تاجیکستان در آینه تاریخ از زبان امامعلی رحمان اف
قرن بیستم عصر بزرگترین جنگهای تاریخ بشر
9 اسفند 1390 ساعت 11:50
کتاب «تاجیکستان در آینه تاریخ»، اثر امامعلی رحمان اف، رئیس جمهور تاجیکستان، و مربوط به مقطعی از تاریخ این کشور است.
این کتاب که به دو زبان فارسی تاجیکی و انگلیسی نگاشته شده مقدمه ای دارد. مقدمه ای که خبر از روال شکل گیری کتاب می دهد: از انتشار کتاب اول « از آریان تا سامانیان» ۳ سال سپری گردید. طی ۳ سالی که گذشت در روندهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و معنوی تاجیکستان صاحب استقلال دگرگونیهای زیادی به وقوع آمد. نظام دولتداری و اداره امور مملکت تا حدی تکمیل یافت، سطح خودشناسی اصالت وطنداری و افتخار ملی شهروندان باز هم بالا گرفت.
نهال صلحی که پنج سال مقدم با پشتیبانی مردم و تلاش های پیگیرانه فرزندان برومند و فدایی سرزمین تاجیکستان نشانده بودیم، سبز شد، ریشه گرفت و همچون درخت توانای وحدت و دوستی نشو و نما کرد.
از برکت صلح و وحدت و امنیت کشور ما به مرحله نوین زندگی به مرحله سازندگی و بنیادکاری گام برداشتیم . به خاطر پایداری و استقلال واقعی مملکت به بنیاد یک سلسله تاسیسات سرنوشت ساز و ساختمان های بزرگ دارای اهمیت کشوری و بین المللی اقدام ورزیدیم که آنها پیشامد کشور را در قرن بیست و یکم معین خواهند نمود و ....
وی در ادامه با تقدیر از زحمات و فعالیتهای آحاد مردم تاچیکستان در موفقیتهای همه جانبه این کشور آورده است: البته هر اقدام نوبتی و هر دستاورد تازه به آسانی میسر نمیگردد و ما هر خشت کاخ محتشم استقلال نوین را با زحمت های زیاد روی هم میگذاریم و این امر طبیعی است، زیر بنای دولت صاحب استقلال تاجیکان در دنیای پر حوادث آغاز هزار سال سوم باید طرح و سیمای خاصی را صاحب بشود و سرنوشت گذشته و آینده ملت را فرا بگیرد. در امر بنیاد این کاخ محتشم، قبل از همه مردم عادی و کار دوست تاجیکستان زحمت میکشند و در تحکیم استقلال مملکت سهم میگذارند. من از زحمت و تلاشهای بنیادکارانه مردم عزیز خود بارها الهام و نیروی تازه گرفته در مشکل ترین روزها به ذکاوت ازلی ملت تاجیک تکیه کردهام .
رئیس جمهور تاجیکستان قرن بیستم را عصر بزرگترین جنگهای تاریخ بشر، قرن شدیدترین زدو و خوردهای نسل بشر ، قرن کشف اتم خوانده و در متن این کتاب آورده است: این قرن، آغاز و انجام دو جنگ مدهشترین در جهان، جنگ اول و دوم جهانی، بود که آتش آن از قاره اروپا در گرفت و چهار سمت سیاره زمین را به لرزه آورد.
طبق آمار انستیتوی پژوهشهای استراتژیکی لندن که سال ۱۹۶۷ منتشر کردید، تقسیم جنگها به دهسالهها بدین ترتیب بوده است: از ۱۸۹۸ تا ۱۹۰۷ ، ۹ جنگ از ۱۹۰۸ تا ۱۹۱۷، ۱۵ جنگ از ۱۹۱۸ تا ۱۹۲۷ ،۱۱ جنگ ، از ۹۲۸ تا ۱۹۳۷، ۱۲ جنگ ، از ۱۹۳۸ تا ۱۹۴۷، ۱۲ جنگ، از ۱۹۴۸ تا ۱۹۵۷، ۲۸ جنگ، از ۱۹۵۸ تا ۱۹۶۷ ، ۴۵ جنگ که این جنگها به استثنای دو جنگ جهانی است.
در دوره های بعدی وضع باز هم وخیم تر میشود . از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۸۶ در جهان ۲۵۰ جنگ به وقوع آمد، یعنی یک روز مسالمتآمیز و بی جنگ نبوده است و باید گفت که طی آخرین دهساله قرن بیستم هم شماره جنگهای خرد و بزرگ در مقایسه با سالهای پیشین به مراتب افزود که کاهش نیافت.
«امامعلی رحمان اف» در ادامه آورده است:خود به خود سوالی پیدا میشود که اگر وضع موجود به همین ترتیب ادامه نماید، سرنوشت نسل بشر ، سرنوشت سیاره ما و آینده دولت تاجیکان چه خواهد شد؟ آیا راه بیرون آمدن از این ورطه فاجعه آور وجود دارد یا نه؟ آیا سیاره سبزگونه زمین که یگانه گهواره حیات و نشیمنگاه تمدن بشر است، چون معجزه بینظیر و بیتکرار در عرصه کیهان بی انتها باقی میماند و یا بر اثر جنگهای دهشتبار و انفجار اسلحه هستهای از مدار خود بیرون رفته فاجعه کیهانی را از سر خواهد گذراند؟ این و دیگر سوالها خواسته و نخواسته در پیش روی بشر مطرح میشوند و از ما و شما پاسخ میخواهند . به نظر من قرن بیست و یکم و آغاز هزار ساله سوم برای سیاره ما و همه باشندگان آن قرن تقدیر ساز و سرنوشت آفرین خواهد بود. به بیان عادی بگوییم، در پیش بشر دو راه وجود دارد که یکی به بقاء و دیگری به فنا میبرد.
میترا یزدچی
کد خبر: 37928
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciv3ap.t1ayr2bcct.html