنرنیوز:

ردیف بودجه خاصی برای تعیین حریم آثار نداریم

19 شهريور 1391 ساعت 9:53

معاون میراث فرهنگی کل کشور گفت: یکی از چالش‌های موجود در ثبت آثار تاریخی رای‌های صادره از سوی دیوان عدالت اداری برای خروج این آثار از فهرست ملی است.


به گزارش هنرنیوز، در حاشیه مراسم افتتاحیه‌ی رسمی و آغاز نشست دوم پنجمین شورای عالی سیاست‌گذاری ثبت آثار تاریخی در استان البرز مسعود علویان‌صدر در پاسخ به پرسش هنرنیوز، مبنی بر این‌كه تا کنون فقط حریم شش درصد آثار تعیین شده و هر روز نیز بر تعداد آثار ثبتی افزوده می‌شود. با چنین وضعیتی برای تعیین حریم آثار ثبتی چه می‌کنید؟ گفت: در موضوع تعیین حریم باید پژوهش‌های میدانی و محیطی انجام شود و این رقم شش درصد درباره تعیین حریم درست نیست، زیرا تا كنون فقط حدود ۸۱ مورد از بافت‌های شهری را تعیین محدوده كرده‌ایم. تعیین حریم محوطه‌های تاریخی با بناهای تاریخی متفاوت است.

وی اضافه کرد: اعتباراتی كه برای این موضوع پیش‌بینی شده است نسبت به سال ۹۰ حدود ۴۰ درصد افزایش داشته‌ایم.

علویان صدر یادآور شد: سال گذشته احیای بقاء متبرکه در اولویت معاونت میراث فرهنگی کشور قرار گرفت و ۹۵۰ میلیارد ریال برای این کار اختصاص یافت.

وی با بیان اینکه مرمت آثار ثبت شده در فهرست میراث فرهنگی در اولویت این سازمان قرار دارد، اظهار داشت: برای اجرای طرح‌های مرمت آثار ابتدا باید تعیین حریم صورت گیرد، سپس به مرمت و احیای آن اقدام شود.

معاون میراث فرهنگی کشور افزود: اکنون بیش از ۶۰۰ بقعاع متبرکه در کشور در حال مرمت هستند که این اقدام از سال گذشته شروع شده و امسال نیز ادامه می یابد.

او گفت: این شورا در یك فرآیند پژوهشی و مطالعات تحقیقی، ابداع جدیدی است تا تمام آثار تاریخی و فرهنگی را در یك چالش فرهنگی و علمی در كشور به معرض نمایش بگذارد.

وی با بیان اینکه کار مرمت و تعیین حریم هزار بنای تاریخی نیز در دستور کار معاونت میراث فرهنگی قرار دارد، افزود: این اقدام را با مشارکت مردم انجام خواهیم داد،زیرا سیاستگذاری سازمان سمت توسعه مشارکت‌های مردمی است.

علویان صدر درباره اینکه بودجه مشخص شده برای تعیین حریم آثار میراث فرهنگی و طرح‌های مشارکتی چقدر است ?به هنرنیوز گفت: مرمت هزار بنای تاریخی به صورت مشارکتی در سطح کشور با توجه به ردیف بودجه ۳۰۰۹ امسال ۱۲۰ میلیارد ریال برای مرمت است.

او با بیان این که اگر بحث مشارکت و درخواست مردم بالا برود تمامی اعتبارات سازمان قابل انتقال به حوزه مشارکت خواهد بود، اظهار کرد: این طرح امتیاز آن را دارد که بتواند همه اعتبارات ما در قالب بحث مشترک جذب کند.

وی با اشاره به این که برای تعیین حریم این آثار ردیف بودجه خاصی نداریم، گفت: اما در یکی از ردیف‌های بودجه سازمان که مبلغ ۳۵ میلیارد تومان در آن مشخص شده است می‌توان رقمی را برای تعیین حریم آثار اختصاص داد.

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری كشور در پنجمین همایش شورای عالی سیاست‌گذاری ثبت آثار تاریخی تاكید كرد: برای جلوگیری از چالش‌های به‌ وجود آمده در موضوع دیوان عدالت اداری، تلاش می‌كنیم فرآیند ثبت آثار تاریخی طوری تنظیم شود كه شفافیت لازم وجود داشته باشد.

او با اشاره به این‌كه این الگوی ایران در جهان هم مطرح شده است، گفت: تا كنون ۳۱هزار و ۷۳۰ اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده‌اند كه در مقایسه با سال‌های گذشته و نیز از زمان ثبت آثار ملی، حدود ۵۰ اثر افزایش یافته است.
معاون میراث فرهنگی کشور بیان کرد: در دو دولت نهم و دهم طی این ۷ سال به اندازه ۷۰ سال است آثار تاریخی ثبت شده است.

وی ادامه داد: در این اجلاس، شرایط ثبت جهانی آثار را نیز مطرح می‌كنیم و به این ترتیب، آثاری كه چنین ظرفیتی را داشته باشند تحلیل می‌كنیم.

علویان‌صدر با بیان این كه یكی از چالش‌هایی كه در حوزه‌ی میراث فرهنگی با آن روبه‌رو بودیم بحث دیوان عدالت اداری و خروج بناها از فهرست آثار ملی است، اظهار كرد: شورای عالی ثبت تلاش می‌كند فرآیند ثبت را طوری تنظیم كند كه شفافیت لازم وجود داشته باشد و تمام نقاط پنهانی كه ممكن است برای مالكان آثار تاریخی ایجاد شود، بررسی می‌شوند.

او تاكید كرد: در حوزه‌ی مالكیت تمام آثار تاریخی و فرهنگی كه مالك خصوصی دارند و ثبت ملی می‌شوند، هیچ خدشه‌ای وارد نمی‌شود و ضوابط حفاظتی ما كمكی برای حفظ این آثار خواهد بود.

وی با اشاره به مشاركت ۵۰ درصدی سازمان میراث فرهنگی در مرمت آثاری تاریخی كه مالك خصوصی دارند و تخصیص اعتباری برای یارانه‌های آب و برق‌ آن‌ها، ادامه داد: به‌تازگی در قانون برنامه‌ی پنجم، كمك‌های بیمه‌یی برای این‌گونه بناها پیش‌بینی شده است.


کد خبر: 45938

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciv3a5.t1awp2bcct.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com